Следновогодишните обещания, които няма да си дадем и тази година

Карай го малко по-лежерно, какво да ти кажем.

0 коментара Сподели:
Следновогодишните обещания, които няма да си дадем и тази година

Не казваме, че новогодишниците списъци са пълни глупости. Частично е така, безспорно. Но преди да седнеш да правиш новият такъв бихме искали да ти кажем някои неща.

Когато става въпрос за генерални промени, те не бива и не могат да бъдат насилствено имплементирани във всекидневието ти.

Една промяна идва тогава, когато си готов за нея и сам я пожелаеш. Или когато й е дошло времето. А ако се направи бърз разбор и ретроспекция на всеки средностатистически списък с новогодишни обещания, може да се наблюдава повтарямоест, граничеща с баналност. Но от разстоянието на времето, за даден период, например 5 години, вече могат да се наблюдават качествени и количествени изменения, които заслужават внимание. Но какво точно очакваш да стане за период от една година?

Да обиколиш целия свят, да свалиш 10 кг., да си купиш къща в Бояна и да станеш собственик на супер успешна корпорация? Да имаш послушен ретривър и две красиви и умни деца?

Я се успокой.

Следновогодишните обещания, които няма да си дадем и тази година

Намери бързо всички листове и листчета, които си пазиш някъде по шкафовете със всички неща, които само те разочароват и депресират,

когато ги прочетеш отново и ги изхвърли веднага. Сигурно си казваш „мамка му, какъв провал съм, и тази година не сбъднах мечтите си.“ Поеми въздух, само 1% на планетата са с капацитет в мозъка и в банковата сметка да променят света всеки ден и да изпълнят всяко едно желание минало им през ума, често граничещо с периферията на здравия разум и далеч извън границите на въображението на повечето хора по света. И ако случайно си от другите 99% , е споко, не си сам.

Въпросът е да не се поставят някакви генерализирани и тривиални теми като „да започна да се храня по-здравословно и да спортувам“.

Тъжното е, че хората в повечето случаи променят начина си на живот, хранене и поведение, когато им се случи някой здравословен проблем, който леко ги принуждава да спрат я цигарите, я алкохола, я мазните, пържени и люти храни. Също е въпрос на  възпитание, среда и култура на хранене. Но каквото и да е, мотивацията трябва да е изцяло вътрешна и продуктувана от лично желание за лично благоденствие, а не от нуждата да се чувстваш социално приет сред приятелите ти или колеги те вегетарианци, новото ти гадже веган или ако си все още сред заблудените души, които се комплексират от слаби хора, да се опитваш и ти да бъдеш такъв. Fuckin’ bullshits.

„Да срещна любовта на живота ми“, също ще си позволим да го сложим в графата на най-големите простотии в новогодишните списъци. То ако ставаше така, нямаше да има самота, нямаше да има кой да пише поезия, баровете щяха да фалират, както и всички dating apps.

Сигурно знаеш, но все пак ще го кажем – не ти срещаш любовта, а тя среща теб.

И, по дяволите, никой няма как да знае кога ще стане това, а и извинявай за директността – дали изобщо ще стане. Така че преди да поставяш такава цел, за която реално нищо не зависи от теб – по-добре е и тази излюзия да я смачкаш на хартиено топче и да запратиш със заявка за 3 точки към кошчето. Има още много неща за изброяване, но схвана идеята. Толкова са изтъркани и предъвквани, че сме почти сигурни, че ги знаеш наизуст – както твоите, така и на приятелите ти. Дори самата нова година и посрещането й е един огромен въздух под налягане и всички го знаем, дори и несъзнателно.

Следновогодишните обещания, които няма да си дадем и тази година

Сменя се някакво време, дата в календара, не е нещо УАУ… все пак се случва всяка година по веднъж, също като рожденния ти ден.

Въпросът е чисто символично, както традицията повелява, и то само при изпитана вътрешна потребност, да седнеш и да си направиш простичка равносметка – без да се обвиняваш какво не си направил или къде си сгрешил, защо си се разделил с този и онзи или защо си загубил дадена работа или не си отишъл на някакво много важно събитие или нечие парти. Забрави. Опитай се да бъдеш собствено огледало и максимално безпристрастно да си кажеш само чистите факти, които те засягат лично. Направи си кратък разбор и си научи уроците за себе си без да драматизираш.

А нещата, които искаш да постигнеш, по-добре ги разбий на малки, но постижими цели,

които няма да ти костват преобръщане три пъти по 360 градуса на целия хабитус. Така хем ще се чувстваш по-добре без напрежението от тежките задачи, които уж те чакат, хем ще има за какво да се поздравиш, след като видиш реализирана някоя завършена и съвсем реалистична цел.

Вместо да правиш планове, виж какво се случва в София този уикенд.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *