JAMESON ПРЕДСТАВЯ ПЕТТЕ ЛЮБИМИ ФИЛМА НА ВЕСЕЛА КАЗАКОВА

Когато киното е емоция

0 коментара Сподели:

Помните дълбоките лешникови очи на Весела Казакова от филмите  „Мила от Марс“, „Откраднати очи“, "Лист отбрулен", "Шантав ден", "Тошка и Тошко", „Прима Примавера“ и още много други. Последният й проект „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“, където Весела е режисьор заедно с Мина Милева, разбуни духовете у нас неотдавна, а ние пък сме фенове на онези звучни шамари, които двамата с Асен Блатечки си разменяха в „Мила от Марс“ по такъв начин, че направо и на нас ни се прииска да шляпнем някого, преди да го целунем наистина дълбоко. За всичко останало, което наричаме кино и емоция – Весела разказва по-долу.

DANCER IN THE DARK
ТАНЦЬОРКА В МРАКА (2000)

Филмовата драма от 2000 година е част от трилогията на режисьора Ларс фон Триер без сюжетна връзка, включваща „Порейки вълните“ (1996) и „Идиотите“ (1998). В нея участват Бьорк, Катрин Деньов, Дейвид Морз и Питър Стормър, а Весела казва: „Този филм ме потресе с изграждането на образ на една майка, която изглежда в очите на всички абсолютна скъперница и егоист, достигаща до крайността да убие човек в манията си, че тези пари й трябват. А се оказва, че тя през цялото време ги е събирала за операция на сина си. Брилянтно изиграна от Bjork. Решението на Ларс фон Триер да погледне на тази трагедия през танца е голямо попадение."
Виж трейлъра тук

PINA
ПИНА (2011)

Гледах ПИНА в Берлин на фестивала – там беше премиерата му. След това се развихриха страхотни партита по барове, самият филм ни окрили. Знаех доста неща за Пина Бауш, преди да гледам филма – гледала бях и представления, записи на видеокасети. Вим Вендерс прави документален филм в 3D за такъв значим артист с изключителна музика. Дълго време след това съм слушала саундтрака.
Виж трейлъра тук

 
THE BRIDGES OF MADISON COUNTRY
 МОСТОВЕТЕ НА МЕДИСЪН (1995)

Колкото и време да минава и колкото и повече филми да излизат, този филм не избледнява в представите ми. Мисля, че съм го гледала повече от три пъти, но пак бих го гледала. Мерил Стрийп има номинация за „Оскар“, режисьор е Клинт Истууд. Развълнува ме животът на тази жена на средна възраст, която преживява спонтанна любов, но е толкова трудно да направи избора да я последва. Жените трябва да са разумните, отговорните, грижовните – не може просто така да зарежат всичко и да следват щастието си. Жестока история.
Виж трейлъра тук

MARINA ABRAMOVIC: THE ARTIST IS PRESENT
МАРИНА АБРАМОВИЧ – АРТИСТЪТ ПРИСЪСТВА (2012)

Всички знаем за Марина Абрамович и нейните пърформанси, как е подлудила Запада с крайните си изпълнения с ножове, голота, жестокости. Противях се да гледам този филм, защото прехласването по нея на запад ми изглеждаше снобско. Филмът обаче показа Марина Абрамович, като абсолютен самурай – вглъбен професионалист, изпълнен с мъдрост и доброта човек – жена, която влага изключителен стоицизъм при осъществяването на грандиoзния й проект – в МОМА/Ню Йорк. В продължение на три месеца тя e седнала на дървен стол в средата на огромно фоайе, срещу нея има друг стол. На него може да седне всеки и да стои колкото си пожелае.
Виж трейлъра тук

THE ENGLISH SURGEON
АНГЛИЙСКИЯТ ХИРУРГ (2007)

Това е филм за британския мозъчен хирург Хенри Марш, който посещава болницата на КГБ в Киев в началото на 90-те години. Англичаните са способни да превърнат и най-голямата трагедия в увлекателен разказ за вкопчването в живота. Защото надеждата и борбата да оцелееш, както и изправянето честно пред болестта и откровеността в такъв момент са най-трудни, но и достойни. Препоръчвам на всеки този филм.
Виж трейлъра тук

Виж и любимите филми на Маги Алексиева – Mey.

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *