ЗАВИНАГИ МЛАД, ИЛИ КАК ДА СЕ ПРЕПАРИРАШ ПРИЖИВЕ

Остаряването, наред с данъчното облагане, е един от неизбежните процеси в живота

0 коментара Сподели:

Някога предците ни са се сещали колко е яко да си млад, едва когато старостта почука на вратата, а днес цялата Вселена се старае да ни го напомня от най-ранна възраст. Pop-up рекламите на любопитни артикули като подмладяващ шампоан и душ гел против стареене изскачат най-невинно, докато си ровим в интернет. Вероятно едно-две кремчета със сходни цели са намерили място и на вашите шкафчета, дори да сте още далеч от възрастта, написана след знака „плюс” на етикета.

Наскоро култът към младостта се сблъска челно и с мен. На вечеря със семейството ми си разказвахме весели истории. Докато се заливах от смях, напълно потопена в уютната домашна атмосфера, майка ми реши да ме скастри полунашега с думите: „Не се хили така широко като зелка, че ще вземеш да се сбръчкаш”. Всички се разсмяхме и продължихме да си говорим. По пътя към къщи обаче ме обзе странен размисъл. Нещо упорито и натрапчиво като гъст облак от наливен парфюм в асансьора ме беше стиснало за гърлото. След кратка вътрешна борба реших да се допитам до бай Google за повече информация по въпроса „бръчки от смях”.

Така се натъкнах на историята на Тес Крисчън – 50-годишна британка, която не се е усмихвала нито веднъж в продължение на 40 години, за да не се състари. Жената беше споделила, че дори при раждането на собственото си дете е запазила достолепна ледена физиономия. Четях, а тихият ужас на свой ред рисуваше бръчки върху моето чело. Но вече не ми пукаше за тях…

Когато първоначалният шок премина, ми се прииска да взема перце и да погъделичкам всички хора по света, които ги е страх от остаряване. И не само тях. Всички, които сдържат емоциите си, защото смятат, че те ги загрозяват и ги правят смешни. Всички, които от суета се хилят тихо в шепа, когато им идва да се изкикотят гръмогласно и да покажат на целия свят луфта между зъбите и брекетите си… Ей така, за да се посмеем заедно от сърце.

Всъщност на фона на anti-age метода на Тес клипчетата на неуспешни ботокс процедури ми се видяха като невинна глоба в сравнение с доживотния затвор, на който тази дама се беше подложила доброволно. Най-страшното е, че въпросният способ очевидно изобщо не работи. Само вижте насечените каменни лица на деловодителките в държавните учреждения, които изглежда ползват същото „средство за вечна младост”, и ще се убедите, че не е това пътят към непреходната хубост.

Думата „запазена”, отправена като комплимент към някоя жена, е не по-малко ужасяваща. Неминуемо извиква асоциацията с дистанционно, което е прекарало живота си в найлоново пликче, за да не се похаби.

Като добавим към горното и варварските съвети на разни популярни диетолози как трябва да откажем завинаги сладкото, за да имаме свежа и гладка кожа, планетата Земя се превръща в доста враждебно и неуютно място. Тръпки ме побиват при мисълта какъв би бил животът без усмивки и захар.

Милиони хора ежедневно се подлагат на всякакви ограничения с цел да се консервират като туршия. Нека не бъдем от тях, това няма да ни направи по-щастливи. Само радостта и игривите пламъчета в очите ни правят прекрасни, така че хайде да се сбръчкаме, елегантно плезейки се на света с пакетче бонбони в ръка.
 

Виж дали вече си във фаза втора младост

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *