ПРИКЛЮЧЕНИЕ В БЪДЕЩЕТО С SHAKKA, JIN MONIC И COLDPLAY

Открикията на Боян за #GoMusic тази седмица

0 коментара Сподели:

Напълно в духа на SPECTRE -24-ия филм от поредицата за Джеймс Бонд (изумителна актьорска игра от Даниел Крейг), тази седмица в ревюто ни за нова музика ще се промъкнем през тайнствени лабиринти. Загадката започва с неясното бъдеще на мегаполис, разположен на двата бряга на Темза; оглежда се в причудливи геометрични фигури по стените, няколко нива под земята в търсене на така бленуваните Doors of Youth….

Идваш ли?

Дали някой може да предположи, или дори да си представи как би изглеждал животът ни през 2135 година?! Как би звучала музиката, какви биха били медиите, какви ще бъдат комуникациите, пътуванията, ежедневното общуване между хората?

А защо точно 2135-а?

Shakka е мултифункционален изпълнител, композитор и продуцент от Лондон, за когото ви разказахме преди няколко седмици. Тогава поводът беше ексклузивният му лайф за видео услугата Vevo, но от 6 ноември Shakka вече може да се похвали с чисто нов запис.

Краткият албум на 26-годишния британец е концептуален, разкривайки фикцията на младежа за това, как би изглеждала английската столица след 120 години.  ‘The Lost Boys’ EP включва 7 отлични парчета, между които се разказва историята на Shakka и неговата компания.

Лондон, 2135 година. Управлението на града е в ръцете на нов, деспотичен режим, който контролира гражданите посредством задължителното използване на мистериозен серум. (Слушайки записа, става ясно, че този препарат се приема с цел превенция на лондончани от заболявания, причинени от токсични газове в атмосферата.) Няма дами. Няма и музика. Сънищата не съществуват.

Всъщност всичко започва с една неочаквана поява на жена в онези обвити с тайнство часове преди изгрев слънце. Случка, която ще промени представите на симпатягите и ще ги накара да потърсят своята свобода и независими идеи в един по-различен свят.

Надявам се провокирахме любопитството ви, защото смело твърдим, че Shakka се е справил брилянтно с всеки детайл от EP-то. Композиции, които ловко слаломират между R&B, поп и jungle, украсени дори с щипка китарни акорди в сингъла ‘Say Nada’и парчето ‘Heart Don’t Lie’.  Във втория трак чуваме и flow-a на Wretch 32 -артист, който винаги е подкрепял Shakka. На по-сантименталните слушатели биха им допаднали ‘Pain’ (Promise Me) и бижуто ‘Read My Mind’-две песни, разкриващи зверския потенциали усет на Shakka към поп музиката.  

Up-Beat финалът на албума – ‘Jungle’, е впечатляващ с пружиниращия саунд и палитра от семпли и живи инструменти. Парче, което ти дава само една опция – просто да натиснеш бутона repeat.

Музикалното ни приключение продължава с още една история, изтъкана от догадки и странни съвпадения. Този път обаче част от умело дирижирана маркетинг стратегия.

Преди близо две седмици на определени места в лондонското метро се появи  постер с илюстрация на „цвете на живота“, представено с геометрични кръгове…. И дата 4 декември (хвърли един поглед).

За проницателните музикални фенове обаче кодът на енигмата се оказа съвсем  лесен за разгадаване. Зорките им очи откриха сходен символ на T-шъртa на Chris Martin -фронтмена на Coldplay,  който той е носил на скорошен концерт на бандата в Ню Йорк.

Усещайки, че са разкрити, на 2 ноември Coldplay побързаха да споделят въпросната импресия чрез профила си в Twitter. Продължението дойде след само 4 дни!

Нова песен! Нов албум! Ново турне! Coldplay са пак в играта!

"Adventure of A Lifetime" – първият епизод от седмото дългосвирещо приключение на британците ‘A Head Full of Dreams’ -моментално предизвика разнопосочни реакции от фенове и критика. Положителни или отрицателни, Chris Martin и компания със сигурност са доволни от hype-a, който вибрира от двете страни на Атлантика.

В песента със сигурност има от онзи прословут 25-и кадър, който води до пристрастяване и спонтанно споделяне с приятели. Дяволски и сякаш съвсем целенасочено #AOAL (както все по-често се среща) звучи влудяващо сходно със съвместната многомилионна продукция на Max Martin и The Weeknd -‘Can’t Feel My Face’. Заслушайте се в тази бас линия след гъзарското интро и май-май ще се съгласите с нас, нали? Диско препратка в края на куплетитес играта на думи (‘I feel my heart beatin’) е точната съставка и за клубния успех на сингъла. 

Даваме си сметка, че някои от почитателите на Coldplay се отвратиха от групата именно заради подобни стилови завои. Оставаме на вас да прецените…

И стигаме до обещаните ‘Doors of Youth’ !

Jin Monic -инди-рок група, която в момента записва своя дебютен албум, планиран (при попътен вятър) за издаване в началото на 2016 година. ‘Doors of Youth’ е първият видео сингъл на момчетата и надяваме се да продължат по този път.

 Екранът определено им отива. Отличната работа на тандема  Симеон Стоилов – режисьор, и Добрин Кашавелов – оператор, с намигане разказва за  рисковете и противоспоставянето на силни личности в млада RockNRoll банда. Сблъсък, който често ескалира, но в крайна сметка – важното е да се намери онази допирна точка на разбиране и уважение.

Песента вълнува още с нахлуването на мощния барабанен тътен, преливайки в танцуващите китарни рифове, които сякаш се преследват, стигайки до дълбоко бас пространство. Но това, което за нас качва този трак на по-високо ниво, е директният, безкомпромисен вокал – Николай Иванов. Със самочувствие той води песента и те кара да се замислиш върху текста на сингъла. А в него има любопитен трик… Ивайло Василев – композитор, текстописец и китарист на Jin Monic, използва позабравената „вътрешна рима“.

I'm always there to deal with your passion and all the confessions you make.

You're talking big but you never adopted any of those sunny days...

Подход, който пасва перфектно на ритмиката на песента и препраща към гениалната реторика в лириките на банди от орбита на The Beatles. Почитателите на четворката от Ливърпул съм сигурен, че добре познават ‘Lovely Rita’ – парче, написано и изпято от Сър Пол Маккартни, част от любимия ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’(1967). Там вътрешната рима звучи така:

Lovely Rita, meter maid,

Nothing can come between us.

When it gets dark I tow your heart away,

Standing by a parking meter.

Хитро нали?!

И, разбира се, за финал имаме и бонус трак за вас:

Хубава седмица, приятели, и до скоро!

Приятно слушане…

Припомни си новото от миналата седмица!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *