С пълна газ (2013)

„Фамозна разходка назад във времето”

  • 29.09.2013
  • от Дамян Михов

Трябва да се признае, че когато е във форма и има мерак да работи Рон Хауърд (“Аполо 13”, “Красив ум”, “Далече, далече”, “Обратна тяга”) започва да борави с филмовия детайл като с могъщ художествен инструмент. Професионалист до мозъка на костите си, той е от една зачезваща група Холивудски творци, които умеят да работят суперпродукции без да елементаризират съдържанието. Маниакалното му издребняване и по отношение темата и по отношение персонажите - особено когато става дума за сюжети в епоха - допринася страшно много за дообогатяването на емоционалния контакт с филма и затова резултатът рядко е разочароващ. Сега въпросът е какво се получава, когато подобен Холивудски режисьор се захваща да екранизира история вдъхновена от един откровено НЕамерикански спорт какъвто е Формула 1? Както може да се очаква, отговорът не зависи от познанията и интересите в областта на популярната бързоскоростна надпревара, защото в основата са преди всичко човешките отношения и чисто житейската надпревара. Същите, с които и ние самите се сблъскваме почти всеки ден. Този фундамент слага „С пълна газ” няколко стъпала над до болка познатите филми с бързи коли, лоши хора, красиви жени и постоянни подмолния действия.

 

Подготвян и чакан от години този малко поамериканчен поглед върху най-яростните и смъртоностни години на Формула 1 е преди всичко игрален филм, който взима достатъчно от условността на спорта и разказва най-вече за хората около бокса и тези зад волана. Базиран на исторически факти филмът е сюжетно центриран около битката за световната титла през 1976 г. между британския плейбой Джеймс Хънт и австрийския „професор” Ники Лауда. Представени като врагове - макар всъщност да не са, двамата герои извървяват сходен път до върховете на спорта и до пълното разбиране, че в живота смелост и съдба вървят ръка за ръка. НЕнатрапчиво водещо актьорско присъствие в лицето на Крис Хемсуърт и Даниел Брюл, меко казано впечатляваща операторска работа – въпреки множеството компютърно генерирани кадри, този детайлен поглед върху миналото на един по онова време безмилостен спорт е ако не друго, то поне професионално изработена драма, която трудно ще разочарова когото и да било. Въпреки мазния Холивудския привкус, това е лесно препоръчим филм, който ще Ви въздейства по онзи странен начин, по който само спортната надпревара между човешки същества може.

Държава: САЩ и Великобритания/ Жанр: Биографичен, Драма /
Режисьор: Рон Хауърд / В ролите: Крис Хемсуърт, Даниел Брюл, Пиерфранческо Фавино, Патрик Балади, Жозефин Де Ла Бауме, Натали Дормер, Александра Мария Лара, Оливия Уайлд, Джей Симпсън

Премиера в България: 27.09.2013
ОЦЕНКА: 8/10