Колелата срещу колите: когато 2 е повече от 4

За удобството, чара, вдъхновението и останалите сто (и отгоре) причини да смениш колата с велосипед, когато си в града

0 коментара Сподели:
Когато 2 е повече от 4

снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

За предимствата на безмоторното придвижване, което пести време, нерви и пари, а в замяна ти дава енергия и желание да летиш.

Да летиш почти буквално, препускайки през колоните от затлачени коли в час пик, който в София е почти през целия ден. И да летиш иначе – в мислите, мечтите и идеите си, вдъхновен от шумове и гледки, достъпни само за ранобудните колоездачи, кръстосващи безлюдни паркове и алеи.

Паркирай това!

Преди да стана шофьор, си мислех, че няма по-низвергната професия от тази на контрольорите в градския транспорт. Докато не започнах да се сблъсквам с онези хора. Облекли сигнални жилетки, те обикалят градските улици надлъж и нашир, търсейки поредната си жертва. Дори не знам на каква длъжност са – винаги, когато съм чувала да ги споменават в разговор, е било като „ония с жилетките” или „ония с талоните”. А сега ето я и новината – ако си с колело, тези хора са напълно безобидни.

Можеш да спираш, да паркираш, ако щеш и да лагеруваш в центъра на София, стига да си намерил подходящо местенце за двуколката си.

И като казвам „подходящо”, имам предвид най-вече такова, което свежда възможността за кражба до минимум.

Фитнесът днес е безплатен

Всъщност фитнесът е безплатен във всеки сравнително топъл и недъждовен ден, в който можеш да завъртиш педалите на колелото, без да си хвърлиш кал във врата. За разлика от фитнеса обаче велосипедът е на разположение 24/7, при това без никакви допълнителни условия, написани с дребен шрифт. Има и още едно много важно предимство – не е нужно да се примиряваш с присъствието на нацепени батки и натокани мацки, още по-малко да слушаш напоителните им телефонни разговори. Да не говорим, че е много по-мотивиращо да въртиш педалите, устремен към конкретна дестинация, отколкото загледан в латексова стена или в най-добрия случай – в музикален канал за тийн аудитория.

Обиколи града, за да го обикнеш

Знаеш ли, че в центъра на София, някъде из малките улички на Лозенец, има стара водна кула, обрасла в бръшлян, достойна да бъде включена в списъка с най-живописните архитектурни забележителности на града? Знаеш ли, че само на няколко километра от центъра на столицата своите пътници чака Царската гара – сграда във виенски стил, построена по времето на цар Фердинанд, която тъне в разруха и забрава. Шансът да се запознаеш с тези и още много красиви градски забележителности нараства с всяко следващо „кръгче” с колелото, което те отдалечава от познатия маршрут между къщии работата.

Ентусиазъм вместо бензин

Дори ти да преглътнеш негативите от градското придвижване с автомобил, джобът ти няма да е така благосклонен. Можеш да отметнеш някои дребни разходи за козметични ремонти с помощта на застрахователни измами, но парите за гориво си остават непроменлива величина. Да не говорим, че шарнирите и накладките, също както сиренето, се купуват с пари. Гумите за велосипед също, но сумата е несравнимо по-малка, да кажем, че би покрила горивото за еднократно пътуване София – Перник. Всичко останало е въпрос на ентусиазъм и неуморно въртене!

Защото така!

Човек винаги трябва да има причина за това, което прави, дори тя да е „Защото така!”. Ако ти си настоящ шофьор, който си търси повод да замени кожения волан с метално кормило, ние сме насреща с няколко идеи: защото ти е писнало да гледаш отчаяните лица на полузаспалите шофьори, с които се срещаш всяка сутрин; защото мразиш да паркираш и всеки опит в тази насока консумира енергия, достатъчна, за да се задвижи малка електроцентрала; защото си алергичен към еднопосочните улици и безсмислените кръгчета в търсене на пряката с главно П; защото не си готов да изчакаш още няколко светофара, преди официално да обявиш началото на петъчната вечер; защото през слънчевите очила се отваря много по-добра панорама, отколкото през предното стъкло на колата.

Виж още и защо те съветваме да замениш блясъка и синтетиката на шумните курорти с
пътуване към дивите емоции на къмпингуването.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *