НАРОДЕН ВРАГ

Ибсен пише „Народен враг“ в отговор на обществените нападки към пиесата му „Призраци“, която е абсолютно скандална за времето си – напълно осмива викторианския модел и e смятана за крайно неморална

0 коментара Сподели:

Вече сме ви разказвали за Крис Шарков. За неговата смелост, непримиримост и ярък почерк. След неоспоримия успех на „Напразни усилия на любовта“ и „Презрението“ на сцените на театър „София“ и Театрална работилница „Сфумато“ сега Шарков продължава една своя линия, която стартира преди няколко сезона в Пловдивския драматичен театър с „Куклен дом“, а именно, както той сам си я нарича – „линията  на поставяне на Ибсен в контекста на корпоративния свят“.

Хенрих Ибсен. Наричан е „бащата на съвременната драма“. Един от най-значимите драматурзи на днешното време. Скандален за времето си, позволяващ си да отваря завесите на действителността, счупвайки моралните и патриархалните устои на обществото. Пиесите му „Куклен дом“, „Морската жена“, „Призраци“, „Хеда Габлер“ и много други са едни от най-поставяните текстове в световен мащаб.


Ибсен пише „Народен враг“ в отговор на обществените нападки към пиесата му „Призраци“, която е абсолютно скандална за времето си – напълно осмива викторианския модел и e смятана за крайно неморална. „Народен враг“ е една пиеса, насочена към ирационалните тенденции на масите и лицемерната и подкупна природа на политическата система, която те подкрепят. Сега Крис Шарков, с нов превод и сгъстяване, още повече е доближил текста до социалната ситуация в България през последните години.

Самият Шарков определя „Народен враг“ като „политически театър, поколенческо представление за прехода“.

Един изключително смел и напълно успешен опит за борба срещу системата. Аз харесвам това представление, защото за мен то е олицетворение на бунта на младите в изкуството, едно противопоставяне чрез творчеството. Макар дом на „Народен враг“ да е Плевенският драматичен театър, репетициите са били в София по време на протестите, което още повече е помогнало за поетиката на представлението.

Както винаги, Шарков се е заобиколил от страхотен екип. Изключително талантливи и както той сам ги нарича – „верни“ артисти. От сцената се забелязва една абсолютна сплотеност и отдаденост. Сценографията, както всеки път в неговите представления, е забележителна и дава абсолютна завършеност на представлението.
И сега имам една добра и една лоша новина. Лошата е, че „Народен враг“ е представление на Плевенския драматичен театър.

Добрата обаче е, че на 8.12 гостува на Голямата сцена на Народен театър „Иван Вазов“. Голямата сцена да не ви заблуждава, публиката на представлението е на самата сцена, което доста ограничава местата, но за сметка на това представленията ще бъдат две – от 17:00 и от 20:00 часа.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *