Честит рожден ден на Самюел Джаксън!

Животът да го радва, така както той радва нас

0 коментара Сподели:

 Великият Самюел Джаксън е роден на днешния ден през 1948 г. Седмото изкуство трябва да се гордее с тази находка, а именно неоспоримия талант на американския актьор. Зад гърба си има над 100 роли в киното. Тъй като с голямо удоволствие гледаме филмите с негово участие, искаме официално да му честитим рождения ден. Естествено, му пожелаваме здраве и енергия, за да радва зрителите още много години занапред. Един от любимите ни цитати от Самюел Джаксън е:„Лошо е, когато на човек не му достига разум, но двойно по-лошо е, когато не му достига душа”.

Сигурни сме, че си гледал редица филми с участието на звездния рожденик. Затова днес ще ти разкажем малко за това, как Самюел стига до призванието си. Роден е във Вашингтон, но израства гледан от баба си в град Чатануга, Тенеси. Когато става на 10, той отново заживява с майка си и още тогава вече е запален по киното. Малчуганът не изпуска нито една нова прожекция на голям екран. По-късно Самюел учи в Morehouse College. По това време става член на black power движението. В годината, в която трябва да завърши, е изключен от колежа. Заключва няколко от членовете на управителния съвет в сградата за два дни. Защо? Това е неговият протест срещу липсата на чернокожи членове във въпросния съвет.

Когато гледа изпълнение на Negro Ensemble Company,решава, че иска да стане актьор. След двегодишно прекъсване отново се връща в колежа. Този път за да учи актьорско майсторство. През 1972 г. завършва и тръгва по своя актьорски път.

Самюел се записва в трупата Black Image Theatre Companyи обикалят страната със скечово шоу –политическа сатира. След като тези представления губят своята гледаемост, актьорът се мести в Ню Йорк заедно с приятелката си ЛаТаня Ричардсън. По-късно тя става и негова съпруга.

Всяко начало е трудно и те играят в представления извън Бродуей.

Но животът винаги изпраща интересни срещи на интересните хора. През 1981 г. Самюел Джаксън се запознава с Морган Фрийман. Те стават близки приятели и Фрийман го убеждава, че талантът му е на голям филмов актьор. Малко след това съдбата среща Джаксън и с бъдещия режисьор Спайк Лий. Той също е впечатлен от актьора и иска да работят заедно в бъдеще. Така и става –School Daze (1988), Do the Right Thing (1989) и Mo' Better Blues (1990).

Първият голям успех за Самюел Джаксън идва с участието му във филма Jungle Fever. Тогава журито на фестивала в Кан прави нова категория, за да може да даде награда на Джаксън. Тогава той си тръгва с приза „Най-добър поддържащ актьор”.

И така до 1994 г. нашият рожденик играе второстепенни роли, докато не попада в „Криминале” на Тарантино. Там той прави жестока роля. Всички сме фенове на неговия герой, който повтори във филма Мotherfuckerбезброй пъти. Но също и произнесе цитати от Библията. За тази си роля получава номинация за „Оскар“ и кариерата му тръгва нагоре. Следват все филми, в които Самюел Джаксън прави страхотни роли. И така до ден-днешен.

Можем да се радваме, че дори беше в България да снима, заедно с колегите си – звездите Гари Олдман и Райън Рейнолдс.

През 2018 г. ще излязат четири филма с участието на неуморимия Самюел Джаксън. Явно той не е от хората, които губят енергията си с годините. От сърце му желаем все така успешно да прави това, което може най- добре – да е велик актьор!

Ако ти се чете нещо от Радостина Ангелова, това е за теб.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *