За няколко хотдога в повече

Антъни Бурдейн готви нов проект, а ние споделяме как да подадеш излишното хлебче на ближния, за да нахраниш сърцето си

0 коментара Сподели:

Дори и изобщо да не си падаш по готвенето, вероятно все някога си попадал на епизод от кулинарните предавания на Антъни Бурдейн, докато прещракваш каналите. А след това си останал прикован към екрана до финала.

В случай обаче, че си от малцината непосветени в света на Бурдейн, нека етикетът “кулинарни” не те заблуждава. Тук няма рецепти.

Всяка серия от телевизионните проекти те отвежда на пътешествие из непознати и екзотични места, докато водещият се напива брутално с кайпириня в Бразилия, яде яйца от мравки из Латинска Америка и споделя мъдри съвети от сорта на

“Тялото ни не е храм, а влакче в лунапарк и е редно да се наслаждаваме на возенето до дупка”.

И така тази есен шеф-готвачът – писател и водещ със статут на рок звезда, ни готви нов проект на име Wasted.

Концепцията на документалното филмче, което се очаква да излезе в средата на октомври, се върти около тоновете храна, които както ресторантите, така и ние, похапващите, изхвърляме всяка година.

Но не бързай да въздъхваш в очакване на някаква суховата проповед. Все пак именно мистър Бурдейн е човекът, който заяви в ефир, че на вегетарианците не бива да се дава крафт бира за тяхно добро, и се аргументира с това, че ако пийнат, последните ще станат още по-шумни и войнствени, а това би било тъжна гледка, защото така или иначе не разполагат с физическата сила и агресивната природа, необходими за да наложат “вярата” си на масите.

Макар че не е типичният социален активист, Антъни Бурдейн е решил да ни препродаде лекция по смислен живот и разумно хранене с екстремното си чувство за хумор, докато дърпа от традиционната си цигара пред камера. И може би урокът ще бъде успешен тъкмо заради това.

В трейлъра на Wasted Бурдейн признава, че като млад се е обучавал по правилата на старата готварска школа, а именно “ползвай всичко и не разхищавай нищо”.

Възмутен от навиците на модерния човек да изхвърля повече от 40 процента от храната, той събира един куп топ готвачи, с които приготвят божествени деликатеси от онези части на хранителните продукти, които обикновено мятаме в коша за боклук.

Така спестяването, намалената консумация и разумното готвене вече не звучат депресиращо, а шик.

В случай че нямаш търпение да гледаш Wasted, а идеята да не разхищаваш храната вече те е вдъхновила за добри дела, можеш да сториш нещо хубаво за останалите тук и сега, на родна почва.

Готината кампания на Българска хранителна банка позволява на всеки от нас да дари малко от излишната си храна или от времето, в което се чуди какво да прави, в помощ на хората с празни стомахчета. Можеш да научиш повече за тяхната кауза и да се включиш ето тук. Гарантираме, че ще се чувстваш доста по-добре, отколкото след 2 хамбургера и ябълков пай.

В крайна сметка наистина не се нуждаем от повече храна, а от по-различно отношение към продуктите, с които вече разполагаме.

Eто как набързо да заситиш глада със здравословния и нестандартен вкус на лятото в лицето негово величество, смутито.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *