Не ми се обиждай, но…

...е време да спреш да съдиш другите

0 коментара Сподели:

Владислава Атанасова

Не е нищо лично. Аз само да си кажа. Не ми се обиждай, но… И така всеки ден, всеки час, всяка минута – предразсъдъците са навсякъде около нас. Не, няма смисъл да отричаш. Понякога ти също съдиш, без да знаеш какво стои зад маската на човека пред теб. Ние също не сме безгрешни –

предразсъдъците са общата ни слабост. И без да се обиждаш, време е да решим този проблем. 

Мануела Попова е от хората, на които вече им се гади от "Не ми се обиждай, но…". Тя няма проблем да говори за проблемите си, да се бори и да живее с тях. За себе си без никакво притеснение тя казва: „Здравейте, казвам се Мануела и може да не ми личи, но съм инвалид. Имам дефекти на сърцето, бъбреците, ръцете и съм родена без матка“. Но когато не си в инвалидна количка, хората рядко те възприемат като инвалид. И достатъчно обидена от предразсъдъците на другите, тя решава да превърне гнева си в сила. 

"Не ми се обиждай, но…" е проектът на Мануела, с който иска да разчупи предразсъдъците и да ги превърне в разбиране в хората.

Преломният момент в живота ѝ, който я кара да го създаде, е при кандидатстването ѝ за стаж в пиар агенция. Тогава тя носи документите си от ТЕЛК, за да ги представи на работодателя. Той ѝ задава въпроса: „Как така си инвалид, пък не си в количка?“. Вместо да замълчи от обидата, тя прави тази така нужна кампания. 

Проектът бележи невъобразим успех. За разлика от много други ПР кампании за стимулиране на разни неща (сигурни сме, че се сещаш за какво ти говорим), тази получава почти 100% позитивна реакция. След по-малко от 24 часа от първата публикация във фейсбук страницата десетки хора се свързват с Мануела и ѝ разказват за проблемите си, искат да говорят за тях публично и разпространяват идеята ѝ навсякъде в интернет. Чрез снимки на хора, които държат пред себе си основния стереотип за тях, тя иска да предизвика вниманието на колкото може повече хора. Основната цел е промяна в посока информиране, защото, когато знаеш, няма как да съдиш безпочвено. 

И ние сме обиждали, и ние сме били обидени. Затова знаем колко важно е да преброим до 10 и да помислим, преди да изплюем първия предразсъдък от устата си. Ако чувстваш, че имаш какво да кажеш по въпроса, можеш да се свържеш с Мануела във фейсбук страницата на проекта. А ти не ни се обиждай – време е да погледнем отвъд табелките, етикетите и предразсъдъците. 

Припомняме ти и една кампания, която трябваше да "зарадва" майките ни и щъркелите, хм… особен начин

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *