Go Craft: Айляк, dWOOD и Парашутка

Спряхме се на трима герои, които абсолютно самостоятелно творят полезни вещи

0 коментара Сподели:

Дойде лято и сме по стъпките на най-оригиналните и готини придобивки, които можеш да си осигуриш за сезона. Спряхме се на трима герои, които абсолютно самостоятелно творят полезни вещи.

Крафт стихията ни отведе до „Айляк“, Dwood и популярните „Парашутка“.

Разпитахме ги какви са тайните на крафт занаятите, какво ги вдъхновява и наистина ли е толкова сложно да изработваш нещо функционално със собствените си ръце.

Веселин Петров

Любовта към пътуването сред природата и познанията за екипировката са повод за един истински айляк.

Как се роди идеята да правиш хамаци? 
Неволя. При едно пътуване на стоп към морето имах много багаж и потърсих да си купя лек, компактен и здрав хамак. Това, което видях на пазара, никак не ме устройваше и все пак отидох без хамак. Тогава някъде започна да се заражда идеята ми за подобен продукт. На връщане се отбих в един склад за платове и така се появи първият хамак.

А как се появи името?
Името дойде супер естествено. Всеки, като си легнеше, и казваше „Еееее какъв е айляк този хамак“ и така си и остана. Айляк Хамак.

Какъв е материалът, изглеждат доста здрави?
Хамаците са изключително здрави именно заради материала. Полиестерен рипстоп. Смятам, че са и доста удобни. Размерът неслучайно е 3 м, защото в точно тези пропорции може да къмпингува човек и да се чувства комфортно. Айляк Хамак издържа над 400 кг.

Димо Димов

е сред най-любимите ни градски герои. Ще го познаеш по дървените слънчеви очила, които лично и ръчно прави.

Как се реши да стартираш?
Всичко започна през 2012 в Южна Африка, където учих архитектурни технологии. Започна на шега, но от тогава правя поръчкови очила – слънчеви, вече и диоптрични. За хора, които имат по-специално отношение към очилата и искат да имат нещо персонално за тях.

Как изработваш очилата?
Пресован фурнир – бук и дъб. Могат да бъдат всякакви цветове и форми. Чертая проекта за всеки клиент индивидуално и го изрязвам с лазер и инструменти за огъване. Плаките за очилата може да са всякакви, според желанията на клиента. Рамките могат да се персонализират с име и графика.

Как ти дойде идеята за очила от дърво?
Още докато бях в ЮАР, видях такъв тип очила в едно списание и пожелах да ги имам. Търсих дълго време такива в Кейптаун и след това се реших сам да ги правя.

Повече инфо тук.

Емил Русчев

е нахъсан младеж, който прави онези удобни надуваеми пуфове, на които се излежаваме лятото на море и планина.

Каква е историята на парашутките?
Бях инспириран от едно видео във фейсбук, което ме мотивира да проуча как и колко лесно би могло да се направи подобен продукт, който да бъде толкова масов и забавен. Идеята ми хареса, защото по този начин смятам, че хората имат шанс да прекарват повече време сред природата.

Разкажи ни накратко за процеса по производството?
Процесът е простичък, но пипкав. Шие се специален парашутен плат по кройка. На някои модели се слага найлон, който задържа въздуха, на други пък се лепят шевовете. Пришиват се ламелките, джобовете, отварачката за бира и другите екстри и в общи линии е почти готова.

Какво друго правиш?
Занимавам се с производството на крафт мебели, къстъм хендмейд спортни стоки и имам магазин за всякакви светски гаджети и иновативни джаджи.

Повече инфо тук. 

Да обърнем поглед и към едно от великите изобретения на човечеството – коктейлът, и какво може да ни предложи тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *