ONE DESIGN WEEK BY РАЯ СТЕФАНОВА

Вътрешна информация от новия арт директор на фестивала

0 коментара Сподели:

Марица Колчева

Рая Стефанова e очарователното ново присъствие, което стои с действията си зад случките, които ще създадат облика на осмото издание на фестивала за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week. През първата половина на юни в Пловдив организаторите обединяват всички изложби, работилници, дискусии, представяния, лекции, детска програма, филми, книги, партита под темата „Мога ли да помогна?“, като по този начин ще се опитат да разтворят рамките на съвременния дизайн и да накарат публиката да го съзира навсякъде около себе си. Дизайнът не е нещо елитарно, а „инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни“. Същевременно събитието ще постави акцент върху процеса по създаване на дизайн във всеки смисъл на думата – от информационен до продуктов.

Рая забърква всичко горенаписано в хомогенна смес в ролята си на артистичен директор на фестивала, като се фокусира повече върху внимателното изследване на темата, отколкото върху самия краен продукт. Последният е по-скоро носител на нейното послание и идея за трансформация на статуквото. Затова работата й често излиза извън чисто функционалния формат, за да провокира размисъл.

Ето какъв…

Как се озова сред хората, които правят фестивала?

Донякъде случайно, но и може би не чак толкова. Интересите ми са изцяло обвързани с дизайн във всевъзможните му проявления и разбирания, а ONE DESIGN WEEK е единствената платформа в областта, която има потенциал да достигне до по-широка публика в България и съответно да допринесе за родната сцена.

Какво ще отличава тазгодишния One Design Week от предишните?

Надявам се моето участие и влияние върху програмата да е отличителната черта тази година.

Какво е вдъхновението зад визуалната идентичност на фестивала тази година?

Визуалната идентичност, дело на Мария Мичева, е повлияна от темата на фестивала и целта да докаже, че дизайнът засяга всеки един от нас. Концепцията на Мария се гради около тази достъпност, а като изразно средство използва карикатури, които показват дизайна в малко комични ситуации.

Откъде дойде темата на тазгодишното издание? Какво точно е посланието на мотото: „Мога ли да помогна“?

Освен посланието, че дизайнът винаги трябва и може да помогне, исках да предизвикам малко размисъл още със заглавието. Как; с какво; защо; кой има нужда от помощ са някои от реакциите, предизвикани от заглавието "Мога ли да помогна?”, а те са и съществени въпроси за всеки един дизайн.

Кои са личните ти фаворити сред тазгодишните проекти на One Design Week?

Фаворит сред лекторите в дизайн форума е Алис Росторн. А сред останалите събития това са международните проекти, които ще се реализират по наша инициатива, Mixed Identities, Materiality Brutality, Pub(lic) Quiz, работилниците Lost in Translation и Diplomatic Shortcuts, както и много, много други.

Носи ли изкуството социална отговорност?

Винаги щом нещо води до промяна, трябва да носи и отговорност.

Кой дизайн променя?

Дизайнът е изцяло обвързан с промени и целта му е да води до промени, разбира се, положителни. Той много успешно служи като средство да разберем промените в света около нас и да ги превърне в наша полза, като те се превеждат на неща, които правят живота ни по-ефективен или приятен, а понякога и двете.

One Design Week е от 10 до 19 юни в Пловдив.

ПЪЛЕН СПИСЪК С РОДНИТЕ ФЕСТИВАЛИ ТОВА ЛЯТО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *