Фелини, честит ти шедьовър

60 години от създаването на легендарния "Нощите на Кабирия" на Федерико Фелини

0 коментара Сподели:

Тази година филмът „Нощите на Кабирия“ на Федерико Фелини празнува своя шейсети рожден ден. Решихме да отбележим юбилея му и да ти припомним този шедьовър на легендарния италиански режисьор.

Филмът излиза на бял свят през 1957 г. и е в стилистиката на неореализма.

Сценарият е на Фелини в съавторство с Тулио Пинели. В главната роля е голямата актриса Джулиета Мазина. Освен актриса тя е и съпругата на режисьора. Те живеят и работят заедно близо половин век. Вероятно много хора си мислят, че името й става известно благодарение на Фелини, но всъщност тя е тази, която му помага да покаже и разгърне таланта си. Филмът „Пайза“ ( 1946) с режисьор Роберто Роселини е нейният дебют в киното. Там тя успява да помогне на мъжа си да бъде помощник-режисьор на филма. Мазина също така  подтиква Фелини да заснеме първия си филм – „Светлините на вариетето“ (1950 г.). Парите за създаването намират благодарение на Роселини. Тяхната любов е много романтична. Женят се две седмици след първата си среща.

Джулиета заема огромна част не само от личния, но и от творческия живот на Фелини. По време на работата му нейното мнение е било най-важно за него.

Дори когато я нямало на снимачната площадка, той й се обаждал по телефона да се посъветва. Тя участва и в други велики филми на съпруга си: „Пътят“,  „Джулиета и духовете“, „Джинджър и Фред“.

Защо искаме да отбележим шейсетата годишнина на „Нощите на Кабирия“? Защото сюжетът на филма се е превърнал в един от най-трогателните и хуманни според критиката. Също и според нас. Това е история за проститутката със златно сърце. Чистосърдечната Кабирия е проститутка с лош късмет. Дори нейните „колежки“ я взимат на подбив. Отчаяна, тя се отправя към  божествената любов. В екстаза на религиозната служба се моли за чудо, което да промени живота й. След като илюзионист й предрича розово бъдеще, Кабирия среща Оскар (Франсоа Перие). Той й се обяснява в любов и тя му поверява всичките си спестявания. Оскар обаче се интересува предимно от  парите и се опитва да я убие. Въпреки всичко Кабирия за пореден път се отървава невредима и си дава сметка, че собствената й наивност я проваля в живота. Загубила надежда, се залутва из нощната гора. Натъква се на група весели младежи. Усмивката се връща на лицето й. Кабирия е готова отново да поеме по своя път.

През 1958 г . „Нощите на Кабирия“ получава „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм. Федерико Фелини е единственият европеец с 12 номинации за „Оскар“ – 8 за съсценарист или сценарист и 4 за режисура. Малко преди да почине, получава почетен „Оскар“ за цялостно творчество.

Поклон пред творчеството и любовта на Фредерико Фелини и Джулиета Мазина и честит шейсети рожден ден на „Нощите на Кабирия“!

Наръчник на смелия изследовател на собствени чат истории.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *