ПОДАРИ КНИГА, СПАСИ ПРАЗНИК

Хубавата книга е подарък, който подаряваш в продължение на всички дни, в които твоят човек я чете

0 коментара Сподели:

Сигурно сте забелязали, че предколедната лъскаво-сладникава суетня всяка година се измества с няколко дни. Започва все по-рано. В една силно антиутопична версия на близкото бъдеще поредната коледно-новогодишна офанзива ще започва още на 2 януари. Оттам и депресивните състояния, в които изпадат приятелите ви малко след началото на декември. Да ходиш нахилен, при положение че току-що те е зарязало гаджето, не е много приятно.

Не че в празниците няма смисъл. И в делник, и в празник смисълът е функция на волята ни за творчество (т.е. на съпротивата ни срещу глупостта), на желанието ни да радваме околните (нали сме човеци), на радостта ни от радостта, за която сме станали повод. Защото, както се казва в една хубава книга, „макар и течни, радостите ни никога не се изпаряват”.

Хубавата книга не само че не се изпарява (по простата причина, че не е течна). В хубавата книга можеш да влизаш всяка година отново и отново, като в нова река. В края на краищата не ние избираме онова, което искаме да запомним, а това, което иска да бъде спасено от забравата, избира нас

Ето списък от книги, които имат свойството да пускат котва в паметта. Подарете (си) ги, преди да са се изпарили от книжарниците!

„ЯПОНСКИЯТ ЛЮБОВНИК” НА ИСАБЕЛ АЛИЕНДЕ
Защото Алиенде си е Алиенде. И защото любовта винаги е верният избор. „Греховна” или свята, любовта не се лекува с билки, а с още любов. Смущава ви любовникът в заглавието? Любовта, също като изтлялата страст, не дължи извинение никому.

„СЪДБИ И БЕСОВЕ” НА ЛОРЪН ГРОФ
Защото семейната сага на Гроф беше определена като най-добра книга на годината от „Уошингтън Поуст”, „Таймс”, „Лайбръри Джърнал” и от кого ли още не. И защото президентът на САЩ оповести, че измежду книгите, които е прочел през 2015-а, тази му е любима. Остава да проверим  какви други книги е прочел.

 „ФАДЪР НАШ” НА МАНОС ВУРАКИС
Защото предназначението на човека изобщо не е да умре, както вярват повечето от вас, по време на някой круиз в открито море около Коста Рика, облечен в своето „Гучи“ и с два джиесема вместо обици. И защото Коледа е най-подходящото време за тази грандиозна задявка с небесния диктатор.

„МЕЖДУ РАЯ И АДА” НА ЙОН КАЛМАН СТЕФАНСОН
Защото сме живи, защото обичаме, защото пред стихията на случая всички сме равни. Защото не е роман, а чиста поезия, нищо че четенето на стихове е опасно за живота. И защото не всеки ден се случва да четеш книга от такава класа в превод от исландски (заслугата е на Стефан Паунов).

„МЪЖЕ БЕЗ ЖЕНИ” НА ХАРУКИ МУРАКАМИ
Защото българското издание на сборника съвсем оправдано е сред най-трескаво очакваните книги тази година. Защото всеки от тези разкази е безукорно шлифован диамант. И защото времето, прекарано с вълнуващи жени и мъже, ти предоставя възможността, от една страна, да си обгърнат от действителността, а, от друга, да я зачеркваш постоянно.

„ИЗПОВЯДВАМ” НА ЖАУМЕ КАБРЕ
Защото се нарежда сред литературните събития на Европа през последните години. Изпъстрен с библейски цитати, този роман за непонятните извори на злото отдава почит наевропейската литература, музика, живопис и философия и препраща към не едно и две произведения от съкровищницата на художествената проза.

„АЛЕФЪТ” НА ХОРХЕ ЛУИС БОРХЕС
Защото геният на Борхес го следва като сянка и днес, трийсет години след смъртта му. Защото разказите му са символ на човека, който е бил, докато ги е писал – за да ги съчини, е трябвало да бъде онзи човек, а за да бъде онзи човек, е трябвало да съчини тези разкази. И така до безкрайност. Едвакогато престанеш да вярваш в нещо, то се стопява.

„БАБА ПРАЩА ПОЗДРАВИ И СЕ ИЗВИНЯВА”НА ФРЕДРИК БАКМАН
Защото всяка книга с ‘баба’ в заглавието по Коледа става неустоима. Особено ако бабата е ceдeмдeceт и ceдeм годишна и луда в cтил „cтoи-гoлa-нa-бaлкoнa-и-cтpeля-c-пeйнтбoл-пo-cъceдкaтa-кoятo-нe-xapecвa“. Книгата е находище на хумор, приключения, вещици и бойни кучета, а разказва за най-важните неща в живота.

ДЕВЕТ ПИЕСИ” НА ЖОРДИ ГАЛСЕРАН
Защото наскоро посетилият София автор е сред най-поставяните драматурзи у нас (препоръчваме ви „Шведска защита”, постановка на Малък градски театър „Зад канала”, и „Канкун”, постановка на ДТ „Стоян Бъчваров” – Варна), а пиесите му са хармоничен микс от риалити, черна комедия, семейна драма и психотрилър. И защото между кориците на „Девет пиеси” се мъдри цялото му творчество, създадено до момента.

„ДВЕ ГОДИНИ, ОСЕМ МЕСЕЦА И ДВАЙСЕТ И ОСЕМ НОЩИ” НА САЛМАН РУШДИ
Защото тук последният влиза в ролята на Шехерезада. И защото това не  е просто една многоуханнаприказка, сатиричен епос или алегория, а най-новият шедьовър на неподражаемия майстор на иносказанието – един находчив, ерудиран, опияняващ и дяволски забавен роман.

Казват, че всеки ден трябва да чуем поне една хубава песен, да видим поне една хубава картина, да прочетем поне едно мъдро изречение… За последното книгите от горния списък ще свършат работа. Колкото до коледните чудеса, те се случват само вътре в нас.

Виж какво още четем.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *