Вещи в занаята: Ива Ралчева

Представяме ти няколко свежи агенти, които творят красоти с ръцете си – нашата доза юлско вдъхновение.

0 коментара Сподели:

Ние, които не можем дори една крушка да завием вкъщи, наистина се вдъхновяваме от кретивни млади хора, които творят изкуство с ръцете си. Ето защо в настоящата поредица ще те срещнем с няколко усмихнати лица, които ни скриват шапката, когато стане въпрос за занаяти. Първият ни герой е чаровната Ива Ралчева. Тя е на 29 години, завършила е ВИАС и в момента работи като строителен инженер, но същевременно прави и бижута уникати, които спират дъха. Творенията на Ива са изцяло вдъхновени от природата и нейните естествени материали и форми, а ние те съветваме да се запознаеш с нея и да грабиш с пълни шепи от това натурално очарование.

Кога се зароди тая крилата идея да започнеш да създаваш изкуство с ръцете си?

Ива: IR Jewelry започна покрай пътуванията. Обожавам да съм сред природата. Там има толкова много истории, емоции и естествено пръчки… ха-ха. Но без подкрепата на Симо (моя приятел) вероятно никога нямаше да започна. Вярвам, че често хората имат силна нужда точно от този стартов ритник! А аз го получих преди малко повече от година.

Това, което правиш сега, първоначалната ти идея ли беше, или започна с нещо различно?

Ива: Винаги съм обичала да рисувам, а в гимназията дори с две мои приятелки си направихме наш бранд  „Am I“.  Правихме различни неща – колиета, брошки, обеци от мъниста, кожа, конци, и интересното беше, че всяка си имаше свой почерк. Започна да ни се получава, но точно тогава всяка си пое в своята посока. Но пък споменът си е доста сладък.

Кое е любимото ти време от деня за създаване и как се случва целият работен процес?

Ива: Нямам любимо време. Като цяло имам дни, в които мога да правя само това, и други, в които дори не си представям да започна. А отскоро творя и сред природата. Трудно е чисто организационно, но пък си заслужава напълно!

Материалът важен ли е, или по-важно е вдъхновението?

Ива: При мен дървото повежда въображението. Първото нещо, което правя, е да премина няколко пъти през кутията със „съкровищата“ и чак след това знам кое с кое ще си пасне. Те сами определят собствените си форми и цветове.

Приятелите и близките ти как реагираха на това твое хоби или работа?

Ива: За мен е хоби все още. Получих огромна подкрепа от всички. Моите приятели винаги са твърдели, че трябва да се занимавам с нещо подобно. А аз взех, че станах инженер. За Симо казах.

Той просто каза: „Хайде давай, какво чакаш?!“. И един ден, прибирайки се от работа, имах първите си инструменти и алпака на бюрото. Е, как да не започнеш?!

Кои са най-запомнящите се твои произведения и кога за последно си каза: „Е, това е пълен провал!!!“?

Ива: Най-голямото ми произведение досега май е един пръстен. Той заслужено си намери човека, но и ми даде повод да се замисля, че трябва да правя повече пръстени. Така че – очаквайте съвсем скоро! За мен „провал“ е, когато във въображението си виждам какво ще стане и на финалната права дръвцето се счупва.

А най-интересните клиенти кои бяха?

Ива: На последния Миш Маш фестивал една жена каза: „Как е възможно всички, които си взимат бижу от теб, да си избират точно това, което наистина най-много им подхожда?!“. Не се бях замисляла, но да – те често си се преоткриват в малките „късчета природа“ – така обичам да ги наричам аз!

Може ли човек да се издържа с това на родна територия?

Ива: Имам примери около себе си, че е напълно възможно. Единствено и задължително условие е да обичаш истински това, което правиш!

Забавна или супер излагаща случка, свързана с това ти занимание?

Ива: Миналата година на един базар една възрастна двойка се спряха при мен и много се радваха.

Мъжът хвана жена си за ръка и ѝ каза: „И аз ще ти направя колие от пръчки!“

И сега класика в жанра – бъдещи творчески планове, мечти?

Ива: На скоро IR Jewelry навърши първата си годинка! Желая си още много! Като планове – искам да започна да работя със сребро!

За финал – един съвет за креативно лято?

Ива: Съветвам хората да не гледат на живота толкова сериозно – без много напрежение и с повече искрен смях. И да отделят повече време да са сред природата – осъзнато и отговорно! А сега марш в планината или на морето!

Още от красотите на Ива и директна поръчка те очакват тук.

За още сръчни типове – виж трима герои, които абсолютно самостоятелно творят полезни вещи.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *