ЛЮБИМЦИТЕ НА АМЕРИКА

Трилърите, които влизат под кожата

0 коментара Сподели:

„Не можеш да се качиш много нависоко, без в даден момент да си бил съвсем ниско”, разсъждава Кет, героинята на Харлан Коубън в „Липсваш ми”. По същата логика няма как да заковеш имената на най-безкомпромисните автори на трилъри в света, ако не си изчел маса посредствени книги. От пишман писатели.

И тъй като търпението винаги се отплаща, днес можем да си позволим тази елитна селекция. Те са любимците на Америка, всеки техен роман се цели във върха на бестселър класациите, но има и друго. Техните съвършено усукани истории покориха и европейската публика. А нея трудно можеш да излъжеш!

ДИЙН КУНЦ. Умира си за заплетени фабули, а зловещата, свръхестествена атмосфера просмуква всичките му творби. Последният му издаден на български роман, „Ключът към полунощ“, е първата книга, написана под псевдонима Лий Никълс, който Кунц отдавна не използва. Определя се като изключително самокритичен, ако не и обсесивно-компулсивен тип: „На моите години се предполага да съм изгубил вече изцяло доверие към себе си, но аз и досега се връзвам на собствените си лъжи. Имам си едно специално изражение на ококорено невинно кученце. Мерна ли го в огледалото, веднага му се доверявам.” Наскоро стана ясно, че през януари 2016 година излиза поредният трилър на Кунц със заглавие „Ашли Бел”.

ХАРЛАН КОУБЪН. Той не вярва в любовта от пръв поглед. За сметка на това вярва в „якото, мигновено привличане от пръв поглед”. Преведени на 43 езика, романите му действат като магнит. Заглавията им са прозаични до болка, но разказът приклещва вниманието едва ли не с първата буква. Коубън притежава ненадминат усет за ефекта на шока, който влудява публиката точно преди финала. Ако „Шест години” те е изкарал от релси, опитай да влезеш в час с „Липсваш ми”. Ако и с него не се получи, пробвай с „Остани”. Ще разбереш защо Харлан Коубън е първият писател, носител едновременно на три от най-значимите награди за криминална литература – „Едгар“, „Шеймъс“ и „Антъни“. Ще си обясниш и Медала на Париж, присъден „за особени заслуги в световната култура”.

ДЪГЛАС КЕНЕДИ.

Да си жив, означава постоянно да съжаляваш за нещо.

И постоянно да задаваш въпроси. Кенеди умее да превръща вътрешните колебания в инвестиция. Със своите 11 романа, преведени на 22 езика, той се нарежда сред майсторите на съспенса в съвременната проза. През 2006 г. получава най-високото литературно отличие на Франция – кавалер на ордена за литература и изкуство. Три години по-късно се сдобива и с голямата награда на престижния вестник „Фигаро“. Книги като „Пет дни”, „Моментът” и „Живот назаем” са не просто трилъри, изплетени от страсти, маниакалност, убийства и смяна на самоличността. Това са романи-предупреждение за хаоса и изолацията на индивида в съвременното общество.

ДЕЙВИД БАЛДАЧИ. Автор е на 25 романа и всичките са бетселъри. Преведени са на 45 езика в 80 страни. Знаете ли, че едно от главните действащи лица в трилъра „Забравените” е българин? Джон Пулър е специален агент в Отдела за криминални разследвания към американската армия. При последната си мисия в Западна Вирджиния за малко не умира в опита си да спаси милиони хора от ядрена катастрофа. Мечо от България има внушителна външност – той е по-висок, добре сложен и корав. Джон и Мечо са в отбора на добрите; с общи усилия обезкървяват бандата на безмилостните трафиканти на хора, отвлекли Рада, сестрата на Мечо.

„Исках да изградя герой, който да е преживял много, който да е един изключително жилав и издръжлив човек”, признава Балдачи. „Затова избрах българин”.

ДЖЕЙМС ПАТЕРСЪН. Твърдо стои начело на класациите за богатство и изглежда недостижим. Любимата му сентенция е „Няма никакъв смисъл да се бориш с прасе. И двамата ще се окаляте, но на прасето това ще му хареса.“ Отдавна никой не се бори да го детронира, защото знае, че опитите са обречени. От 1976 година досега, самостоятелно или в съавторство, Патерсън е написал близо 100 романа. Има 19 последователни първи места в класацията за бестселъри на „Ню Йорк таймс“, оглавявал я е общо 76 пъти, за което е вписан в книгата на Рекордите на Гинес. Продава повече книги от величия като Стивън Кинг, Джон Гришам и Дан Браун! Не пропускайте последната му книга, издадена у нас, която носи фрапантното заглавие „Втори меден месец”.
 
Завършваме с цитат от „Липсваш ми”, защото започнахме с Коубън. Пък и никога не е излишно да напомним, че „щастието е нещо чупливо, затова му се радвайте и го пазете най-грижовно”. Пазете времето си за книгите, които го ценят! Всичко останало в живота е просто шумотевица.
 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *