НАЙ-ДОБРИТЕ МЕСТА ЗА ПИЦА В ГРАДА

Пицата, едно от кулинарните чудеса на света, е сред най-предпочитаните неща за хапване и у нас. За щастие в София има няколко чудни места, на които може да намерим автентична италианска пица, приготвена от майстор пицайоло, с оригинални продукти и рецепти от Апенините. В твоя чест обиколихме тези кътчета и опитахме най-добрите им предложения и в няколко реда се опитахме да опишем прекрасния им вкус. Заснехме и целия процес по приготвянето на пицата – от замесването на тестото, през добавянето на плънката, до онзи миг, в който пицата излиза напълно готова от пещта.

Ето ни в златното кътче на булевард „Витоша“ – Golden Nero. Тук всеки античен детайл си е на мястото и допринася за приказната атмосфера, а рецептите в менюто те отвеждат на истинско кулинарно пътешествие с лек акцент към Италия. Точно затова сме тук, на първия ред на food бара, за да видим отблизо целия процес по приготвянето на едни от най-невероятните пици в София. Главната причина за техния автентичен вкус са продуктите. Всички те, от брашното, през доматения сос, подправките, сирената и колбасите, идват от регионите на Парма, Неа­пол, Болоня, Реджо Емилия и Венеция. Ние опитахме четири различни пици, коя от коя по вкусна. Тези с чоризо и прошуто се приготвят както в Италия – към вече изпечения блат добавят меса, рукола и пармезан. Изглежда просто, но вкусът е неповторим и балансиран. Нашият фаворит в менюто обаче се казва пица A la Nero – френска рецепта, дошла от Доминикана, един таен сос, за който готвачите имат договор за конфиденциалност, и няколко скариди на повърхността. Приказка! 

бул. „Витоша” 180, 0887 097 171, 0898 490 885

 

Избираме Hasienda на бул. „Цар Борис III“ 94 всеки път, щом ни трябва перфектна локация и собствен чар. Старата червена къща, строена още през 1939 г., те посреща с непринудената си атмосфера и свежа зеленина, а в градината може да се насладиш на богатото им меню, предлагащо някои от най-любимите ни родни специалитети, както и микс от екзотични изкушения от цяла Европа. Обичаме да идваме тук и заради усмихнатото и безкомпромисно обслужване, а професионалистите в кухнята неведнъж са ни карали да въздишаме с наслада, предлагайки ни вкусна храна и перфектно изпълнение. В сезона на пиците не пропускаме да се върнем на място, а небцето ни е привлечено от качествените съставки и богатото многообразие от пици на пещ, които се приготвят с тесто, изцяло месено на ръка, с два вида италианско брашно и с много аморе. За финал те съветваме да си причиниш този кулинарен трип, ако не за друго, то поне за да опиташ изкусителната им и пикантна „Пепероне“ с моцарела и люти чушки.

бул. „Цар Борис” 94, 0886 276 973

 

В която и от локациите на La Bottega да попаднеш, усещането винаги ще е едно – че вече си в по-добрата Италия. Интериорът е чаровен по средиземноморски, а бонусът е, че тук можеш да хапнеш наистина вкусно, но и да вземеш дузина италиански изкушения за вкъщи, като започнем от сирена, зехтин, паста, пикантни италиански колбаси и стигнем до едни от най-добрите вина, които се внасят у нас директно от Ботуша. Ако пък си в сърцето на града, непременно се отбий до La Bottega Centro на ул. „Хан Аспарух“ 31, където обстановката и усещането за италиански прованс ще те пренесат директно в новия сезон. Външното им пространство ни е любимо, а майстор пицарят Иван Драганов, който е прекарал десет безценни години в Неапол, ще ти върже на фльонга представите за вкусно с пица „Соле“ с три вида италиански брашна, доматена основа, млечна моцарела, пъдпъдъчи яйца, бял лук и аспержи. Изкушението се предлага само тук, а от теб се иска единствено добър апетит. По италиански!

ул. „Хан Аспарух” 31, 0885 760706

Избираме La Campanella всеки път, когато искаме натурално средиземноморско изживяване в сърцето на града. Независимо дали ще посетиш локация­та им на ул. „Баба Неделя“ 10 до НДК или тази в Студентски град до блок 10, тук ти е гарантирана свежа обстановка, както и истинска италианска страст към храната, сътворена от ръцете на сериозни професионалисти. Главните готвачи, както и майстор пицарите, които се вихрят на територията на мястото, са професионалисти от висок ранг, които работят с истинска любов към храната и направо ще ти скрият шапката със завидните си умения и с предложения, приготвени изцяло с продукти от Апенинския полуостров. За новия сезон ние сме фенове на прясната паста, както и на уютната градина, която ни печели всеки път, когато пролетните вечери почукат на вратата, а ако още не си се изкушил, пробвай пица „Капра“ с моцарела, домати салца, козе сирене и сушен домат или пица „Дзио роро“ с домати, моцарела, синьо сирене и пикантен салам. Една хапка и си там!


ул. „Баба Неделя” 10, 0882 696 966; Студентски град до блок 10, 0885 484 444

 

Италия е любов, жени и вино. Италия е храна – страстна и вкусна, и никой не може да ни убеди в това по-добре от усмихнатия Лео Бианки. Неговото късче от Ботуша на родна територия – Leo‘s Pizza „Il Rustico“, сгушено в свежата обстановка на Драгалевци, е идеално, когато искаш да се насладиш на вкусна италианска храна по стари рецепти. Идваме тук заради оригиналните пици, многото видове домашен хляб и не на последно място заради продуктите. Местенцето работи само с висококачествени италиански съставки, а освен това има и собствена градина, от която си набавя всичко необходимо, за да стигне то до чинията ти бързо, лесно, вкусно и с грижа за природата. Това, което ни печели, е и здравословното меню с внимание към веганите, както и с брашна от лимец и спелта и специалното камут брашно, което не съдържа глутен и води до престъпно вкусната им 100% безглутенова пица. За финал поръчваме абсолютно оригиналната пица „Маргарита“, направена от тесто неаполитано вераче и пеем: Viva Italia!

ул. „Нарцис” 58, 0878 642 827

 

Когато искаме да се насладим на уютно място с примамлива градина и на топ локация, непременно се отбиваме в оазиса на италианската храна Pizza Palace. За настоящия сезон от мястото ти дават възможност да поръчаш пици и фокачи от пълнозърнесто брашно, а в унисон с времето навън ние залагаме на любимата ни „Вегетариа­на“ с печени зеленчуци или и­зкусителната „Фокача Примавера“ с прошуто, рукола, чери доматчета и пармезан.  Чиста италианска афера!

бул. „Витоша” 34, 02 400 9988

 

Pizzeria Pinto ни е задължителна спирка не само заради любимата ни градина, но и заради свежите професионалисти. Тестото им за пица е едно от най-добрите в града, приготвено обилно със специален екстра върджин зехтин, а през новия сезон те съветваме да пробваш и неустоимата им пица „Вегетарианска“ с брашно от пълнозърнест лимец, кашкавал, бяло сирене, зелени и червени чушки, френска моцарела, пресни домати, лук и босилеково песто.

бул. „Андрей Ляпчев” 66, кв. Младост 2, 0877 433 033

 

Тук идваме заради усета към детайла и наистина прецизното изпълнение. Съставките са на топ ниво, а ако искаш да се поглезиш пролетно, просто поръчай пица „Перфето“ с моцарела, доматен сос, рукола, прошуто, пекорино „Романа“ и специално тесто от висококачествена италианска пшеница, което се меси само ръчно и ферментира 24 часа, за да освободи уникалните си аромати. Ефектът е УАУ, градината вече е отворена, а от нас buon appetito!

бул. „България” 118, 0882 108 070

 

Има място, където можем едновременно да хапнем класна италианска храна и да се докоснем до световни знаменитости – Trattoria Guiseppe Verdi. Маестро Джузепе Ломушо привлича с оригиналните си рецепти, а ние пък сме фенове на любимата пица „Фреска“, която хапва тук Ейдриън Броуди, с доматен сос, артишок в марината, леко пикантен италиански салам вентричина и пушена панчета. След изпичане се добавят рукола, чери домати и топка сурова моцарела.

ул. „Г. С. Раковски” 174, 0893 379 767

 

Когато искаме да усетим истинския и свеж вкус на Италия, няма как да пропуснем Spaghetti Company. Веригата се е доказала с топ обслужване, качествени продукти и интериор, който ни дава най-доброто от Ботуша. Атмосферата е модерна, а кухнята съчетава това, на което италианците казват passione per il cibo, или страст към храната. На която и от локациите им да ги посетиш, те очакват кулинарни глезотии, като за предстоящия сезон е на линия и свежо пролетно меню с изобилие от прясна морска храна. Ние сме фенове на последното им място на бул. „Витоша“ 150, където те посрещат два етажа с уютна градина – абсолютно обновена за топлите месеци, а различните ви дове менюта – обедно, вегетарианско и био, отново са на разположение, когато искаш да експериментираш с вкусовете. Пастата, магическото ризото и пиците на пещ няма нужда да ги споменаваме, защото тук те са на пиедестал, а ако се затрудняваш в избора, ти подсказваме за класическата „Тоскана“ с бразела, рукола, манатарки и чери домати.

бул. „Витоша” 150, 02 88 10 100

 

За Spaghetti Kitchen сме ти говорили доста и няма да спрем да го правим, докато мястото продължава да припокрива италианската прецизност и любов към храната. За новия сезон тук не спират със свежите предложения, а ако не ти се хапва от прясната им паста или от изкушаващите им пролетни специалитети, заложи на богатата им „Трикольор“ – страчатела и трюфел, маргарита с рукола и пипероне с пикантен салам. Усмивките са гарантирани!

ул. „6 септември” 9, 0890 566 666

 

Тук отдавна се готви от душа и за душата и точно заради това не пропускаме да се отбием. Очакват те градина, разположена между няколко сенчести бора, дегустации на вина от малки изби в България, домашна лимонада от бъз и липов цвят, както и страхотно наливно розе. Ние пък съветваме да не пропускаш греховно изкушаващата им пица „Дяволо“ с доматен сос, кашкавал, свинско филе, бекон, маслини, пресни чушки, яйце и фино нарязана люта чушка.

ул. „Драгалевска” 1, 0895 493 435

Откакто „Щастливеца“ отвори врати и на софийска сцена, не пропускаме да го посетим през всеки нов сезон. Тук можеш да опиташ традиционни за сезона продукти, приготвени в интересен „кулинарен аранжимент“. И когато говорим за пица, реших да  ти представя Пицата със спанак, рикота, скаморца и чери домати… За да споделим с теб тази емоция от вкусове и аромати, заповядай при нас или поръчай от: foodpanda.bg и bgmenu.com. Добър апетит!

бул. „Витоша” 27, 02 441 1155

 

И през май, когато пролетта е в целия си блясък, виж кои заведения избрахме заа твоето пролетно хапване.