Горе, там на \“Възвишение\“-то

Трагикомично приключение с революционен привкус

0 коментара Сподели:

Симон Варсано

„Голяма лъжа е май свободата, брате! – казва Гичо горе, на възвишението.“

Всеки, който се е сблъсквал с думите на Милен Русков, знае, че те са като добре наточено оръжие за постигане на цели, много силни и винаги право в целта, затова ми се стори огромно предизвикателство те да бъдат екранизирани, така че да въздействат по същия емоционален начин. Режисьорът Виктор Божинов обаче се оказа достатъчно смел, за да се хвърли с главата надолу във "Възвишението" и да започне снимките по екранизацията на едноименната книга на автора.

А там се срещаме челно с Гичо и Асенчо – основните персонажи в романа, които са определени като „малко революционери, малко разбойници“, които тръгват да се борят за Голямото дело, а именно – Освобождението на България. Там те сякаш са попаднали малко случайно сред останалите „юнаци“.

Историята на „Възвишение“ преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 г. Димитър Общи (в ролята Филип Аврамов) и неговата чета осъществяват Арабаконашкия обир. На Гичо и Асенчо е възложена задачата да намерят и лично да предадат писмо до Васил Левски.

Тяхното търсене се превръща в трагикомично приключение, като техният революционен ентусиазъм е изместен от разочарование и огорчение.

В ролята на Гичо ще се превъплъти вече добре познатият на българската публика Александър Алексиев, а като Асенчо зрителите ще имат удоволствието да видят младия актьор Стоян Дойчев.

Александър Алексиев е по-малкият син на актьора Стоян Алексиев. Завършва актьорско майсторство в Ню Йорк, а по-късно се мести и в Лондон. Участва в множество холивудски продукции, където си партнира с актьори като Кенет Брана, Кийра Найтли, Крис Пайн и Кевин Костнър. В България е познат най-вече от малкия екран с ролята си на д-р Александър Василев в телевизионния сериал „Откраднат живот“ и от трилогията от късометражни филми на режисьора Павел Веснаков „Парафиненият принц“, „Чест“ и „Зевс“ – получили високи оценки от български и международни кинофестивали.

„Възвишение“ е дебютен филм за Стоян Дойчев, който завършва Актьорство за куклен театър при проф. Жени Пашова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2012 година. Познат е от сцената на Столичен куклен театър с участието си в представленията „Аз, Сизиф“, „Момче и вятър“, „Маугли“, „Приказка за щастието“ и др. Преди това е работил във Варненския и Сливенския куклен театър.

Актьорският състав на четата на Димитър Общи включва още Христо Петков като Тодор Шумненеца, Кирил Ефремов като Петко Страшника, Благовест Благоев в ролята на Наш Тотко, Станислав Ганчев ще бъде Пейо Бръмбара, Румен Гавазанов като Георги Чумата, Антонио Димитриевски в ролята на Григор Стойневски Македонеца, Ивайло Димитров като Стефан Жълъда, Владимир Михайлов ще бъде Симо Влаха, а в ролята на Велчо Шунтов зрителите ще видят Веселин Анчев.

Снимките на „Възвишение” започнаха в края на януари 2016 и се осъществяват на няколко етапа през цялата година. Предстои есенният и финален етап на снимачния период. Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и самият Милен Русков, който е и автор на диалозите.

А къде е истинската "Воевода"?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *