Книгите, които милиардерите четат

Опознай богатите по изданията на рафта им

0 коментара Сподели:

Топ милиардерите в света четат много, а точно световните лидери с малко и дефицитно време подбират по-добре авторите и тематиките, които да прочетат, а това понякога е по-важно, отколкото просто да избереш някоя книга.

За да вникнем в живота на най-богатите лидери, ще видим какво четат те.

Според последната статистика на Оксфам в тoп 8 нa нaй-бoгaтитe xopa в cвeтa  влизат основателят на Майкрософт Бил Гeйтc, инвеститорът Уopън Бъфeт, изпълнителният директор на Амазон Джeф Бeзoc, основателят на фейсбук Mapĸ Зyĸъpбъpг и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Заедно те притежават толкова богатство, колкото финансите на 3,6 милиapдa дyши от населението.

Бил Гейтс и любимият му роман „Спасителят в ръжта“

Класическият роман на Джеръм Дейвид Селинджър е любимата книга на основателя на Майкрософт. Той споделя в свои интервюта, че това издание е прочел след 13-годишна възраст и оттогава просто го обожава. В нея има мъдрост за житейските препятствия на младите и погледа им към нещата от живота, който е по-добре изразен в сравнение с този на по-възрастните. За Гейтс романът е важен за подрастващите, защото описва как да преодолееш безболезнено живота и да намериш себе си. Въпреки че изданието е от 1951 г.,

книгата е актуална и днес, затова милиардерът усилено я препоръчва

като „роман, който всеки трябва да прочете“.

Уорън Бъфет препоръчва „В един несигурен свят“

Авторът Робърт Рубин, бивш секретар на САЩ от 1995 г., представя в своята книга трудните решения на лидерите в несигурния днешен свят. Сюжетът дава няколко алтернативи за справяне с глобалната криза и подход към пазарното мислене днес. Освен това Рубин представя важни случки от американската история за лидерите в Белия дом, във Вашингтон и трудните избори на Уолстрийт.

Уорън Бъфет започва да чете по 1000 страници на ден, когато стартира инвестиционната си кариера.

А в свое интервю споделя, че и сега прекарва 80% от свободното си време в четене, затова и подбира добри лидерски наръчници и качествена бизнес литература.

Джеф Безос обича да чете историческата драма „Остатъкът от деня“

Романът на Казуо Ишигуро е за неизживяната любов и младите души. В старото английско имение през ХХ век верният иконом Стивънс предприема важно житейско пътуване, което ще се окаже свързано с миналото му. Това е любимата книга на предприемача и създател на онлайн магазина Амазон. Според него един от най-добрите съвременни романи е важен за всеки, който иска да израсне личностно. Безос сам споделя, че е научил повече от романите, отколкото от другите жанрове, тъй като те са „част от важните неща в живота“.

Марк Зукърбърг и научнопопулярната книга „Геномът“

Книгата на автора зоолог Мат Ридли е една от любимите на CEO специалиста. За страстта към страниците той споделя, че „това е по-дълбокият начин да получиш информация за тема, отколкото в днешните медии“. Автобиографията на един биологичен вид в 23 глави представя историята и еволюцията на биологичния ни вид, както и разрастващата се научна област на генетиката. Зукърбърг споделя, че обича да чете за миналото ни и точно тази книга

добавя частици към историческия пъзел на човечеството.

Мат Ридли присъства и с друга своя книга в любимите на фейсбук милиардера.

Майкъл Блумбърг препоръчва „Дилемата на иноватора“

Милиардерът посочва книгата на Клейтън Кристенсен като една от важните за всеки, който иска да има свой бизнес. В книгата авторът дава отговори за това, защо водещите големи компании в света с утвърдени продукти са изместени от нови фирми с по-евтини стоки и показва перспективите пред разрастващия се бизнес в глобален мащаб. Поставя под въпрос проблемите за постоянната инвестиция във високи технологии и възвращаемостта за фирмата от тях. Сравнително новото издание показва бъдещето на бизнеса и конкуренцията, а според Блумбърг „това е най-важното четиво за предприемачите в XXIвек“.

Виж книгите , по които са създадени едни от най-смислените филми.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *