За Ninja ли се мислиш

Die Antwoord нямат граница

0 коментара Сподели:

Ще получиш ли отговор? Може и да го получиш, фронтално, ако той е Die Antwoord („отговор“ от африканс или по-известен като бурски език) ,защото точно това означава името на южноафриканската група, създадена от моите любимци Yolandi Vi$$er, Ninja и DJ Hi Tek. Те са известни за киноманите като приемните родители на Chappie (2015). Едноименният филм разказва историята на андроида Чапи, попаднал в среда, срещу която той е създаден да се изправи като истински policeman. За тези като мен, които са повече от запалени, имам уверението от Майк Кофлин (Mike Coughlin), че Chappie 2 ще излезе септември идната година. Филмът нагледно ще ни покаже, че не е достатъчно да си продукт на AI (artificial intelligence или уменията на машината да имитира човешко поведение), за да бъдеш приет като човешко същество.

Групата е класифицирана като hip-hop, но учудващо не отговаря на моделите в жанра. Те са странни както физически, така и с рапирането си. Ясно е, че въобще не търсят никакви допирни точки с bling-bling естетката и дори те самите се описват като чудовища. Той няма всичките си зъби и малкото, които са му останали, са обковани, а тя е по-скоро като реален отговор на Tank Girl (от Jamie Hewlett ) с черен поглед, отколкото female в стил Ники Минаж (Nicki Minaj).

Те са революция в жанра, freak show, което поднася своята версия с изненадващо чувство за хумор и самоирония.

Пример за това е и видеото Ugly Boy , където виждаме подчинени на различни роли звезди като  Мерилин Менсън (Marilyn Manson), Дита фон Тийз (Dita Von Teese), Кара Делевин (Cara Delevingne) и други. Тяхната идентичност не минава само през тяхната музика, но и се развива в една много по-силна кинематографична визия и графити арт.

Тази последната част много ми допада и ме интригува… почти толкова, колкото първия път, когато открих на живо изкуството на Кит Харинг ( Keith Allen Haring (1958 –1990) и Баскя (Jean-MichelBasquiat 1960-1988) !!! Yolandi и Ninja са много по-комплексни артисти от това, което са останалите музикални изпълнители в жанра. Графити артът от Die Antwoord връхлита актуалната арт сцената със свръхзаряд от ЗЕФ адреналин, която групата изпълва с персонажите на своето freak family: EVILBOY, ZEFALIEN и ZEFRAT. Ако се съмнявате, може да попитате и Дейвид Линч (David Lynch), който не крие, че е запален фен на техния креативен свят.

Успехът Die Antwoord се дължи на факта, че никога не са напуснали своята зона на комфорт и ако трябва да се обобщи, може да се направи в две точки:
1. Те са деца на културата ЗЕФ (ZEF culture): южноафриканска култура, която се появява през 1960 г. Тогава работническата класа на богатите бели презирала по-долните прослойки, наричайки ги Зеф. Самото название произлиза от най-разпространения тогава модел кола, Форд Зефир. Yolandi има нейната версия за „какво е ЗЕФ? ”: „ЗЕФ е, когато си беден като плъх, но имаш фантазия. Когато си скъсан като мишка, но имаш секси стил.”
2. Измежду всички рап изпълнители

тяхната фен листа е изпълнена с най-актуалните и влиятелни звезди в business of entertainment.

Както казва моят прЕател Дидо Кузманов: „Как успяват да изглеждат толкова отвратителни и същевременно толкова привлекателни… да не говорим за Yolandi, която е супер сексссс?”. Едно не може да се отрече, отговорът на Die Antwoord ще ви изненада, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

И понеже сме на музикална вълна, чуй какво слушахме миналата седмица

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *