О, Оскар! О, изненада!

Съжалявам, станала е грешка

0 коментара Сподели:

89-ите награди „Оскар“ са в историята, статуетките са раздадени, победителите са ясни или не съвсем. Изненадани има ли? Със сигурност! Спомняте ли си онзи водещ, който обяви грешната „Мис Свят“ за победителка? Е вече няма да ви се налага, защото на тазгодишните „Оскари“, в най-важната категория за най-добър филм, беше белязан от гафа на годината.  Явно след неочакваната победа на Тръмп, който не беше пропуснат да бъде споменат от водещия Джими Кимъл, изненадите от Америка продължават. „Лунна светлина“ бе предпочетен от Академията пред „Ла Ла Ленд“, който бе основният фаворит до самия край, но буквално фотофиниш определи победителя.

 Холивудските ветерани Фей Данауей и Уорън Бийти имаха една задача в тази бляскава вечер и тя бе да обявят най-добрия филм. Името на мюзикъла на Деймиън Шазел, който взе статуетката за най-добър режисьор и се считаше, че ще спечели, бе произнесено и всички в залата бурно аплодираха достойния победител, но това не беше съвсем така. „Ла Ла Ленд“ тъкмо изкара отличен с шестата си награда за вечерта, целият творчески екип на филма се качи на сцената и започна с благодарствените речи, когато настана суматоха и от микрофона прозвучаха думите:

Съжалявам, станала е грешка, това не е майтап, победител е „Лунна светлина“.

Каза ги един от продуцентите на неочаквано загубилия победител. Дали заради политическа коректност или заради кинематографичните си качества „Лунна светлина“ е най-добрият филм на 2016 година. Продукцията, която е реализирана с бюджет от милион и половина долара и със силно социално послание, успя да впечатли повече от членовете на Академията, които имат нетрадиционна система на гласуване, която често предизвиква полемика относно нейния избор. Историята, проследяваща израстването в три житейски епизода на младо цветнокожо момче от бедно разкъсано семейство, което е в търсене на себе си, на своята сексуалност и на своя път в живота, е изборът, който от една страна изненада, но пък може би точно това е филмът, от който Америка има нужда в момента.

В останалите категории Кейси Афлек грабна наградата за най-добър актьор за обраното си изпълнение в драмата „Манчестър край морето“, която взе отличие и за оригинален сценарий. Така малкият брат на Бен Афлек, вече е със звезден статус, с който ще излезе от сянката на своя БАТМАНко. Прекрасната пееща и танцуваща Ема Стоун („Ла Ла Ленд“) стана най-добра актриса, Виола Дейвис успя да се позлати с третата си номинация „Оскар“ за изпълнението си във филмовия прочит на театралната пиеса „Прегради“, а Махершалла Али („Лунна светлина“) стана първият мюсюлманин, носител на награда за актьорско майсторство, печелейки в категорията за най-добър поддържащ актьор.

 С чуждоезичен „Оскар“ за най-добър филм бе удостоен иранският филм „Продавачът“, но създателите му отказаха да присъстват лично, като протест срещу политиката на новата администрация на Белия дом, забранила влизането на гражданите на седем страни с предимно мюсюлманско население.

„Зоотрополис“ е най-добрият анимационен филм, побеждавайки достойни конкуренти в лицето на „Смелата Ваяна“ и „Кубо и пътят на самурая“. В късометражната категория  българското предложение „Сляпата Вайша“ не успя да пребори продукцията „Полет“ на гигантите „Пискар“.

Въпреки това България може да се гордее с това, което постигна в това издание на най-престижни награди в света на филмовото изкуство.

По-рано през месеца Владимир Койлазов от компанията V-ray бе отличен от Академията в техническите категории за принос в киното с разработените 3D визуализации, които се използват за множество продукции, и достойно можем да цитираме Вазов с репликата „И ний сме дали нещо на света!“.

Ще споменем и някои по-важни моменти, белязали шоуто в „Долби Тиътър“, като музикалното изпълнение на Джъстин Тимбърлейк на песента Can’t stop the feeling към анимацията „Тролчета“, вдигнала на крака публиката в залата; юбилейната 20-а номинация на „надценената“ Мерил Стрийп; сладките, падащи от тавана подаръци, които бяха нужни, за да поддържат в кондиция гостите по време на продължилата почти четири часа церемония, и една щастлива група от туристи, които имаха щастието да присъстват на най-бляскавото събитие и да се срещнат с crèmede la crème на световния шоубизнес, който, както видяхме, също не е перфектен.

Наближава още един престижен филмов конкурс: София Филм Фест.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *