10 книги, които обещават запознаство през отпуска

Ако си решил да почиваш спокойно през септември, виж кои заглавия да вземеш със себе си

0 коментара Сподели:

Шегата настрана, добрата книга е авторитарно удоволствие. Не търпи изневери, без значение дали сте потънали в нея на плажа, в метрото или на някоя градинска беседка. Разбира се, вие винаги можете да й се нацупите ей така, за едното нищо. И да я използвате като повод за щуро отпускарско запознанство.

Ето няколко четива, които няма да ви спестят любопитни погледи от страна на непознати. Било заради заглавието, ефектната корица или просто заради факта, че вниманието ви е приклещено от тях.

Бетибу (Колибри, 16 лв.) оправдава подозренията, че Клаудия Пинейро е сред най-влиятелните аржентински писатели на нашето време. Сама се определя като всеядна и хаотична читателка, харесва стила на Хенинг Манкел, Патриша Хайсмит и Мюриъл Спарк. И през този свой трилър, както беше с „Твоя” и „Вдовици в четвъртък”, Пинейро осветлява смазващите механизми на властта и лицемерието на обществените елити, поставя проблема за морала на журналистите, за насилието над словото и съвестта.

В Без теб (Ентусиаст, 16 лв.) две семейства – едното състоятелно, другото съвсем скромно – водят война за родителските права над бебе, оцеляло като по чудо след самолетна катастрофа. Медиите го наричат Водното конче. Следват тайнствени съвпадения, разследвания и подозрения, че някой дърпа конците на госпожа Съдбата. По един завидно лек и увлекателен начин Мишел Бюси поставя големия въпрос за идентичността и печели редица литературни награди във Франция – от романа са продадени над половин милион екземпляра и вече е преведен в 30 страни.

И Невидим (Колибри, 18 лв.) няма да ви остави незабелязани, но не само заради искрящата корица. Името на Патерсън действа като електрошок, а този роман е най-стряскащото нещо, което сме чели. Всички мислят сътрудничката на ФБР Еми Докъри за луда, защото усеща, че по улиците на града й броди безименен сериен убиец. Въпреки че е отстранена от работа, тя решава да проведе собствено разследване. И открива, че през последните години на територията на САЩ при сходни обстоятелства са загинали 53-ма души…

Океан море (Унискорп, 12 лв.) е малка голяма метафора, роман от фрагменти, през които морето разказва своята древна история. Неговият разказ ще ви отведе в една красива странноприемница, където намират подслон загадъчни хора. Обединява ги стилът на Барико – музикалната хармония на повествованието, разредена от ударни философски проникновения. А морето… То е едновременно мощно и невидимо, сляпо и необладаемо. „И шуми по същата причина, по която човек пише, за да е по-малко мъртъв”.

Любовницата на Фройд (Колибри, 16 лв.) е съвършеното отпускарско заглавие, защото съчетава пикантното с остроумното, мистификацията с истината. Разказана от името на Мина, сестрата на съпругата на Фройд, тази провокативна и потулена от архивите история въвлича читателя в дебрите на сексуалното желание, в конфликта между чувствената свобода и цензурата на морала. „Всеки виновен човек е сам на себе си палач”, подсказват авторките, цитирайки Сенека. Но няма да ви укорят ни най-малко, ако застанете на страната на Мина.

Аутсайдерът (Пергамент Прес, 11.90 лв.) може и да прилича на аутсайдер в тази ефирна отпускарска селекция, но само на пръв поглед. Това е дебютният роман на същия онзи Маркъс Зюсак, дето ни отвъртя душите с „Крадецът на книги”. Авторът очевидно се вълнува от темите за близостта, съзряването и оцеляването в един свят, който не прощава на „маргинали”. Хубавото е, че „Аутсайдерът” е част от трилогия, която включва „Да се биеш с Рубен Улф” и „Когато кучетата плачат”, т.е. удоволствието продължава.

Филе от камбала (Колибри,  14 лв.) излезе за пръв път на български миналата година. Ако сте имали съприкосновение с Даръл, бъдете спокойни – чака ви още по-апетитно блюдо хумор и приключения, забъркано по рецепта на всепризнатия британски писател, естествоизпитател и природозащитник. А в кроткия морски курорт Борнмът на английското крайбрежие ще се срещнете с очарователната Урсула, царицата на светските гафове.

Лунен тигър (Пергамент Прес, 11.00 лв.) на Пенелъпи Лайвли често се асоциира с „Английският пациент”, при това основателно – заради притегателната атмосфера. Интересно е многогласието от перспективи, чрез които се разгръща драмата на главната героиня. Докато лежи в болницата, където се срещаме с нея за първи път, Клаудия се взира в пластовете на живота си и осъзнава, че “вътре в ума хронология няма” – в спомена всичко се случва едновременно. И вие ще се влюбите в тази дисонантна, свободомислеща англичанка, която смята, че войните се водят от деца. В авантюристката Клаудия – едновременно цинична, състрадателна и магнетична.

Хотели 2 (Колибри, 19 лв.) e елегантно продължение на трилогията на Ема Марс, която неслучайно се спряга като „френският отговор на „Петдесет нюанса сиво”. Преди да се озове в хотел „Шарм”, младата Ел дори не допуска, че „всяка стая е любовен кът, в който жената постепенно се научава да бъде самата себе си.” Тази смущаваща изповед е изтънчена и дръзка по френски, и разкрива неподозирани дълбини на женската чувственост. Преведена в повече от 15 страни, трилогията „Хотели“ чертае нови пространства в този жанр, а изненадващата развръзка предстои – в третата и последна книга от поредицата.

Лукреция Борджия (Бард, 17.50 лв.) разбива всички клишета за „безпътната кръвосмесителка” и я представя в нова светлина, а нейният живот си струва да бъде разказан. Италиано-испанската княгиня е дъщеря на папа, три пъти съпруга и майка на 7 или 8 деца, покровителка на изкуството и фатална жена – и всичко това само за 39 години живот. Семейството й е емблематично със своите политически игри и безскрупулни машинации. Нобеловият лауреат за литература Дарио Фо не изневерява на навика си да осмива корумпирани и тесногръди властници, а тази книга е откровена илюстрация на човешкото отчаяние и поквара.

Виж какво още четем.
 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *