BEERMAN: РОРИ ОТ THE SOMETHING

Запознай се и ти със симпатичния американец, дошъл в България, за да прави истинска крафт бира

0 коментара Сподели:

Евгени Вацов

Няма как да не си срещал американеца Рори Милър, известен не само за любовта си към татусите, но и към добрата крафт бира. Говорейки български по-добре от някои местни, Рори ни разказа за предстоящия бирен фест в Маймунарника този уикенд, за първото си бирено творение и за това колко много обича да готви.

На rtm+beer феста тази събота ще съчетаете вкусна храна, добра бира и любима музика в едно.
Идеята е да покажем нови бири, докато похапваме и слушаме яка музика. Оказва се, че много хора не са опитвали от бирите и храната, които ще се предлагат, и фестът е идеалната възможност да ги запознаем с тях. Културата за крафт бира расте ежедневно, редно е да предложим на хората място, където да срещнат и други готини хора, които търсят по-специален вкус бира. От около пет години правим бира тук и смятам, че макар и бавно, има развитие. Сцената тук не е малка, просто има нужди от подобни ивенти.

Как селектирахте кой да се включи във феста?
Отначало питахме приятели, но откакто създадох ивент във Фейсбук, ежедневно получавам запитвания от желаещи да се включат. Отворени се към всякакви предложения, това е идеята на феста все пак, искаме да съберем на едно място възможно най-много готини хора от сферите на бирата, храната и музиката. Освен това тази година ще има всякакви бири, не само крафт. Смятам, че това също е много важно, за да може да се представи по-широка палитра от продукти.

Ако сравним rtm+beer със София диша, където вие бяхте от редовните участници, по какъв начин ще се различава културата на феста и ще има ли различни посетители?
За мен София диша има по-базарен характер. Там целта е търговците да представят продуктите си, но не с главната идея това да са храни и напитки, нито пък да става парти. Докато сега в Маймунарника очакваме да направим парти, а това че ще има бира и храна е просто приятно допълнение към музиката. Искаме да се видим с приятели и да се забавляваме, това е за нас rtm+beer.

Тази година ще има и уъркшоп как да си направим бира в домашни условия. Помниш ли първия път, когато сам направи бира?
Да! Направихме я заедно с баща ми, но на вкус се получи като чорап. Бях на 16 години, което само по себе си беше велико на такава възраст да си правиш сам бирата, предвид че в Щатите можеш да пиеш алкохол чак на 21. Проблемът беше, че явно не бях затворил добре шишетата и се образува мухъл, който обаче усетих едва след първата голяма глътка.

Какво мислиш, че помогна на крафт бирата да се развие като култура през последните години?
За цялото време тук успяхме да направим доста неща от нулата, сега можеш да видиш различни бири дори във Фантастико. Съвместната работа с Brave Moustache и Калоян Тошев определено помогна много за създаването на един уникален и отличаващ се дизайн, който директно грабва окото. Сега планираме да направим нова колаборация.

За нас не само бирата е много важна, но и изкуството. Имаме много приятели, които се занимават с изкуство, затова ги подкрепяме, използвайки бирата като платформа. Все пак всички пият бира!

Освен твоята бира, пиеш ли друга?
Естествено! Важно е да си наясно с конкуренцията!

Karavan Kitchen-а е една от другите ти големи страсти?
Голямо хоби ми е да готвя, обожавам да пробвам различни рецепти. Познавам доста хора, които имат ресторанти, и те ми дават възможност да правя събития, на които да показвам нови идеи. Много исках да готвя и на фестивала, но няма как да стане чисто като тайминг.

Кое ти се струва по-трудно – да правиш бира или да учиш български?
Определено българският е по-труден!

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *