Обиколи света с Go Guide: Швейцария

Страната на красотата

0 коментара Сподели:
Обиколи света с Go Guide: Швейцария

Единствената неутралност, която Швейцария притежава, е политическата!

Всеки друг неин аспект предизвиква всичко друго, но не и неутралитет. Швейцария пленява със стил, изисканост, маниери и красота. Съчетала в себе си няколко народа и няколко официални езика, тя се превръща в необикновена страна, за която крайният национализъм, типичен за повечето държави, и експанзионистичните стремежи, породени от средновековните географски карти, остават непонятни и непознати. Швейцария носи горещия дух на Италия, френската изисканост и строгия полъх на консерватизъм от Германия. Това изгражда облика й такъв, какъвто го познаваме днес – симбиоза на красота, аристократичност и безупречна точност.

Градска култура

Цюрих е най-големият град в Швейцария, обявен за града с най-високо качество на живот, както и за най-богатото населено място в Европа. Но честно казано, това не е скучната банкерска столица, за каквато се счита. Градът е определян и като културна столица на Швейцария. Множеството музеи, галерии, архитектурното наследство, състоящо се от прекрасни ренесансови сгради и старинни, но мащабни в размерите си църкви и катедрали (например катедралата „Гросмюнстер“, строена през 1090 г., и до днес се считана за символ на протестантската Реформация) и тесни стръмни улички, те понасят на разходка във времето, водеща до езерото на Цюрих, където всичко сякаш затаява дъх и можеш макар и за малко да си откраднеш капка безвремие.

Сякаш попадаш в сцена от вълшебна приказка,

седейки до водата, в която плуват безброй лебеди, а в далечината блестят величествените върхове на Алпите и ти си главният герой, защото никой и нищо освен лекия прохладен полъх не нарушава спокойствието, което носи това място.

Берн – гордата столица

Изящната архитектура и дизайн, както и богатата култура на града му отреждат заслужено място в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Огромната часовникова кула, от която тръгва неповторима в красотата си улица към стария град, прави изключително впечатление освен с мащаба си, така и с богатата си бургундско-романска украса и орнаменти. Масивните сгради приютяват малки сладкарници и кафенета, които примамват с настойчив аромат на кафе и шоколад; прекрасни магазини с безброй красиви вещи, които искаш всички да отнесеш у дома си; множество галерии и луксозни бутици. 

Всяка витрина те кани, всяка стъпка те тегли все по-навътре в града, а ти доброволно и неусетно се понасяш из неговата безкрайност.

Швейцарците обичат точността, красотата и вниманието към детайла и умеят да мобилизират цялата си енергия в тази насока. Цялата държава работи като правилно настроен музикален инструмент, който създава най-красивата и пленяваща песен. Безбройните бързи влакове те отвеждат неусетно до всеки друг град, всеки уникален по своему и неотстъпващ по нищо на гореспоменатите.

Обиколи света с Go Guide: Швейцария

Тези, чиито почивки преминават не в градска среда, а сред природата, остават безмълвни пред алпийските природни прелести.

Срещата с Алпите спира дъха  и оставя спомен с вкус на неизживяна любов в съзнанието. След като отново успееш да поемеш дъх, замайваш се – сякаш дробовете ти се пълнят с нещо непознато и така опияняващо, че можеш да останеш в този плен завинаги. През лятото хилядите маршрути за преходи и малки прохладни селища предлагат бягство от горещината, а и от всичко, което имаш нужда да забравиш дори и за малко, а през зимата любителите на екстремните алпийски дисциплини се оставят на планината да изцеди последните им сили и като верни любовници падат в краката й.

Независимо сезона, независимо дали предпочиташ планината или градската среда,

Швейцария винаги отваря обятия, за да се изкачиш до „върха на Европа“ Монблан в безкрайните бели Алпи; да полетиш по ски пистите; да се изгубиш в уникалната по рода си градска архитектура и да попиеш от многовековното културно наследство. Просто казано – да се влюбиш във всяка нейна частица. Обещавам, че ще е така!

Разбери кой е градът, който сякаш живее свой собствен живот и защо си струва да го посетиш.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *