Ангел Иванов и неговата успешно преминала ,,Техническа проверка“

Една различна книга

0 коментара Сподели:

Ангел Иванов пристъпи в литературния свят с дебютната си книга „Техническа проверка“, издадена от ИК „Скалино“ (2018 г.). И той като героя си от първия едноименен разказ се домогва до микрофона, но в този случай на писателската сцена, с желанието да сподели спомените, мечтите и страстите си.

Както Ачо (ще го наричам така, защото не е като да не се познаваме) спомена в последния ни разговор, все още не се възприема като писател и макар той самият да е лишен от арогантност, аз от своя страна бих заявила, че появата му на родното литературно поле предразполага и обещава още творчески изяви в бъдещето.

В „Техническа проверка“ са събрани 49 произведения: репортажи, пътеписи, импресии и миниатюри, писани през последните 12 години.

Разказите не са подредени хронологично и е любопитно да се заровиш в тях и да се опиташ да разгадаеш кои са от първите години, когато смело е заставал пред празния лист, и кои са от по-скорошните – писани с повече увереност.

С ентусиазъм, присъщ на 20-те години, но и съвсем непресторено Ачо ни посочва всички онези дребни краски на заобикалящия ни свят, които знаем, че са там, но по-скоро оставяме да попаднат в периферното ни зрение и живеем покрай тях или въпреки тях. Безстрашно изказва срама на реалността, възбудите и увлеченията. Маркира всички онези повратни моменти от живота:

първите пъти, след които сме други; пътищата, които ни връщат различни; мислите, от които се опитваме да избягаме.

И след това им отдава нужното внимание и почит. Можем да се припознаем ако не в този, то в следващия разказ.

В текстовете се долавя онази неподправена тръпка, която пишещият усеща, щом посмее да изрази словом онова, което вълнува душата му. Ачо сам казва, че повече от четири пети от общото съдържание изказва реално протекли събития. Остава да гадаем какво стои зад останалата една пета – мечти и желания нещо да се е развило иначе, си представям аз, добавяне на нови багри към спомените.

Концепцията на корицата идеално отразява общата идея на разказите – да надникнат в живота, в познатото, в обикновеното и да прозрат отвъд него. Това прави Ачо изключително успешно, а стени за разрушаване и съзиране на скритото зад тях има още и той не бива да спира тук.

След всичко, казано по-горе, държа да отбележа, че това, което най-много ми допадна в разказите му, е непретенциозността. Липсва излишно комерсиализиране, профанизиране и опит да се напасне към вкуса на читателите. Лайтмотив на книгата е „щом любов нямам, нищо не съм“. Аз бих добавила, че и „щом не пишем, нищо не сме“. А Ачо показва, че е бил и ще бъде. За мен „Техническата проверка“ премина успешно. А сега какво следва?

Премиерата на „Техническа проверка“ се състоя на 12 декември в клуба на фоторепортерите „Бохема“, където специално участие взеха актрисата Поли Христова и писателят Деян Енев.

Виж какво ново от Захари Карабашлиев тази зима.

Както и тази лична история с Христо Стоичков.

Последвай ни и в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *