Sofia Art Book Fair

Eжегоден фестивал и изложение на арт книги, независими художествени издания и експериментални книжни форми

  • 24.09.2017
  • вход 0 лева

Sofia Art Book Fair е ежегоден фестивал и изложение на арт книги, независими художествени издания и експериментални книжни форми от цял свят. Основна цел на фестивала е да създаде платформа за развитието и разпространението на подобен тип издания в България и да запознае широката българска публика с изявени автори и специализирани издателства от цял свят.

Тази година фокус на фестивала са фотокнигите и фотографските независими издания – артистична форма, набираща все по-голяма популярност не само на независимата издателска сцена, но и сред културните институции, музеите и утвърдените международни фестивали за изкуство.

Sofia Art Book Fair 2017 ще се проведе между 18 и 24 септември и програмата включва изложби на арт и фотокниги, лекции и презентации на български и международни автори и книжно изложение. Организатори на фестивала са Десислава Панчева, основател и куратор на Hip hip Library и фотографът Никола Михов, основател на виртуалната платформа за българска съвременна фотография Bulgarian Photography Now.

ИЗЛОЖБИ

ИЗЛОЖБА ЯПОНСКИ ФОТОКНИГИ

ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА СЕБАСТИАН АРТУР ХАУ

14 – 28 Септември

Hip Hip Library

В Япония книгата е предпочитано средство за представянето на фотографията, а фотокнигата е широко възприемана като самостоятелна форма на изкуство. В изложбата ще бъдат представени 28 изключителни издания от последните 40 години, сред които и фотокниги на култови японски фотографи като Дайдо Морияма и Такума Накахира.

Себастиан Артур Хау работи като търговец на книги от 15 години първо в Кьолн,  Германия,  а  след  това  в  Париж,  Франция.  Редовно  пише  за фотографията, куратор е на изложби и организира разговори и събития.

За повече информация: https://www.facebook.com/events/1925063731081568

ИЗЛОЖБА ОТ ПРОЕКТА REFORGET YOUR PAST

18 – 30 септември

Галерия Synthesis

В изложбата ReForget Your Past ще бъдат представени резултатите от проекта на фотографа Никола Михов, в който той кани 30 български и чуждестранни артисти – художници, фотографи, дизайнери и графити артисти – да преработят екземпляри от неговата фотокнига Forget Your Past. Издадена през 2012 г. от издателство „Жанет 45“, тя проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от построяването им до сегашното им състояние на разруха и безстопанственост.

За  повече  информация:  https://www.facebook.com/events/554705351527586

ЛЕКЦИИ

“1 + 1 = 4!” ЛЕКЦИЯ НА КОРИН НОРДЕНБОС

19 септември 19:00 ч

Generator

В лекцията си Корин Норденбос обяснява не само традицията            на фотографската книга, но също така разглежда       концептуалната документална фотография и нейните корени в холандската култура. Корин Норденбос е нидерландски фотограф и преподавател. Нейният принос за образованието в Нидерландия повлиява върху развитието на фотографията в международен мащаб. Корин е ръководител на специалност Фотография в Кралската академия на изкуствата (KABK) в Хага до април 2015 г. През 2014 г. е удостоена с наградата на Кралското фотографско дружество във Великобритания. През 2016 г. тя е обявена за

„Офицер на Ордена на Оранж-Насау“ във връзка с приноса ѝ за развитието и признаването на холандската фотография в международен мащаб.

За  повече  информация:  https://www.facebook.com/events/339656019792043/

One% OF ONE ЛЕКЦИЯ НА МИТКО МИТКОВ

20 септември 19:30 ч

Swimming pool Project space

One% of One e платформа за независими експериментални книги, каталози и изложби, основана в Хамбург от германския графичен дизайнер Щефан Фухс и Митко Митков – български фотограф и графичен дизайнер, редактор на   списанието за култура Hartikel.

Лекцията ще проследи развитието на проекта One% of One и неговата метаморфоза от независимо издателство с преобладаващ интерес към фотографското изображение до платформа за културен обмен и реализацията на различни проекти в сферата на изобразителното изкуство.

За  повече  информация:  https://www.facebook.com/events/230211834170202

BEIJING SILVERMINE ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ТОМА СОВАН

21 септември 19:00 ч

Institut francais de Bulgarie

Тома Совaн е френски колекционер на намерена фотография и автор на фотографски книги. През 2009 г. той поставя началото на един от най-големите и важни проекти за архивиране в Китай, наречен Beijing Silvermine ("Пекинската сребърна мина") – архив от половин милион фотографски негативи, които Сован събира през последните седем години от пунктове за рециклиране, разположени в околностите на Пекин. Днес този фотографски архив обхваща над половин милион анонимни фотографии от периода от 1985 г. до 2005 г., пресъздаващи голяма част от историята на популярната аналогова фотография в Китай.

За  повече  информация:  https://www.facebook.com/events/279812682502214

Представяне на енциклопедията

„История на европейската фотография 1900 – 2000“

ЛЕКЦИЯ НА ПРОФЕСОР ВАЦЛАВ МАЦЕК

22 септември 19:00 ч

Photosynthesis

„История на европейската фотография 1900-2000 г.“ е първата всеобхватна енциклопедия за историята на фотографията през ХХ век, която представлява изследователски проект с международно участие в общоевропейски мащаб. Изданието е разделено на три тома/периода: том 1 - 1900-1938 г., том 2 - 1939-1969 г. и том 3 - 1970-2000 г.

Координатор на проекта е проф. Вацлав Мацек, председател на асоциация FOTOFO, преподавател в Университета за сценични изкуства в Братислава и директор на фестивала Месец на фотографията в Братислава.

За  повече  информация:  https://www.facebook.com/events/399215427143312

ЛЕКЦИЯ НА КАРЛОС СПОТОРНО

23 септември 19:00 ч

Cosmos coworking camp

Карлос Споторно е испански документален фотограф с интереси в социалната и политическата сфера. Той ще представи последната си книга Тhe Crack. Страниците на The Crack разказват за срещи с мигранти от Субсахарска Африка и планината Гуругу, за спасяването на лодка близо до либийския бряг, за балканският бежански поток, за присъствието на танкове на НАТО на белоруската граница, за арктични гори, в които финландски наборни войници изследват границите на собствената си страна.

КНИЖНО ИЗЛОЖЕНИЕ

КНИЖНО ИЗЛОЖЕНИЕ SOFIA ART BOOK FAIR

23 – 25 септември 13:00 – 20:00 ч

Cosmos coworking camp

По време на изложението публиката ще може да срещне с български и международни артисти, автори на фотокниги, комикси, фензини и специализирани издателства. Посетителите на изложението ще могат да разгледат и закупят арт и фотокниги, комикси, фензини, експериментални печатни издания, авторски графични отпечатъци.