GO SPORT: ДЖИМИ

Що е то Петанк или какво обичаме да правим в прохладните летни вечери

0 коментара Сподели:

Джими Софийски Калпазанин – бивш скейтър, настоящ  природозащитник. Така се описва колоритният спец по новата софийска мания – петанк. А ние няма как да не добавим, че е основател на клуба „Зелени бунтовници“, чиито отбори обират награди с размах. Довършваме интервюто и отиваме да играем…

Кога и как се запали по петанк?
Преди две години моя приятелка се прибра от Италия, подари ми комплект топки и ме увери, че е много модерна игра сред младите там.

Какво ти харесва в него?
Спорт с малко физическо натоварване, но много динамичен. Резултатът се променя с всяко хвърляне на топката. Грубата физическа сила е заменена с мисловна дейност. В рамките на 1 минута трябва да намислиш стратегия, да набележиш мястото за контакт между топката и терена, след това силата на удара, техника за изпълнение и решаващото хвърляне.

Следват две опции – или си успял, или пълен провал.

Какво е нужно за играта?
Весела компания, подходящ терен (дребен чакъл, едър пясък, а може и на трева) и бутилка пастис.

Какви хора играят петанк?
Могат да се срещнат 13-годишни ентусиасти, както и 70-годишни доайени, а мъжете и жените са почти поравно. По професии рязко се очертава архитектурното лоби, а след него се нареждат  немалко художници, музиканти и т.н.
 
Кажи ни повече за турнирите?
В България петанк е все още екзотичен спорт. От 2001  съществува Българска федерация по петанк и през последните две години играта набира огромна популярност. Организират се турнири, като голяма подкрепа имаме от Френско-българската търговско-икономическа палата – ФБТИП. За тези, на които им е интересно – в Албена предстои европейско първенство по петанк, а дните са от 24 до 27 септември.

Трудно ли се става добър състезател?
Както по-горе споменах, петанк не е силов спорт, нужна е по-скоро психика и точно око. С малко постоянство може да се постигне прилично ниво. Който иска да извърви дългия път за кратко време, може да намери френски треньор на клубния ни сайт: www.greenrebels.bg

Виж нашата селекция за най-яките летни спортове.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *