Reading is fun: Топ 5 литературни клуба у нас

Освен това има и бонус - всичките са безплатни.

0 коментара Сподели:

Наскоро британски учени откриха, че хората, които участват в литературни клубове, живеят по-дълго. Е, макар това да не е еликсирът на безсмъртието, участието ти в такъв клуб със сигурност ще подобри социалните ти контакти. А това е огромен плюс, особено за интровертите – каквито обикновено са запалените читатели. Да четеш сам обаче вече е демоде. Това го доказват и книжните клубове на много успешни личности – като започнем от Опра Уинфри, минем през Марк Зукърбърг и завършим с Ема Уотсън.

На такива места има какви ли не читатели – млади и възрастни, общителни и не толкова, но всички са обединени от едно – страстта към книгите.

В тази връзка тези пет литературни клуба са способни да (пре)открият любовта ти към четенето. В крайна сметка единственото по-хубаво нещо от любимата книга е говоренето за нея. Разгледай хубаво следните сбирки и избери най-удобната за себе си. Освен това има и бонус – всичките са безплатни.

Greenwich Book Club

През февруари 2018 г. този литературен клуб прави четири години. Това са четири години, без пауза, с около 200 разгледани книги. Клубът „Гринуич” заслужено затвърди името си на най-посещаван и най-обичан. Всяка неделя следобед се събират верни фенове на книгите, зараждат се приятелства и се водят питателни дискусии.

Много може да се научи от тези срещи – както за писателите и творбите им, така и за книгоманите на място.

И със сигурност може да е идеална мотивация за четене на нови и класически заглавия. Уютна атмосфера и умни хора на едно място – какво повече да искаш от живота… Освен да си запишеш: Следващата сбирка е в неделя, 21 януари, когато ще се разглежда класиката "Параграф 22" на Джоузеф Хелър.

Място: Книжен център „Гринуич” на бул. „Витоша“ 37 в София
Време: всяка неделя от 16 часа
Модератори:
Всяка първа неделя от месеца е клубът за Фантастика и фентъзи – модератор Александър Попов
Всяка втора неделя от месеца е клубът за Съвременна световна проза – модератор Мартин Янков
Всяка трета неделя от месеца е клубът за Световна класика – модератор Гергана Рачева
Всяка четвърта неделя от месеца е клуб за Съвременна българска проза – модератор Вида Делчева
Фейсбук група: Greenwich Book Club

Литературен клуб „Читател”

Макар и съвсем нов – от миналата година, клубът бързо намери своето видно място в сърцата на читателите. Литературният клуб "Читател" е резултат от приятелството между сайтовете "Аз чета" и "Читател" и тяхната любов към книгите. Класически произведения, любими детски книги, съвременна българска и световна проза – всичко това намира място в програмата на клуба. Срещите се провеждат веднъж месечно във вторник вечер и винаги има някой любопитен гост – писател или редактор, който да разкрие подробности „от кухнята”. Най-скорошната среща е на 23 януари от 19 часа с гост – детската писателка Юлия Спиридонова – Юлка. За февруари гост е „мама нинджа” – Мария Пеева с „Писмо до сестра ми”.

Място: Читалище.то на ул. „Лом” 1, зад Министерството на здравеопазването
Време: един вторник от месеца, от 19 часа
Модератор: Анастасия Карнаух
Фейсбук група: Литературен клуб „Читател”

Литературен клуб „Отвъд кориците”

Похвалното за този клуб е, че той се прави от млади хора за млади хора и дава поле за изява на прохождащи поети и писатели.

Създаден е през 2014 година и с кратко прекъсване продължава сбирките и до днес, когато на 26 януари прави три години. Всеки месец се провеждат срещи, в които се дискутира на тема, свързана с литературата. Периодично се организират събития като поетични четения и срещи с автори.

За момента сбирките се провеждат в Столична библиотека, но все пак за още инфо не пречи и да следите литературния онлайн вестник „Отвъд кориците” , където редовно се публикуват и даровити произведения.

Място: Столична библиотека
Време: 26 януари, 19 часа
Модератор: Габриела Ахчийска
Фейсбук страница: Отвъд кориците

The Knowledge Bank Book Club

Нахъсани герои с бизнес нюх и много жажда за знания споделят редовно know how на срещи в центъра на София. Хубаво е да знаете английски, защото обсъжданите книги са предимно на този език. Но преди всичко тези сбирки са за вас, ако сте от онези амбициозни личности, за които няма невъзможни неща. Ако една неуморна сила постоянно ви бута към самоусъвършенстване, то сбирките са веднъж месечно, предимно на Попа, в Зала 21.

Място: Зала 21, бул. „Патриарх Евтимий” 2А
Време: 23 януари, 7:30 часа
Модератор: Велизар Величков
Фейсбук група: The Knowledge Bank

Читателски клуб „Орбита”

Един много удобен начин за четене и споделяне на впечатления за хората не само в столицата, но и по света и у нас е този онлайн литературен клуб. Разбира се, има множество Фейсбук групи за споделяне (хейтене) на прочетените заглавия, но друго си е да имаш задача и всичко да е много по-систематизирано като време и място.

Клубът е създаден през 2015 година и всяка неделя от 21 часа се обсъжда разгледаното заглавие. „Орбита” си има и сайт , където удобно се качват и миналите дискусии и цитати от книгите. Също така на Фейсбук страницата им може и да спечелиш хитов роман, ако отговориш на зададен въпрос.

Този клуб е удобен, приятен и няма значение в коя точка на света се намираш, стига да имаш интернет и да си прочел определената книга.

До 21 януари разглежданото заглавие е „Алеята на светулките” от Кристин Хана.

Време: всяка неделя от 21 часа
Място: Фейсбук страница „Читателски клуб ОРБИТА”

За още книжни съвети и коментари виж тук.

Как да избереш какво да четеш?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *