Коледа по бохемски

Не е задължително да си по трапезите с роднини, за да посрещнеш празника

0 коментара Сподели:

Коледа е семеен празник. Съберете се всички на трапезата, гледайте малоумни коледни концерти, които малко наподобяват националната лотария. Хапвайте всичко, което после ще ви накара да избягвате огледалото поне около две седмици, ама нищо де… Коледа е!

Стига глупости. Да, Коледа е свещен празник. Да, Коледа може би е най-светлият празник в годината. Но какво остава за тези, които нито са толкова големи привърженици на Коледа, нито толкова на семейния уют?

Коледа ни учи на любов. Коледа ни уча на приемственост. Учи ни по-малко да упрекваме другите и повече да се опитваме да ги разбираме. Кара ни да усещаме емпатия, която може би малко ни липсва през останалата част от годината.

Но има и хора, които може би не се чувстват толкова щастливи на Коледа. Може би не е за тях всичко това. Може би семейните сбирки, носещи за едни безкрайно щастие, за други се превръщат в болезнени часове, прекарани в постоянно неудобство и лека форма на паническа атака.

Не всеки вълк принадлежи към глутница, има си единаци. Има си особняци, черни овце или каквато друга метафора може да се сетите, за да опишете хора, които може би някак си не се наместват в коледния чорап. Може би са малко по-нестандартни, може би са малко по-чудати.

Ако и ти си от тези хора… не му мисли! Такова е положението, опитай се да извлечеш най-доброто от него!

Имам предложение, ако се чувстваш, сякаш Коледа е най-некомфортният ти ден от годината, ако нещо не те свърта на едно място на коледната трапеза и ако вече трудно издържаш поредния въпрос от баба ти: „Бабче, кога ще се ожениш/омъжиш?“. Ако това е твоят случай, слушай внимателно.

Независимо от кой град си, независимо от коя държава си, както казват хората – за всеки комин си има Дядо Коледа… опс, имах предвид за всеки влак си има пътници. Някои заведения – от онези тъмни барчета или просто ъндърграунд социални пространства – може би ще ти донесат уюта навръх навечерието на Коледа много по-успешно и от най-топлата трапезария, изпълнена с роднини, братовчеди до 9-о коляно и една странна леля, която се е напила още преди да сте мариновали свинското и ти тайно й завиждаш за това.

Излез, стой си вкъщи. Усамоти се, събери си цялата компания. Направи нещо, което знаеш, че ще те зарадва, знаеш, че ще те направи щастлив/а. Забрави, че е Коледа. Моля те, забрави също и всички поличби и предвещания, които ти заричат как точно трябва да отпразнуваш Коледа и кое е правилно, кое не е на този свят празник. Коледа е ден на щастието, ден на обичта към близките ти, но също и към себе си, не го забравяй! Обичай себе си на Коледа и направи това, което ще те направи щастлив. Отпразнувай щастието, което донася Коледа, по начин, по който само ти знаеш, че е най-подходящ! А на всички роднини и прадеди, които ще те гледат на кръв, когато им откажеш да присъстваш на коледното им парти,  не им се сърди. Обичай ги, Коледа е. Обичай ги и през другата част от годината, но не забравяй и да обичаш себе си, също така – целогодишно!

Ето и 5 събития по Коледа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *