Созопол в три лесни стъпки

Представяме ти стегнат маршрут на най-приятните неща за правене в любимия ни град

0 коментара Сподели:

Созопол е щастие и всеки, който е усетил магията му веднъж, ще потвърди това. Да, знаем, че стана доста пренаселено напоследък, но това не е причина да се откажем от любимия ни град, който ни е дал шепи със солени целувки, морски изгреви, смях до скъсване и един куп други удоволствия. Ето защо точно през юли ти подсказваме как да си оползотвориш времето там, дори да си на линия само за един уикенд. В края на маршрута пък те очаква и невероятна изненада от нашите добри приятели от Jacobs, които са ти подготвили среща с ескимос на плажа, представяне на перфектната разхлаждаща напитка за лятото и много награди. Чети смело!

ИСТОРИЯТА

Созопол носи в себе си толкова история и истории, че ще е грехота да си там и да не попиеш поне част от това очарование. Достатъчно е да направиш един тур на Стария град със сладолед в ръка, за да се убедиш колко красота има по всяка тясна уличка.

Първото име на града е било Антеа, следва Аполония, а по-късно и Созополис. Тук е едно от малкото черноморски кътчета със запазена архитектура от XVIII–XIX век,

а Археологическият музей в града е част от Стоте национални туристически обекта. Излишно е да споменаваме за най-големите атракции от последните години – намерените останки от средновековието на „вампири“ и мощите, открити при археологически разкопки на остров Свети Иван край Созопол, на самия св. Йоан Кръстител, пред които можеш да се поклониш в созополския храм „Св. Георги“. Ако всичко това не те удовлетворява, молим те сърдечно (!!!) – влез дори за минута в Художествената галерия. Обещаваме ти, че такава гледка и такова очарование не си виждал. Подсказваме за задната ѝ част с малък двор и парапет, надвиснал точно над скалистия залив.

СПОТОВЕТЕ

Ако не се видим на плажа, ще се видим в Малката текила или някъде около Смокиня в късните часове и с това всеки в Созопол е наясно. Централният плаж май не е много нашето място, но Харманите или Царския плаж са ни притегателни точки. Относно водните спортове – тук има изобилие от училища и атракции, които ти предлагат удоволствието от сърфирането,

а ако още нямаш кайт сърф – чети до края, за да видиш как благодарение на Jacobs можеш да спечелиш един за максимален летен кеф.

За баровете – изборът е изцяло твой, но ние те съветваме, ако искаш истинско весело – да отскочиш до близките Градина и Смокиня, където купонът не спира да върви. За дневни приключения замъкът Равадиново или фестивалът на пясъчните фигури в Бургас ще са ти приятни атракции на изпроводяк.

ГУРМЕ И КУЛТУРА

Специалитетът на Созопол е смокиновото сладко и дамгите. Дамгите са сладко изкушение, което не може да се намери никъде другаде. Формите на дамгите наподобяват слънце, а рецептата за тях включва 6 яйца, няколко подробности и черупка ракия. Местна гордост, от която ще си оближеш пръстите.

Ако пък искаш сладко, но за душата – не пропускай „Аполония“. С празниците всяка година в края на август и началото на септември Созопол се сбогува с лятото по най-добрия възможен начин – чрез изкуство. Очакват те прожекции, литературни четения, изложби, концерти, представяния на книги и какво ли още не. „Аполония“ е магия и е задължително да си я причиниш, най-малкото заради всички летящи и цветни хора на изкуството, които ще видиш тук по време на честванията. Тази година те ще са от 31 август до 8 септември.

Накрая, но не по важност ти съобщаваме великата новина, че благодарение на мобилния бар Jacobs на плажа в Созопол ще те очаква и… ескимос! Леденото лятно приключение ще се случи на 29.07 – неделя, при входа за Стария град, когато

от Jacobs ти предлагат да опиташ от изкушаващото 3in1 Ice Coffee – перфектната разхлаждаща напитка за лятото, и да се запознаеш с ескимос,

с който ще можеш да се снимаш или самия ти да се преобразиш като такъв. Моментните забавни снимки ще можеш да вземеш веднага със себе си, а на тях ще откриеш уникален код. Него можеш да регистрираш на място с помощта на промоутър и следвайки стъпките на сайта да спечелиш кутия Jacobs 3in1 Ice Coffee или кайт в края на промоцията. Всеки снимал се с ескимоса и отговорил на неговите въпроси, пък не само може да участва в късометражния филм за приключенията на един ескимос по българското Черноморие, подготвен от Jacobs, но ще може и да спечели Jacobs чаша за айс кафе на място.

За финал споделяме, че кампанията ще приключи с късометражен филм на цялата история, а за повече информация виж тук. Какво повече да искаме за лято като никога досега?

Ако пък ти се почива по на юг – виж баровете, ресторантите и хотелите в Солун от А до Я.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *