ПОГОВОРИХМЕ СИ С ЕЙНАВ РОШУ

Момичето, което стои зад дизайна на Viber и удовлетвореността на над 700 млн. потребители

0 коментара Сподели:

Ейнав Рошу е дизайнер на Viber. Тя е самоук талант и преподавател по дизайн. Млада, готина, успяла и усмихната. Живее и твори в Тел Авив. Специално за читателите на Go Guide разказва как е станала дизайнер, колко е важно да си усърден и какво трябва да знаят младите, преди да се впуснат в дизайна.

С какво впечатление остана от One Design Week, Пловдив, и най-вече от България?

Всъщност бях доста вдъхновена. Престоят тук ме накара да пожелая да се върна с нова концепция у дома, в Тел Авив. Обикновено конференциите, на които присъствам, са формални и официални. Прекрасно беше да съм част от разнообразни събития, проведени на различни места.

Избирането на непретенциозни локации също е плюс, защото това доведе много млади и небрежни хора. Имах шанса да опозная и усетя таланта и енергията на България.

Би ли могла да ни кажеш каква е разликата между UI и UX?

Разбира се. Да кажем, че съм си купила нова машина за кафе. Добър UX(опит) е, когато доставката е навреме, продавачът е леснодостъпен, но преди всичко успяваш да се справиш сам, използвайки ръководството или някой друг метод. UIе крайната точка.

Бутоните, които натискаш, и начинът, по който те си взаимодействат с машината. И двете неща са от значение и се допълват.

Разбрах, че си самоук дизайнер. Как изобщо стигна до тази професия и най-вече до Viber?

Завърших Комуникация и мениджмънт и просто за забавление реших да се запиша на курс по анимация и мултимедия. Толкова ми беше забавно да работя с този софтуер, че веднага след като се дипломирах, реших, че искам сама да се занимавам с това. Гледах много онлайн Photoshopнаръчници и се учех от тях.

Моментално се влюбих в професията и имах късмета да срещна правилните хора. От анимация преминах към дизайн на дигитални продукти. Две години се трудих и работих усърдно, след което се озовах във Viber, където се занимавам с дизайн на интерфейса.

Освен с Viber и дизайн се занимаваш и с преподаване в 6d Design Schoolв Тел Авив. Как стигна дотам? Разкажи повече за себе си като преподавател.

6d Design School ме откри, когато търсеха професионалисти, които да преподават UI. В крайния етап на обучението студентите бяха помолени да сътворят идея за приложение и да изготвят дизайна. Тогава аз наблюдавах процеса на планиране, извършване и създаването на самия дизайн. Беше много креативно и задоволително.

На какво искаш да научиш студентите си?

Приложенията и уеб сайтовете са изключително сложни продукти, когато говорим за техния дизайн. Най-вече защото съществува реална връзка с потребителя. Като преподавател аз насърчавам студентите ми максимално да изследват всичко и винаги да се поставят на мястото на потребителя. Биха ли се насладили да използват приложението.

За нас като потребители Viber е едно от най-готините приложения. За теб като дизайнер какво е?

Едно от приложенията, които имат най-добър дизайн.

Накрая би ли казала какво според теб трябва да притежава всеки млад дизайнер, за да успее и да се реализира?

Всеки млад дизайнер, който иска да успее и да се реализира,трябва да изпитва глад за знание и винаги да задава въпроси. Дизайнерът не бива да гледа на себе си като на екзекутор, а по-скоро като на съдебен заседател.

Той притежава силата да промени взетите решения и да бъде активен на работното си място, вместо да работи по нечии чужди условия и решения.

ЗАПОЗНАЙ СЕ С ERORR!DESIGN: БЛЕСТЯЩИЯТ ПЛАКАТИСТ ОТ БАРСЕЛОНА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *