#MeToo: 7 литературни героини, подложени на сексуален тормоз

Няколко примери в световната литература

0 коментара Сподели:

Векове наред жените са били и продължават да бъдат сексуален обект. Понякога това е тяхно желание, а понякога – не, но в много от случаите в Холивуд е помагало. Все пак всички знаем, че сексът продава.

    

Нашумелите секс скандали, свързани с продуцента Харви Уайнстийн, както и с актьора Кевин Спейси, са само капка в прелялата чаша на женското търпение по света. Нежната част от човечеството отказва да мълчи и основателно или не – вижда сексуален тормоз във всяко мъжко действие.

В тази връзка не са малко и примерите в световната литература, които днес разчитаме като сексуален тормоз над жени. Ето някои от тях:

 

1.       Катрин от „Брулени хълмове”


Фактът, че Катрин трябва да понася огромното бреме от физическото и емоционално посегателство на Хийтклиф, разчетено като много бурна любов, е показателен за социалните норми на XIX век. А и в английската провинция с брулените хълмове този тип поведение на алфа-мъжкар е било нещо обичайно. Да не говорим, че Хийтклиф си е абсолютен социопат и подобно агресивно поведение е в негов стил.

 

2.       Джейн от „Джейн Еър”


Като сме започнали със сестрите Бронте, нека продължим и с разбиранията на Шарлот Бронте за любов. Изглежда, че сестрите определено бъркат чистата любов с насилствени и манипулативни отношения. Джейн Еър е героиня, подложена на изключителен тормоз от мъжете, с които контактува – от отчето Джон Ривърс до властния Рочестър. Всички те са убедени, че някой ден тя ще ги обикне, ще – не ще.



3.       Скарлет О’Хара от „Отнесени от вихъра”


Докато четеш „Отнесени от вихъра”, няма как да не попаднеш на поне няколко случая, в които Рет Бътлър дотолкова се гневи на огнената Скарлет, че я грабва и я завлича в спалнята без нейно съгласие. Първоначално неговото его е толкова наранено от идеята, че тя е влюбена в Ашли, че я манипулира и изнудва, че впоследствие прибягва и до физическо насилие. Изобщо що за поведение…

„Той хвана връзките на корсета й и ги дръпна толкова силно, че тя извика от уплаха, унижение и срам при грубостта му.

— Боли, а? — Той се изсмя рязко, ала беше зад нея и тя не можеше да види лицето му. — Жалко, че връзките не са около врата ти.”

(Маргарет Мичъл, „Отнесени от вихъра”, превод Надя Баева)

 

4.       Кристин от „Фантомът от операта”

      Как може един зрял, че и обезобразен мъж да дебне, отвлича и заключва в подземие една тийнейджърка и това да се разбира като „влюбване”? В един готически роман няма как любовната история да е изпълнена с мед и рози, но от днешна гледна точка подобни посегателства над Кристин са повече от шокиращи.



5.      Дейзи от „Великият Гетсби”


Винаги щом чуя, че някой иска да прави сватбата си в стил „Великият Гетсби”, настръхвам. Това е книга за нещастна любов, хора! Няма една връзка в целия роман, в която да няма някаква форма на сексуален тормоз. Джей дебне и притиска Дейзи, като междувременно я поставя на нереален пиедестал, а собственият й съпруг Том Бюканън е агресивен селски бек, който не спира да я унижава. Всички съчувстват на Джей Гетсби, но някой изобщо замислял ли се е за Дейзи?!



6.       Бела от „Здрач”



Сексуалното напрежение между Едуард, Бела и, разбира се, Джейкъб, може да се „разреже с нож”, толкова е осезаемо. Книгата, която взриви цяла вълна от истерия по вампирите и върколаците, предлага на подрастващите грешна форма на здравословна връзка. Бела сякаш си мисли: „Ще ме убие или ще ме целуне? О, колко романтично е това!”, но вампир, който те преследва и те дебне, докато спиш,  не е шега работа.
„— Аз съм най-съвършеният хищник в света, не мислиш ли? Всичко в мен те привлича: гласът ми, лицето ми, дори миризмата ми. Сякаш е нужно! — Неочаквано отново скочи на крака, понесе се назад, мигом изчезна от погледа ми и внезапно се появи под същото дърво, след като бе обиколил поляната за половин секунда. — Сякаш би могла да ми избягаш! — изсмя се той горчиво.”
(Стефани Майър, „Здрач”, превод Елка Виденова)



7.       Естела от „Големите надежди”

Пип може и да се превива от болка в опит да предизвика някакви чувства у Естела, но в крайна сметка това си е чиста проба манипулация. Заплахите на един мъж с нараняване и самоубийство може да предизвикат у дама без чувства само презрение.

 

Още интересни коментари за книги и книжни класации чети тук!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *