WORKHACKS: Мартина Стефанова

Или 8 инструмента да задобрееш в професията си

0 коментара Сподели:

Райна Тенева и Наталия Йорданова

WORKHACKS е рубриката, която те учи как да хакнеш системата по интелигентен начин. Всяка седмица те срещаме с представител на различна професия, ентусиаст със специфично хоби или просто човек с интересно занимание. От него без недомлъвки измъкваме тайните оръжия, инструментите, с които е по-продуктивен, по-прецизен, по-добър въобще. Кои са петте неща, които се радваш, че Майката природа е родила или човешкият ум е създал, и без които се чудиш как въобще си успявал да съществуваш?

Днес своите #workhacks издава Мартина Стефанова.

Мартина Стефанова (заедно с Дойчин Котларов) стои зад Арт фондацията ДОМА. Пак в категория изкуство и култура пък тази година Forbes я определиха като един от 30-те талантливи млади българи под 30 години. Мартина казва, че като творческа личност е разпиляна по природа и само тя може да се ориентира в нещата си. Това обаче не й пречи да бъде изключително организирана към другите и да умее да насочва правилно работната енергия. Кое обаче кара нея самата да работи по-добре?

УПОРИТОСТТА
В живота не всичко е така, както искаме. Често работим за нещо, разчитаме на някого, но в един момент плановете се сменят или направо се провалят. Това демотивира. За такива ситуации си изградих защитна реакция, която ме бута напред. Вместо да губя време с емоции и да гледам назад, аз ги заличавам и в мен се събужда бикът, който упорито ме кара да гледам само напред и да работя, докато не постигна целите си.

ТЕФТЕРЪТ
Лаптопът е безценен, смартфонът също, постоянният достъп до мейли е важен. Но когато става дума за срещи, записване на важна информация, както и разсъждения във вид на драсканици от букви и цифри по някой проект, тефтерът става незаменим. Може да е хаотично или подредено, но в процеса се проясняват решенията.

Наскоро учените доказаха, че написаната/напечатана на лист информация се помни повече, отколкото тази на екран.

Затова, пътувайки из различни страни, посещавайки различни музеи, винаги се спирам в магазина за сувенири, за да избера поредния тефтер по дизайна, хартията и всичките му детайли. Удоволствие е да носиш тефтер, който да те вдъхновява и да мисли с теб.

5-ТЕ МИНУТИ
Има дни, в които си свръхпродуктивен, но има и такива, в които не искаш да говориш с никого, а трябва. И в единия, и в другия случай при мен работи следното: помисли 5 минути, преди да звъннеш на някого или да влезеш в среща. Така си написвам сценария в главата и просто действам, без да го мисля, искам или не. Действа безотказно.

ЗАГЛУШИ ПЕРФЕКЦИОНИСТА В СЕБЕ СИ
Доскоро, преди да направя нещо, обмислях дълго всеки детайл по много пъти. Дали планът е верен, дали текстът е точен, дали по този начин ще сработи, обмислях евентуалните резултати. Този перфекционизъм обаче се оказа опасен. Съжалявала съм за това, че не съм направила нещо, защото “не е било перфектно”. Освен това осъзнах, че губя много време в изпипването. Ако планът е добър, резултат ще има. Сега отделям по няколко минути за всяко нещо, след което просто го засилвам. Резултатът не се бави. Така се научих да пестя време и да повишавам продуктивността.

МУЗИКАТА
Много хора си мислят, че музиката разсейва, а тишината концентрира. Всъщност зависи от музиката. Тя успокоява, зарежда с позитивна енергия и настройва за работа. Правила съм експеримент да работя в тишина и резултатът е, че съм по-изнервена, губя повече време в детайли. Както са казали старите хора, работата трябва да върви с песен.

ХРАНАТА
По време на стрес или забързан ритъм често забравяме да ядем. В бързината забърсваме по един сандвич или салата. В точно такива ситуации обаче храната може да бъде идеалната бърза медитация, която да разтовари мислите ни и да намалява стреса: хубав ресторант  или домашно приготвяне на нещо специално.

Медитацията на мислите и тялото идва от ритуала по сядането на масата, детайлите, усещането на всяка хапка и вкус. Това е моментът, в който се отдавам изцяло на удоволствието и разтоварвам от стреса.

Това може да е закуска, обяд или вечеря, без значение. Просто сядам да ям. Задължително вкусно и с внимание.

ТОАЛЕТЪТ
Всяка жена обича да сменя тоалети. Но освен суета това влияе и на психическото състояние. Придава самоувереност, разтоварва стреса, може да дава нови сили. В напрегнат ден минавам през къщи, за да сменя нещо от тоалета си за следваща среща. Резултатът се равнява на един студен душ.

НЕДЕЛЯ ЗА СЕБЕ СИ
Това е моят “Шабат”. Денят, в който всички почиват и никой не те тормози, е идеалният момент да си погледнеш работата отстрани, да я анализираш, да прецениш стъпките и посоките, да направиш план за действие. Без да работиш. Само да анализираш.

Предния път ти разказахме за инструментите, които правят Николай Диевски по-добър в работата му.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *