10 филма от 2018, които да гледаш с гаджето

Несълзлива и неромантична селекция от яки заглавия, които може да сте пропуснали

0 коментара Сподели:

Времето е страхотно, но не за разходки навън, а за филмче и излежаване. Ето няколко рилейшъншип френдли предложения по темата.

THE MEYEROWITZ STORIES (NEW AND SELECTED)

Ноа Баумбах е нещо като новия Уди Алън – кралят на драмедията: изключително проницателен, безкрайно нюйоркски и куул, без изобщо да се напъва. Последният му филм The Meyerowitz Stories е това, което е The Royal Tenenbaums за Уес Андерсън – най-висока точка дотук в една набираща скорост кариера с класики като The Squid and the Whale, While We're Young и Frances Ha. Филмът разказва историята на странно, недобре функциониращо арт семейство, състоящо се от братята Адам Сандлър и Бен Стилър с баща Дъстин Хофмън, като всеки от тях играе ролята си като за последно. Изобщо – идеален филм като тон за есенната зима навън.

AMERICAN ANIMALS

Много филми са базирани на истинска история, но този е сглобен от всички факти с достоверността на документалка и драматизация на събитията с напрежението на стилните филми за обири като Ocean's Eleven.

Въпреки че разказва за едно от най-тъпите престъпления в историята, филмът не е точно комедия, по-скоро те кара да гледаш с недоверие какво се случва на екрана.

Ако ги нямаше интервютата с истинските пишман-престъпници, може би никой нямаше да приеме твърдението за автентичност в началото на филма насериозно. Иначе историята е добре позната – четирима аматьори имат една гениална идея: да оберат струващи милиони редки книги от училищната библиотека. Следва серия от безумни събития.

DEADPOOL 2

След като първата част на Deadpool  се превърна в попкултурен феномен и най-успешният R-rated филм на всички времена (783 милиона долара при бюджет от 58), сикуелът беше неизбежен. Раян Рейнолдс се завръща в ролята на най-грозния супергерой в историята, по-палав от всякога, а режисьор този път е Дейвид Лийч (Atomic Blondeи John Wick). Иначе в продължението има всичко от оригинала по две –много повече екшън и смях, както и Джош Бролин в ролята на войник – пътешественик във времето. Има и романтична линия (горе-долу), така че това е може би единственият Marvel филм, който може спокойно да се гледа от двойки, незасегнати от комикс културата.

MANDY

Този филм ще остане в историята като ролята, спасила кариерата на Никълъс Кейдж след дълга серия от негледаеми тъпотии. Mandy е филм, който много добре осъзнава какво представлява – седемдесетарска хорър масакра, снимана с идеята да е малко преиграна и прекалена, но да не спира да забавлява даже и за секунда. Това е едва вторият филм на режисьора Панос Косматос, но да не забравяме, че той е син на царя на тъпите екшъни Джордж Косматос (Rambo: First Blood Part II и Cobra) – някак си му е в кръвта. Иначе историята е класическа: след като секта убива любовта на живота му, Кейдж тръгва да отмъщава. Следват 2 часа силни емоции, които биха накарали Тарантино да крещи от кеф.

THE DEATH OF STALIN

Филмите за Съветския съюз обикновено са тъжни драми, които те карат да сънуваш кошмари. Не и този. Майсторът на политическата сатира Армандо Янучи (филма In the Loop и шоуто Veep) е надскочил себе си с този микс от реални събития и нереални хумористични сцени.

Кой да предположи, че една от най-смешните комедии тази година ще включва ужасяващи исторически фигури, известни с жестокостта си?

Историята е адаптирана от графичен роман със същото име, а целият тон на филма е толкова безумен, че до края няма да повярвате какво точно ви се е случило. Също така Стийв Бушеми убива в ролята на младия Никита Хрушчов. Абсолютна класика!

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT

Филмите обикновено трябва да се оценяват според това, какъв е бил първоначалният замисъл и какъв е крайният резултат. Идеята на франчайза Mission: Impossible е сюжетът да служи за фон на екшън-трилър сцените, в които Том Круз тича, кара коли и мотори, скача между сгради и спасява за пореден път света. В това отношение петата част на MIсъвсем заслужено държи 8,1 рейтинг в IMDB, 97% в Rotten Tomatoes и е направил близо 800 милиона долара приход дотук. Режисьор за втори път поред е Кристофър Маккуори (Jack Reacher и The Way of the Gun), а каскадите са на стероиди с епично преследване по улиците на Париж и гонене с хеликоптери, за което Вин Дизел сигурно завистливо цъка с език. Има и любовна история, но на кого му пука.

UPGRADE

Още един филм, който не се взима прекалено насериозно и е нещо средно между епизод на Black Mirrorи много красиво заснето B-movie от 80-те, например Robocop.

Историята включва инвалид с чип имплант на куест да мъсти, много технология, обрати и яки лафчета.

Сценарист и режисьор е Лий Уанел (създател на сериите SAW и Insidious заедно с Джеймс Уан), а в главните роли са много актьори на ниво известност „оня пич от ония филм“, което обаче не сваля по никакъв начин нивото на забавление. Това не е филм, който ще разпали критиците, но пък от друга страна – критиците не са у вас да чилват след тежък ден в офиса.

READY PLAYER ONE

Класическо забавление от абсолютния мастър на мейнстрийм киното, бащата на блокбъстъра и общо взето – създателя на модерния сай-фай жанр, негово величество Стивън Спилбърг. Освен със смазващи визуални приключения, историята със сетинг 2045 и пътешествия във виртуална реалност на име OASIS печели и с обрати, които те държат в напрежение до самия край. Нещо като видеоигра, анимация и антиутопия в едно – малко са филмите, които успяват да носят толкова много дини под една мишница, но този се справя с учудваща лекота. Плюс това е толкова пълен с яки попкултурни препратки и всякакви гъзарийки, че няма фен на каквото и да било, който да не се почувства поласкан от препратките на всякакви метанива. Да, пълна дъвка, но пък чудесен за убиване на времето.

REVENGE

Какво ти трябва за един истински трилър за отмъщение? Трима виновни мъже, една изнасилена жена, Мароканската пустиня за сетинг и кръв, много кръв.

И понеже филмът е френски, насилието е стилизирано, а историята е качена на следващо ниво.

Неслучайно лентата на Корали Фаржа с моделката/актриса Матилда Луц в главната роля предизвика фурор по среднощните скрининги на фестивалите – това е ритник в лицето на всяка страхлива американска продукцийка. Филм, който няма да преобърне света, но със сигурност ще се запечата в съзнанието на всеки, който го гледа.

ANNIHILATION

Вторият филм на Алекс Гарланд след Ex Machina е доста по-смел и мащабен: адаптация по първата книга от култовата поредица „Съдърн Рийч“ на Джеф Вандърмиър и най-просто казано – еко трилър със сай-фай елементи и Натали Портман в главната роля.

Въпреки че прилича на нещо като модернизирана версия на Predator, това в никакъв случай не е безмозъчен екшън, даже напротив – доста напряга вътрешночерепните мозъчни мускули.

Най-интересната част от историята е гмуркането в непознатото, така че няма да ви издаваме повече. Филмът е обречен да достигне култов статус, въпросът е колко време ще му отнеме. Макар и да се провали в боксофиса въпреки възторжените ревюта заради прекалено сложната за масовия вкус история, той бавно, но славно си намира аудитория и все повече фенове на малки групички по целия свят. Едно е сигурно, това е приключение, което си заслужава да преживеете.

БОНУС:

SING STREET

Често най-романтичните истории са не сълзливите, а леко ироничните. Джон Карни (режисьор и сценарист на Onceи Begin Again) се завръща с една музикална тийн любовна история за ню уейв банда в Дъблин през 80-те. Да, точно толкова яко! Добре балансиращ между комедия и драма, този шедьовър зарежда с позитивна енергия, без да стане захаросан даже и за секунда, а комедийните му моменти са напълно от класата на The Boat That Rocked на Ричард Къртис. И ако се чудите защо е включен като бонус предложение, а не под номер едно – просто е от далечната 2016, но все още не е достатъчно известен и заслужава специално внимание.

Научи още нещо за омайните качества на българската роза.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *