ПАНАИР НА СВЕТОВЕТЕ В НДК

От 19 до 24 май в София всичко е НДК. (Защото в НДК всичко е литература!) Ето бърз преглед на по-любопитните срещи и събития в рамките на Пролетния базар на книгата

0 коментара Сподели:

Всяка книга е мъничък свят. А всеки книжен панаир е нежен взрив на светове, измислени и дивни, примамливи и реалистични… Свят ни се завива от удоволствието да обикаляме щандовете и да разменяме поздрави с одухотворени, красиви лица. И сега ще е същото.

От 19 до 24 май в София всичко е НДК. (Защото в НДК всичко е литература!) Ето бърз преглед на по-любопитните срещи и събития в рамките на Пролетния базар на книгата.

В деня на откриването на форума се открояват две имена – Здравка Евтимова и Лидия Димковска. Автор на кратки разкази, публикувани в 30 страни от света, и носител на редица национални и международни награди, Здравка Евтимова ще ни потопи в глъбините на новия си роман, нищо че заглавието му е „Една и съща река”. От издателство „Жанет 45” обещават, че книгата ще ни зареди със сила, истинска и чиста, затова „ще оставим мъките си вкъщи” и ще се гмурнем в реката, без страх.
Представянето на Здравка Евтимова е на 19 май от 18.30 часа на щанд 325.

Половин час по-късно ще изплуваме край сцената на ляв полуетаж. През 2013 г. македонската писателка Лидия Димковска се сдоби с Европейската награда за литература и се нареди достойно до колегата си Гоце Смилевски. Талантлива и скромна, тя спечели симпатиите на родната публика още през 2010 г., когато представи дебютния си роман – „Скрита камера”. Повод за гостуването сега е поразителният „Резервен живот”. Няма как книга с епиграф „Пази ме от желанията ми” да е лишена от драматизъм. В горчивата участ на двете героини, сиамските близначки Злата и Сребра, се оглеждат историческите превратности около разпада на бивша Югославия и войната в Босна и Херцеговина.
Премиерата на „Резервен живот” в присъствието на Лидия Димковска е на 19 май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата. На 20 май от 16 часа авторката ще подписва книги на щанда на издателство „Колибри” – 315, ет. 3.

Като стана дума за носител на Европейската награда за литература, такава е и Катри Липсон, по-свежото лице на съвременната финландска проза. Нейният „Продавач на сладолед” е загадъчна история, преплитаща историческо и интимно, а развръзката е кодирана в един ненаписан сценарий за филм. В забутано селище, изолирано от цивилизацията, Томаш и Естер заживяват заедно с помощта на една  вдовица. В края на 60-те години на ХХ век Ян, синът на Естер, е студент в Прага. Потресен от самозапалването на съименника си Ян Палах, той бяга в Швеция. Там среща предизвикателната Шещин и свързва живота си с нейния…
Романът „Продавачът на сладолед“ на Катри Липсон ще бъде представен на 20 май от 18 часа в салона на Чешки културен център, ул. „Г. С. Раковски” 100.

Случайно или не, Салонът на изкуствата в НДК тази година и съпътстващият го книжен базар залагат на литературата, подписана от нежния пол.

На 17 май е четенето „Женски гласове в българската литература” с участието на Кристин Димитрова, Здравка Евтимова, Светлана Дичева и Миглена Николчина. Четирите уважавани дами ще предложат на читателите както свои, авторски текстове, така и фрагменти от чужди писателки.

Новата книга с поезия на Аксиния Михайлова, която през 2014 г. спечели престижната френска награда за поезия „Аполинер”, се очакваше с трепет и ето че по-чувствителната публика ще има честта да я вкуси. Интересното е, че Михайлова е едва вторият български автор, публикуван от авторитетното издателство „Галимар”. През 1980 г. в колекцията От цял свят (collection Du monde entier) то включи Йордан Радичков с Неосветените дворове.
Представянето на „Небе за изгубване” е насрочено за 21 май от 17.30 часа на щанда на „Жанет 45” на ет. 3.

Отново на 21 май, но в 19 часа, Катерина Хапсали ще събере многобройните си фенове в зала 7 на НДК. „Когато написах „Гръцко кафе”, изпитах усещането, че съм станала майка за втори път”, признава авторката на най-четения български роман тази година. Вълнението около тази „интерактивна” среща е обяснимо. Освен че ще отговори на всички въпроси на публиката, Катерина Хапсали ще прочете откъс от новата си книга, „Сливовиц”, която се очаква към края на 2015-а.
Срещата с Катерина Хапсали започва на 21 май от 19 часа в зала 7 на НДК. Ще води Светлозар Желев, Директор на Националния център за книгата.

Не е за изпускане и премиерата на новата книга на Кристин Димитрова, която сменя творческите си роли като ръкавици. „Ефирни песни и тайни служби” изследва образа на България през страниците на чуждата преса за периода 1980-2000 година и няма да ви остави равнодушни. Книгата разлиства промените в областта на политиката и културата и ще ви изненада с разминаванията между нашата представа за присъствието ни зад граница и резултатите от това присъствие навън.
Представянето на „Ефирни песни и тайни служби” е на 23 май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата.

Всяка книга е свят, който чака откриване – не пестете енергия и посетете тези събития в рамките на Панаира. А енергията ще ви се върне, и нищо чудно пак да се родите.

Какво още държим до възглавницата – виж тук!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *