Една Коледа в Париж от Съмърсет Моъм

Една различна коледна история, събираща всички цветове на живота

0 коментара Сподели:

Коледа е най-позитивният празник от годината и не го казвам просто така, то си е факт. Връхлитат ни основно позитивни мисли, радваме се на ярките коледни светлини и слушаме позитивна музика. В този ред на мисли, ако ни попадне в ръцете някое оптимистично коледно четиво, ще го обхванем с премръзнали пръсти и ще се потопим с все сърце в него. Всичко това звучи чудесно. Но какво остава за нас, феновете на тежката литература, която разкъсва сърцето ти само за да те накара дълго да търсиш парчетата, разпилени по страниците? Кой е казал, че една коледна книга трябва непременно да пръска радост и оптимизъм?

С това интро се надявам, че съм успяла да ви подготвя за книгата, която ще ви представя в тазседмичния литературен петък. Става въпрос за Една Коледа в Париж от Съмърсет Моъм. Всичко започна съвсем невинно, с искреното желание да се удавя в коледна проза, която просто да запълни празнините в ентусиазма ми на фона на наближаващия празник. Но Съмърсет Моъм не изпълнява желания и не предлага евтин оптимизъм, неговата проза е пропита с чиста реалност. За да я оцениш, трябва да си подготвен за тежестта на това, което ти предстои след разлистването на първата страница. Не очаквай от него да те зареди с коледно настроение. Но пък сигурното е, че няма да ти позволи да оставиш романа му даже и заради коледните курабийки на майка ти.

Героите в книгата са Чарли Мейсън, британски галеник на съдбата, който познава само светлите цветове на живота, и Лидия, руска проститутка, която изкарва прехраната си в парижки бордей и е израснала сред тъмните нюанси на съдбата.

Действието се развива по време на коледните празници, които Чарли решава да прекара далеч от семейните традиции.

За него животът не крие изненади, пътят му е начертан, докато за Лидия бъдещето не вещае нищо.

Чарли и Лидия прекарват празниците заедно. Но не прибързвайте със заключението, че това ще е любовна история, коледна приказка с щастлив край, в която едно момче с финансови възможности променя живота на жена, принудена да продава тялото си за пари. Това е история за човешкото страдание, което среща привилегированото съсловие. История за не просто среща, а сблъсък на тъмното и светлото, в който тъмното побеждава. Защото след времето, прекарано с Лидия, Чарли е различен, на път е да преосмисли живота си.

Чарли заминава за Париж с очаквания да намери забавление и приключения и Лидия му ги осигурява, макар и не по начина, по който му се е искало. Тя му разказва историята си, в която има много страдание, обилно количество любов и свидетелства за силата на човешкия характер. Веднъж започнала да разказва, времето далеч от тази парижка коледна действителност спира да съществува и остава само тя с болката си, прикрита зад маската на силната жена, която не се бои от липсата на перспектива за бъдещето. Единственото, което Чарли може да направи за Лидия, е да ѝ подари вниманието си, няколко дни спокойствие, хубава храна и добър хотел, в който да се подслони и да избяга за малко от безрадостното си ежедневие.

Има истории, за които мълчим, защото с драматизма си са прекалено далеч от нашия собствен живот.

По тази причина има и много книги, чиято съдба е да останат затворени, защото не можем да понесем истината, изкрещяна от тях.

Има книги, които трябва да бъдат изживени само по празниците, защото това е времето, в което, без да искаме, ставаме по-чувствителни към света. Съмърсет Моъм рисува една тъжна коледна картина. Чарли и Лидия са представители на два различни свята, които осъществяват контакта си на фона на светлия празник. Докато едни се радват на обилната трапеза, други се прибират в празните си домове и чакат Коледа да отмине. Но не бързайте да се потискате. Съмърсет Моъм не иска да съсипе Коледата ни, а само да събуди човещината и да запълни времето ни с едно четиво, което предизвиква любопитство с интересния си сюжет.

Ако в по-голямата си част Една Коледа в Париж е песимистичен роман, от друга страна е свидетелство за силата на човешкия дух, който може всичко да постигне в името на по-високи цели. И това е позитивното послание, което не е нужно да се ровим, за да открием. Лидия е станала безчувствена към много неща, включително и към Коледа, но тя не иска съжаление, а само малко почивка, преди да се върне на бойното поле.

Има много откровени гадости по света и често тяхната роля е да те накарат да се замислиш за своето място сега и тук, за какво си щастлив, какви са плановете ти за бъдещето, кой ще бъде до теб, докато ги осъществяваш. Една Коледа в Париж е история за един различен празник, малко тъжен, понякога безличен, но винаги истински и повод за равносметка.

Търпение! Търпение! Това научих там. И почувствах, че над всичкия ужас и мизерия, и жестокост в света имало е нещо, което ти е помогнало да ги преодолееш, нещо, което е било по-голямо и по-важно от всичко, човешкият дух и красотата, която той е създал.

Ето и още предложения за интересни книги.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *