5 ОТ 500, ИЛИ ПО-ДОБРИТЕ КНИГИ НА ПОПУЛЯРНАТА ПСИХОЛОГИЯ

Кои са въпросите, на които може да ти отговори популярната психология? Ама, наистина...

0 коментара Сподели:

Възможно ли е жените да не са по-моногамни от мъжете? Mозъкът ли е истинският орган на удоволствието? Дали бихме се справяли по-добре с напрежението и стреса, ако променим отношението си към живота? Вярно ли е, че реакциите на хората към мастилените петна разкриват истини за характера им? Имат ли сънищата символично значение? На тези и още много универсални въпроси отговарят по-добрите книги на популярната психология. Останалото е клоунада за наивници.

КАКВО ИСКАТ ЖЕНИТЕ (Колибри, 14 лв.) Ето един безценен урок за мъжете: внимавайте на кой етап от менструалния цикъл се запознавате с жената, привлякла вниманието ви! Никога не ще можете да поправите щетите. Според еволюционните психолози мъжете са програмирани да преследват и оплождат и пак да преследват и оплождат, а жените – да изберат точния партньор веднъж завинаги. Бергнър прави на пух и прах тази идея. Според него моногамията е средство за овладяване на социалния хаос и разпад.

Представата, че женското либидо е сакато, а жените са естествените стражи на моногамията са все отчаяни опити за преодоляване на ужаса.

За управление на страха. Емпатията и близостта са пътеки, които наистина може да отведат жените на прекрасни местенца, ала страстта не е между тях. Друг е въпросът, че се вслушваме предимно в „науката”, която ни утешава. Женското желание не се ръководи от фактори на взаимоотношенията, колкото и да ни се иска сексуалността на нежния пол да е в контраст с мъжката.

РАЗЧУПЕТЕ НАВИКА ДА БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ (Кибеа, 19.80 лв.) Съветът идва от страна на експерт по невронауки и хиропрактика и не е лошо да му дадете шанс. През последното десетилетие д-р Джо Диспенза изнася лекции в 25 страни и говори пред хиляди хора за ролята и функциите на човешкия мозък и за начините, по които можем да препрограмираме мисленето си. Той обяснява как промяната на възприятията и представите актуализира менталните и емоционалните връзки. Вярва, че във всеки човек на тази планета се крие потенциал за величие и неограничени способности. Изглежда, съвсем не сме генетично обречени да се държим по един и същ начин до края на дните си, колкото и да сме „утъпкали” невронните пътеки.

СИЛАТА НА УМА (Колибри, 16 лв.)

Не можете да изхвърлите старите навици през прозореца на горния етаж.

Трябва да ги придумате да слязат по стълбището, стъпало по стъпало, настоява Марк Твен, който участва с епиграф в това колкото леко, толкова хитро и ободряващо четиво. Авторът ни напомня, че истинската ни автобиография е нашето мислене. Различните възприятия за ситуациите в живота ни продуцират различни картини на действителността и е много важно да се научим да ги контролираме. Борг показва механизма на формиране на мислите и емоциите и склонността към катастрофични мисли, разграничава стреса от напрежението, убеждава ни колко са важни визуализациите на желаните резултати, разглежда представите за женската и мъжката интелигентност, за участието на лявата и дясната половина на мозъка в процеса на комуникация.

Прочетете „Силата на ума” и ще разберете защо мъжете забравят, но не прощават, а жените прощават, но не забравят.

РАДИКАЛНА ЧЕСТНОСТ: ДА ПРОМЕНИМ ЖИВОТА СИ КАТО КАЗВАМЕ ИСТИНАТА (Изток-Запад, 15 лв.) Болестта на морализма при възрастните се характеризира с истерична вяра в ума, твърди Брад Блантън. Предаването на знание от поколение на поколение само по себе си не е лошо, ала механизмът ни за оцеляване чрез него се оказа смъртоносен. Изобилието от блага доведе до френетична консумация на храна, алкохол и наркотици, които ни вкараха в затвора на илюзиите. Морализмът, тази мрежа, в която пада и се оплита човешката жизненост, е болест, и тя осакатява. „Всички страдаме от нея. Тя е много по-лоша от херпеса и СПИН-а. Тя е обхванала с пипала училищата и умовете ни, тя тече във вените на нашата култура. Тя е и в тази книга”, предупреждава авторът. Накратко, не позволявайте правилата, които си самоналагате, да се превърнат в бич за вас. Не замествайте реалността с тълкувания за нея – били те ваши или чужди. Променете радикално живота си, като казвате истината. (И само истината).

50 ГОЛЕМИ МИТА НА ПОПУЛЯРНАТА ПСИХОЛОГИЯ (Изток-Запад, 19 лв.) Не можем да не завършим с тази книга. Тя е предназначен за всички, които подозират селф хелп литературата в шарлатанство. В опити за евтино пласиране на щастие, чиито розови балончета се пукат бързо.

Псевдонаучната литература е опасна, защото овъртолва бедната истина в огромна, сладникава каша от всичко онова, което искаме да чуем.

„Понеже използвам само 10% от мозъка си, трябваше да си пусна Моцарт, докато четях тази книга”, отбелязва иронично Майкъл Шърмър. И продължава: „А после трябваше да се подложа на хипноза, за да си възстановя спомена за четенето поради потиснатите травми от ранното ми детство, които от време на време се проявяваха чрез извънтелесно преживяване или свръхсетивно възприятие… Ако повярвате и на една дума от това, трябва да прочетете тази книга. При това два пъти, в случай че разкритията за развенчаните митове станат причина да потиснете спомена за нея”.

Виж и какво друго четем.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *