5 ФИЛМА, КОИТО ХАРЕСАХМЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА ГОРИЧКА ФИЛМ ФЕСТ

Нашата селекция от пет документални филма за света, в който живеем. Гледай ги от 9 до 15 октомври в кино Одеон

0 коментара Сподели:

Дочакахме и тазгодишния Горичка Филм Фест, който ще представи осем отрезвяващи и вдъхновяващи документални филма между 9 и 15 октомври в кино Одеон.

“Да направиш документален филм, това значи да откриваш, да бъдеш отворен, да се учиш и да следваш любопитството си.”
Спайк Джоунз

Организаторите споделят: „От самото създаване на Горичка до сега ние, агентите във и около нея, винаги сме търсили тенденции, каузи, проблеми и техните решения. И, разбира се, преди всичко лицата зад тях. Винаги сме били напълно откровени с всички. И винаги сме били готови да чуем нечия история. Да изслушаме този, който я разказва. Понякога дори и само това е достатъчно. Целта ни е била да разберем това, което ни се говори, да попием от опита на тези, които вече са минали през нещо – тъжно или весело, мрачно или вдъхновяващо, – и да го споделим с всички, които имат желание. И винаги, винаги, винаги сме изгаряли от нуждата да откриваме – нови приятели с техните нови светове…“
Освен прожекциите фестът ще включи кратки лекции и инициативи, свързани с темите на филмите.

GoGuide селектира за теб пет заглавия, които звучат обещаващо и може би си заслужава да гледаш.

В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ЛЕДА
2012 / САЩ / Джеф Орловски / 75 мин


“Изумителен… Навременен…“ – The New York Times
Все още не виждаш глобалните промени във времето? Когато кадрите говорят, и най-върлите климатични скептици мълчат. Този филм пресъздава спиращата дъха красота на вечните ледове. Той е внушителен, ужасяващ, сериозен, забавен и заедно с това предаващ  важно послание, което трябва да чуеш, защото от него зависи бъдещето на планетата. Ще видиш уникални  time laps-ове и кадри от живота на хора, посветили ежедневието си в търсене на истината.
Прожекция: петък / 10 октомври / 18:30 / кино Одеон

ВОДЕН ЗНАК
2013 / Канада / Дженифър Байчуъл и Едуард Бъртински / 92 мин


“Пълно потапяне. Зашеметяваща визия. Преобръща начина, по който мислим за водата и отношението ни към нея.” – Робърт Ф. Кенеди-младши
Екипът обикаля цялата планета в търсене на красотата на най-важния за живота природен елемент – водата. Водата, която всички ние често приемаме за даденост, която употребяваме и с която злоупотребяваме. Филмът предава съобщението си визуално, без излишни приказки и контекст.
Прожекция: сряда / 15 октомври / 18:30 / кино Одеон

ВКУСЪТ НА БОКЛУКА
2010 / Германия / Валентин Турн / 92 мин


“Отрезвяващи кадри, които дълго няма да ви напуснат.” – Magazin fur Restkultur
Този филм слага на масата проблема с изхвърлянето на храна (повече от половината произведена храна в света не стига да потребителите) и разкрива на широката публика скандалните размери на това разхищение. Кара те да се замислиш за храната и да погледнеш на нея с други очи. С повече уважение. Защото дори и да е вчерашен, хлябът си е хляб, а както твърди народната мъдрост – няма по-голям от хляба.
Прожекция: понеделник / 14 октомври / 18:30 / кино Одеон

МЕТАМОРФОЗИ
2013 / Германия / Себастиан Мец / 84 мин


“Красота в пустошта.” – Planet in Focus Film Festival
Най-добре е да го гледаш без контекст, за да разкрие бавно красотата си пред широко отворените ти очи, но ако все пак държиш да знаеш – това е история за хора, които са предпочели да останат в района на третия по сила ядрен инцидент в историята – Кищимския инцидент. Въпреки че се нарежда веднага след Чернобил и Фукушима, Кищимската авария е укривана дълго време от всички и досега не е много известен факт. Хората там живеят с едно постоянно призрачно присъствие, невидимата заплаха на радиацията.
Прожекция: вторник / 13 октомври 2014 / 18:30 / кино Одеон

БЕЗ ОТПЕЧАТЪК
2009 / САЩ / Лора Габърт и Джъстин Шайн / 93 мин


“Вдъхновяващ и забавен както за небрежни активисти, така и за хардкор рециклатори.” – Rоtten Tomatoes
Този трогателен, провокативен документален филм смалява зеленото движение до човешки мащаб. No Impact Man е документираният опит на Колин Бевън, блогър, публицист и еко активист, да живее в продължение на една година, без да оставя екологичен отпечатък. Дали това е възможно въобще и как се справя цялото му семейство с целия този процес, предстои да разбереш сам.
Прожекция: събота / 11 октомври / 18:30 / кино Одеон

Цената на един билет е 5 лв. Билет за целия филм фест (8 филма) е 30лв.
Можеш да си купиш билет в кино Одеон по време на всяка тяхна прожекция (виж програмата им тук) или онлайн тук.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *