ГРАДСКИ АЛЕРГЕНИ ВЪВ ВЪЗДУХА

Пролет 2016-а е...

  • 16.05.2016
  • от Ивелина Иванова

Пролет 2016-а. С ново начало могат да се похвалят само нещастните собственици на сенни хреми, иначе всичко си е по старому. Вафлите все още са тъжният избор на прическа, отслабването пак не изпревари глобалното затопляне, а на фона на безплатния уайфай в парка тук-таме тоалетната все още се плаща. Страдаш ли от остро опъване на нервите, нарушено спокойствие и сърбеж в ръцете от желанието да цапардосаш някого?  Ето няколко локални и глобални алергени, за които хапчета все още няма...

МОЛИВТИ ЗА ДЪЖД
Поредната ледена епоха приключи и топлото пак хвана дебелите и потящите се неподготвени. Усеща се особено силно в градския транспорт, където икономията от дезодорант през зимата има сълзотворно действие през пролетта. Скъсяват се крачолите, ръкавите и животът при вида на всичкото целулит, плъзнал по „Витошка“, но като че ли на никого не му дреме, защото се кефи на слънцето като напушен растафар с вафла в ръка. Зачестяват и паник атаките вследствие на тълпи с приповдигнато настроение, сякаш част от секта с лидер Емо Чолаков.

250 ГРАМА СРАМА
Супермаркет. SWAT анализ на опашките. Чакаш. Плащаш. Да, всичко беше наред. Не, не искаш Туикс на промоция. Може би не си личи от 30-те яйца, 460 кубика пилешки гърди и зеленчуци колкото месечното производство на една прохождаща биоферма, че Ти. Такива. Боклуци. Не ядеш?! Не след дълго продавачката те вади от размислите ти: „Не сте си претеглили тиквичките“. Погледите, вперени в теб, сякаш казват „Зарад такиа като тебе тая държава няа са опрай“. Втурваш се презглава към входа, защото зеленчуците винаги са в началото (?!), и се връщаш малко по-добре приет от бежанско семейство на Капитан Андреево. Накрая мълчаливо ти изсипват рестото върху касовата бележка, мяташ всичко в количката, прошепваш плахо довиждане и се оттегляш от епицентъра на срама.

ПАРАЗИTV
„Хиляди пъти мога да кажа еврофутбол“, обаче телевизора можеш да го метнеш през прозореца само веднъж. Последната тенденция в тв рекламите е облъчването с досадни, но упорити като гъбична инфекция мелодийки, които гарантирано си тананикаш през целия остатък от деня. Единственото по-лошо от натрапчивия глас на Миленита, възпяваща прах за пране, Ицо Хазарта и малките котета или консуматорския флашмоб на една банка, е фактът, че Хорст Фукс и телемаркетите все още не са обявени за незаконни.

ЛОШАВИНИ
Вървят новините, а ти се чудиш в антидепресанти ли да инвестираш или в бомбоубежище. Ако се довериш на българските медии, ще останеш с впечатлението, че единственото хубаво в живота на нашенеца е Христо Стоичков, и това е моментът, в който издигането на негова статуя приживе би звучало логично. За да избегнеш стомашното разстройство от ежедневния негативизъм и манипулация, лекарите предписват ударна доза непукизъм. Само тя убива симптомите на масов идиотизъм.

Уви, пролетта не идва с подписана молба за отпуск. И на 20, и на -20 градуса някои колеги все така не си четат мейла, а питат за всяко нещо, Голф 3-ка с пернишки номер си спира върху пешеходната и ти си кихаш, докато всички инстаграмват цъфналите джанки. Независимо към какво си алергичен, не забравяй, че там, където не помагат хаповете, помагат шотовете!