JAMESON ПРЕДСТАВЯ ПЕТТЕ ЛЮБИМИ ФИЛМА НА СТЕФАН А. ЩЕРЕВ

Едно от дейните кино и тв лица, замесено във фестивала за съвременен танц и пърформънс „Антистатик“ през май и Нощта на театрите през ноември

0 коментара Сподели:

Актьорът Стефан А. Щерев е любим софийски елемент, водещ на инициативата на БНТ „Лачените обувки на българското кино“, в която ти класираш любимите си родни филми. Междувременно тази година чакаме лентите с негово участие – „Събирачът на трупове“ и „Пеещите обувки“.
 

 

THE DEER HUNTER (1978)
ЛОВЕЦЪТ НА ЕЛЕНИ

Още една военно-невоенна история, в която Кристофър Уокън, Де Ниро и Мерил Стрийп правят един от 100-те велики филма на Америка. „Ловецът на елени“ представя моралните и психически последствия от военните извращения и политически манипулирания патриотизъм за сметка на приятелство, чест и семейство в едно тясно обвързано общество. Сцената с руската рулетка е моментът на истината в киното, а впоследствие около 28 души, които умират по този начин, са вдъхновени от филма. Това е и третият филм след Hi, Mom и Taxi Driver, в който Де Ниро играе ветеран от Виетнам.
Трейлърът е тук.

 

RAGING BULL (1980)
РАЗЯРЕНИЯТ БИК

Робърт де Ниро е в друга орбита с този филм и ролята му е знакова. “You never got me down, Ray! You hear me, you never got me down” e разтърсваща реплика, на фона на безбройните аркади. Биографична история за американския боксьор Джейк Ламота, режисирана от Мартин Скорсезе. С тази роля Де Ниро печели единствения си до този момент „Оскар“ за най-добра главна мъжка роля.
Трейлърът е тук.

 

ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST (1975)
ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО

„Никога не мога да забравя Джак Никълсън и индианеца как разбиват прозореца“ – това е сцената от лентата на Милош Форман, която си е намерила място дълбоко в съзнанието на Щерев. Едно от най-интересните неща около снимките на филма е, че много от статистите са истински психичноболни пациенти на Щатската болница в Орегон, където е заснет филмът. „Полет над кукувиче гнездо“ е едното от трите произведения, заедно с „Това се случи една нощ“ (1934) и „Мълчанието на агнетата“, които печелят и петте награди „Оскар“в основните категории.
Трейлърът е тук.

 

СИБИРСКИЙ ЦИРЮЛЬНИК (1998)
СИБИРСКИЯТ БРЪСНАР

Най-известният филм на Никита Михалков, подействал на Стефан А. Щерев изключително емоционално: "Не исках да свършва. Въобще големите образци от съветското / руското кино са ми въздействалинай-силно." Действието се развива в края на XIX век в Руската империя, когато на фона на историческите събития се заражда една любов между руснак и американка. Филмът е емблематичен заради изключителния размах и чувство за история на Михалков, както и огромния екип, вниманието към всеки детайл и впечатляващите режисьорски решения.
Трейлърът е тук.

 

DOGVILLE (2003)
ДОГВИЛ

„Никога няма да забравя „Догвил“. Обичам филмите на Ларс фон Триeр, а в този се убедих, че формата и жанрът нямат значение, ако си голям майстор – а Фон Триeр е майстор. Точка.“ Съгласни сме със Стефан, че за реализирането на подобен проект се изисква истинско майсторство. Филмът е заснет изцяло в студио с оскъдни декори – улиците са начертани с тебешир по пода на студиото, а актьорите отварят и затварят несъществуващите врати с пантомимни движения. Идеята е да се наблегне изцяло на персонажите, което води до минималистичната сценография.
Трейлърът е тук.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *