Имате едно пропуснато обикване

Ще вдигнеш ли на непознатия номер?

0 коментара Сподели:

Представете си следната ситуация. Обикновен ден от обикновена седмица, обикновен следобед. Телефонът ви звъни, поглеждате дисплея – виждате 10 цифри. Непознат номер. Това е личният ви телефон, където никой не ви търси по работа. Ще вдигнете ли, каква е първата ви мисъл? Дали е грешка? Или от някоя банка или мобилен оператор се опитват да ви продадат нещо, от което нямате нужда, дали е стар приятел, когото не сте чували от години, съученик от началното училище или пък се е случило нещо лошо?

Как ще се почувствате – притеснени, любопитни, твърде заети за глупости? Дали с досада ще си кажете: „Оф, кой ли е сега?“ А ще си помислите ли, че това е обаждането, което може да промени живота ви завинаги?

ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ, КОИТО ВОДЯТ НАВСЯКЪДЕ
Вярвам, че можеш да разбереш много за някого по това, как реагира, ако му позвъни непознат. Аз например обичам тази ситуация. Развинтеното ми въображение за част от секундата вече рисува безброй картини. Коя от коя по-откачени. Но винаги очаквам нещо хубаво.

Нали казват, че денят, преди животът ти да се промени завинаги, е просто най-обикновен ден. Вярно си е.

Непознатите номера са метафора, която носи в себе си много – понякога е
затворена врата – някъде за нещо не си одобрен или няма нужда от теб – стаж, работа, кредит, или пък обувките, които поиска да ти доставят в по-удобен магазин, вече са свършили. Понякога е отворена врата, която не си си и представял колко далеч може да те отведе.

Може да е момчето/момичето, с което се запозна в киното и не си вярвал, че ще ти се обади, защото положението е „твърде сложно“. Или този, когото си срещнал в обща компания в петък вечер, без да предполагаш, че още дълго ще прекарваш не само петъците, но и съботите, и всички останали дни с него, ще се научиш да му правиш мусака, омлетът само от белтъци, да слушаш Maroon 5 и как се гладят тези тъпи ръкави на ризата или че никога не чува алармата сутрин, и това ще ти донесе много неприятности. Може би е предложението за онази нова работа, която ще обърне живота ти на 180 градуса, или за пътуване, което ще промени плановете ти не само за уикенда.

Тези неща наистина се случват, нищо че звучат малко абстрактно, дори налудничаво или като извадени от някоя книга за езотерика или психоанализа. Като се върна назад, се сещам, че много неща не биха били същите, ако не бях вдигнала на един-два непознати номера.

Поговорих си за странната ми мисъл относно непознатия номер с един мой приятел психолог, който от 5 години лекува душевните проблеми на хората. Като човек с неизбежно професионално изкривяване, който усещам, че анализира всички около него дори по начина, по който си пийват от чаша, се превъзбуди от въпроса ми. После каза, че реакцията на подобна ситуация може да се разглежда като илюстрация на това, какво човек очаква от неизвестното.

Макар и да е несериозно да се правят подобни обобщения само спрямо една такава незначителна ситуация (не и според психолога?!), може би има нещо вярно. Някои хора чакат утрешния ден и неизвестното с ентусиазъм, а други с неспокойствие и дори тревога.

РИСК ПЕЧЕЛИ, РИСК ГУБИ
Познавам хора, на които просто не им се занимава с непознатото. Казват, че няма да дойдат на онова парти у нас например, защото не познават никого и ще им е скучно. Защо пък това да е непременно така? Вярно, шансът да попаднеш на хора, които не са точно твоя тип и да нямаш търпение да се измъкнеш с някое нелепо оправдание, да се оглеждаш за заден вход или дори да се замислиш дали прозорците в тоалетната от филмите, през които можеш да избягаш, съществуват наистина, е горе-долу 50 процента. Същият обаче е шансът да срещнеш хора, с които сте от една порода, пият колкото теб, а и най-накрая някой се засмя на вица ти за Веселин Маринов. Явно другите просто не са го разбирали, не че вицът е тъп, а и не че теб не те бива да разказваш!

НЕПОПРАВИМИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ОТ „НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА“
 

Понякога това „да не ти се занимава” може да има и по-сериозни последици.

Всички сме чували истории за някого, който е започнал скучна чиновническа работа, която мрази, „временно“, но после свикнал, че да работиш 9 до 5 и да разполагаш с всичките си уикенди не е толкова лошо, задълженията не са много, нищо че парите не са добри, и така вече 5 години. Както и на такъв, който прие налудничаво предложение за стаж в Сингапур например и сега от години обикаля света. За двойки, които правят секс по график веднъж на месец, но са свикнали един с друг и връзката им е поносима, нищо че не се обичат. Или такива, които се обичаха, но знаеха, че за тях някъде има някой, който ще ги направи по-щастливи, тръгнаха си и сега това е най-доброто решение, което някога са взимали.

ЖИВОТЪТ ПРЕДЛАГА ПОВЕЧЕ ОТ ПИЦА „ЧЕТИРИ СИРЕНА“
Замислих се за това снощи, докато разглеждах менюто на един ресторант в търсене какво да си поръчам. Избрах си една странна салата с риба, сушени кайсии и горчица. Не ми изглеждаше вкусна, но беше достатъчно странна, че са предизвика любопитството ми. Очаквах, че ще е интересна. Вечеряхме там неслучайно. Приятелката, която ме придружаваше, държеше да яде пица точно там. Където и да отиде, тя винаги си поръчва „Четири сирена”, защото знае, че й харесва и не рискува с нищо в нея – някой гаден сос или „съмнително” месо. Поне така казва. Но понеже няколко пъти се осмели да експериментира и същата пица в близките заведения не й хареса, винаги вечеряме в този ресторант. Дори сядаме на една и съща маса! Винаги същият ресторант, същата маса, същата пица! Защото тя очаква само проблеми от нещо различно. Като цяло де, не че проблемът е в пицата. Както и от позвъняването на непознатия номер.

ОНЕЗИ ДРУГИТЕ ПЕПЕРУДИ В КОРЕМА
Погледнато доста по-глобално, всичко опира до нагласата към риска и промените. Някои ги търсят, други ги избягват и при мисълта за тях в корема им се появява онова чувство, което изпитваш, ако трябва да излезеш да прочетеш доклад пред 200 души, и знаеш, че всички те зяпат, имаш петно от мекици на блузата, а и си го дописал малко преди да тръгнеш, на всичкото отгоре си с тежък махмурлук.

Обаче дори и тези хора знаят, че промените и неизвестното са хубаво нещо, защото носят силни емоции и едни други пеперуди в стомаха. Не като при влюбените, но и тези не се шегуват.

 Е, ще вдигнеш ли на непознатия номер?

"…усети вкуса на живота, като правиш необичайни неща. И не забравяй, че който търси – намира. Не само парфюми…". Помниш ли този цитат от Габи?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *