Най-необичайният плаж в Европа

Разказ за райско кътче на едно мрачно място

0 коментара Сподели:

В Естония реге музиката е изненадващо популярна, а Uber е напълно легален. Но има едно нещо, което я прави особено привлекателна за търсачите на силни усещания – епичният неофициален плаж до градчето Руму.

През лятото местността, разположена на около 40 километра от столицата Талин, прелива от туристи и местни младежи. Те идват, за да поплуват сред екзотичните останки на бившия съветски затвор в кристалните води на новообразуваното езеро.

Преди повече от 20 години там е функционирал трудовият лагер “Муру”. Той е включвал затвор, индустриални сгради и пресушена открита кариера за добив на варовик, в която хиляди осъдени полагали тежък поправителен труд.

През1991 г. Естония възстановила своята независимост, отделила се от Съветския съюз и трудовият лагер бил закрит. Природата обаче решила да отмъсти за извършваните в него жестокости. Подпочвените води започнали да избиват с неочаквано бързи темпове. Помпите за пресушаване на кариерата вече били спрени и сградите се наводнили.

Днес местните с нежност наричат новообразуваното езеро “синята лагуна”. Водата му е толкова чиста, че останките от старото машинно оборудване се виждат по дъното.

От символ на тиранията Руму се е превърнал в красив и нетипичен плаж, където хората прекарват идилични слънчеви следобеди. Развалините на затвора служат за платформи, от които весели млади хора скачат във водата, а оборудваните с екипировка любители на гмуркането са открили перфектното място за хобито си.

Заради атмосферата си езерото често се превръща в снимачна площадка за различни проекти. То е и една от локациите в меланхоличния есенен видеоклип към хитовото електронно парче Faded на Alan Walker.

През летния сезон мястото е неохраняемо. То е нерегламентирано, тъй като посетителите му сами са го “създали”. Покрай останките на затвора може да се плува спокойно. Местните власти обаче напомнят, че скачането от покривите на разрушените постройки е изключително опасно, защото под водата има метални конструкции.

Това не успява да спре най-екстремните младежи, които се катерят по останките на пандиза като герои от видеоиграта Assassins Creed. Клиповете от Руму хем ти вдигат адреналина, хем те връщат в детството.

Някога летата ни преливаха от вълшебно безвремие. Щури битки с водни пистолети, диви места, първи опити в забъркването на коктейли с мента. Всички тръпчиво-сладки неща, за които нямаше място в останалите сезони. После пораснахме и лятото се преобрази в куп разписания и измамни очаквания.

Естонците обаче са прегърнали безгрижните летни дни и са си направили райско кътче от най-мрачното място.

Всеки пази магията на лятото, скътана дълбоко в себе си. Затова, ако животът ти поднесе затвор… превърни го в екзотичен плаж като този.

ШЕФЕ, А АЗ ТАКОВАТА… СЪМ МАЛКО БОЛЕН

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *