SOFAR SOUNDS: Колективно слушане на музика

Ани, Алиса, Вили, Хриси и Лили са женската сила, която стои зад проекта

0 коментара Сподели:

Ани, Алиса, Вили, Хриси и Лили (отляво надясно) са женската сила, която стои зад Sofar Sounds у нас. През последната половин година те обединяват магически знания и умения, за да реализират популярния формат на родна земя и да покажат, че все още има публика, която оценява добрата музика и може да се лиши от телефон, седящо място и комуникация за повече от час. 

Как се ражда Sofar?

Накратко – Лондон, 2009-а, 2-ма приятели за пореден път отиват на лайв концерт в бар и не могат да чуят изпълнителите от шума и глъчката наоколо. Тръгват си и решават да върнат музиката на хората, канейки изпълнители в хола си и събирайки приятели, които наистина искат да я чуят.

Оттогава Sofar посещава холове, офиси, студиа, тераси и какви ли не уютни места по света и хора от всичките му краища се наслаждават на авторска музика на живо.

Може и у вас да дойде, дайте знак, ако ви се посрещат гости.

Къде и с какви темпове се разпростира форматът през годините?

Между 2009 и 2011 форматът тръгва от Лондон, появява се в Париж, Ню Йорк и Лос Анджелис. Когато започнахме Sofar Sofia в началото на 2017-а, в света имаше 279 Sofar града. Сега, 10 месеца по-късно, бройката им е нараснала на 379, като месечно се случват около 500 концерта по света.

Как стигна до София?

Sofar стигна до София лесно, бързо и с много ентусиазъм, който расте с всеки изминал месец.

Кога беше първият Sofar у нас?

Първият път беше в един студен зимен ден през януари 2017 г. Бяхме в „Малките 5“. Това беше „най-аматьорският ни Sofar“, но пък беше началото на всичко.

Даже е учудващо колко много сме се развили от тогава до сега. Приятели ни помагаха да носим, да снимаме и да запишем всичко. Dead Man’s Hat, Цвети Чендова и 9:09 (музикалният проект на Хриси – бел. ред.) бяха първите изпълнители на Sofar Sofia. Притеснявахме се, че публиката няма да разбере идеята, че няма да мълчи, да седи на земята, но всички бяха запалени от случващото се. И тогава осъз­нахме, че хората имат нужда от такива събития, в които музиката е главен герой.

Как избирате групите и местата, на които да се случвате?

Често някоя от нас е ходила на концерт или е попаднала на готин изпълнител в социалните мрежи. Заедно след това гласуваме дали това са изпълнителите на Sofar и се свързваме с тях. Разбира се, имаме и доста заявки на страницата www. sofarsounds.com, където всеки, който има желание да се включи, може да кандидатства. А що се отнася до локациите – постоянно търсим такива. Това е едно от най-приятните занимания.

Важно е да кажем, че и изборът ни за артисти, и  този за локация – разкриваме непосредствено преди събитието, за да е изживяването още по-вълнуващо и авантюристично.

А какъв е начинът да станеш гост на Sofar?

Поради малкия и затворен формат на събитията местата са ограничени. Желаещите могат да се регистрират на www.sofarsounds.com/sofia. Колкото по-рано го направят, толкова по-голям е шансът да бъдат избрани. Бъдете упорити и търпеливи.

Запознай се с още готини хора, които правят София по-добро място за живот!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *