True Detective 3: Голямото завръщане

Трети сезон на култовия сериал се връща обратно в успешната формула на оригинала

0 коментара Сподели:

Сагата зад продукцията на „Истински детектив“ е една от най-драматичните истории на тв продукция през последните години: минисериалът на HBO, създаден от Ник Пизолато, избухна с първия си сезон, натрупвайки малка, но вярна армия от фенове само за да ги разочарова до един на следващата година. Причините бяха много – динамиката на шоуто беше тотално променена, като бързите скокове в готик-макабра историята и хапливият диалог между Матю Макконъхи и Уди Харелсън се бяха превърнали в бавни дейвидлинчовски сцени с Колин Фарел, Винс Вон и Рейчъл Макадамс, които загубиха половината аудитория някъде след епизод 4. Определено се усещаше и липсата на Кери Фукунага, който, макар и останал в сянката на Пизолато, бе една от основните творчески сили, режисирайки всичките 8 епизода от сезон 1.

Провалът на „Истински детектив“, сезон 2 беше толкова тотален, че повечето зрители даже не изгледаха финалния епичен епизод (техен пропуск), който беше толкова добър, че си заслужаваше всяка дълга минута от чакането. Когато HBO обявиха, че ще има нов сезон, повсеместната реакция беше „Защо?“. Но както сме научили от историята, понякога феновете грешат. След безкрайно силна двойна премиера на новия сезон можем смело да заявим, че True Detective отново ще бъде сериалът, заради който ще ходим недоспали на работа.

Както може би вече сте чули, новата двойка детективи са Махершала Али и Стивън Дорф. Единият идва пресен-пресен с наградата си „Оскар“ за Moonlight, а другият е все така страхотен актьор, на когото обаче рядко успяват да намерят правилното приложение (справка уникалното му изпълнение във Felon).

Двамата имат чудесна екранна химия, като Али играе травмиран единак ветеран от Виетнам, а Дорф е стандартното кораво филмово ченге.

Действието се развива паралелно в три таймлайна – 1980, 1990 и 2015, като престъплението отново е крайно депресиращо: ритуално убийство на 12-годишно момченце и отвличане на 10-годишната му сестричка. Мистерията все още е доста заплетена, но действието се развива в планините на Арканзас, а героите вътре носят онази тиха психо заплаха, която феновете на сериала толкова харесват. Не е ясно още дали Жълтия крал е намесен, но не е изключено да се появи някоя неочаквана връзка между историите. Засега двамата детективи работят по случая през 80-те, разследването е отново отворено през 90-те и се снима документален филм по темата през 2015, като фактите, които започват да изплуват, карат космите по врата ни да се изправят.

Режисьор на първите два епизода е Джереми Солние, един от най-интересните киноартисти напоследък със смазващи филми като Blue Ruin и Green Room, като определено се усеща визуалният му почерк в изграждане на атмосферата. Остатъкът от епизодите са поделени между тв ветерана Даниъл Сакхейм (работил по серии на The X-Files, House, Lie to Me и Game of Thrones) и Ник Пизолато, който вече минава зад камерата.

За да избегнем евентуални спойлери, няма да издаваме нищо повече. Първите два епизода на True Detective 3 вече са качени в HBO GO (което, страхотна новина, вече струва само 6 лв. на месец с безплатен първи), така че най-добре ги гледайте и преценете сами. Ние вече сме фенове и със свито сърце чакаме следващия!

Представяме ти няколко от най-добрите епизода в един друг любим сезон.

Гласувай за наградите на Go Guide и виж какво можеш да спечелиш.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *