СОФИЙСКИ ПОТАЙНОСТИ: АЛТЕРНАТИВНИТЕ ТЕАТРИ

Скритите театрални сцени, пред които да ръкопляскаш

0 коментара Сподели:

Има някакво особено чувство, което те обзема, когато седнеш в позабравена, непопулярна зала, очаквайки представлението да започне. Качествени постановки, пърформънси, изложби се помещават в закътани местенца, за които може би не си се сещал скоро или вероятно дори не подозираш, че съществуват. Магията на тези потайни театри е онова, което ни вдъхнови да ти разкажем за тях. Разбира се, не пропускаме да те снабдим и с програмата за предстоящите събития. Живееш с град, пълен със скрити културни съкровища. Разрови се…

АТЕЛИЕ 313

„Ателие 313“ се крие в малките улички на квартал „Красна поляна“, срещу читалище „Св. св. Кирил и Методий“. Ателието е основано през 1989 от актьора Рашко Младенов като студийна формация. По-късно част от трупата стават много от най-добрите представители на кукленото театрално изкуство в България. Техни спектакли обикалят световните фестивали на пет континента.

През 2008 г. абсолвентите от класа по куклен театър в НАТФИЗ се присъединяват към „Ателие 313“ и започват работа по свои авторски представления. Дебютният им спектакъл „Магьосникът от Оз“ е за деца, но след него следват много представления за възрастни като „Разкази от бъчвата“, „Никутин“ и „Деволюция“, като характерно за тях е, че по много креативен начин успяват да играят с реквизита и сценографията си.

Към момента в програмата на театъра преобладават детските представления, но поне веднъж месечно може да извадите късмета да видите някое от представленията за възрастни. Програмата на „Ателие 313“ може да намерите тук, а времето, прекарано с куклите в тъмната зала, със сигурност няма да бъде изгубено. 

АТЕЛИЕ ПЛАСТЕЛИН

Фондацията „Ателие Пластелин“ е сдружение на независими артисти, сформирано през 2008 г. Театърът, намиращ се на улица „Цар Симеон“ №48, дава пространство на различни събития, сред които редовна сценична програма, различни изложби, литературни четения и какво ли още не. В момента там се играят представления по разказа на Самюел Бекет „Въображението мъртво си представете“ и последвалото след 20 години продължение „Други стъпки“, интерактивният „Playback” театър, който използва зрителските преживявания за основа на своите истории, моноспектаклите „Red” и „Ефигения“. Ателието е винаги гостоприемно за нови проекти и отваря вратите си за интересни външни представления особено често. Така че, за да не изпуснете нещо от това, което предстои, следете сайта.

MOZEI

„MOZEI“ е най-новото събитие в софийския артистичен живот. Идеята за независимото експериментално пространство е на българският пърформанс артист Иво Димчев. „MOZEI“ привлече столичната публика през декември миналата година с изложбата „Асамблея на срама“, която даде възможност на 150 души да покажат в рамките на един квадратен метър каквото пожелаят, свързано с темата за срама, без предварителен подбор и куратор, било то личното си тяло или собственоръчно подписани репродукции на „Мона Лиза“.

Към момента програмата на „MOZEI“ съдържа основно авторски спектакли на Иво Димчев, които са интерактивни и изискват известна смелост от страна на зрителите. В програмата влизат Фейсбук театър, Lili Handel, I cure  и P Project.

АЛМА АЛТЕР

Студентската театрална студия „@лма @лтер“ е основана през 1968 г. и по-късно закрита по идеологически причини. След демократичните промени театърът на Софийския университет е възстановен от своя създател Николай Георгиев и отваря сцената си за таланта на студентите от университета. Експериментални и интерактивни, представленията, които студентите играят в сградата на Ректората, търсят контакт с настоящата си публика и настоящия момент. Основани на идеите на Гео Милев и силно повлияни от принципите на полския режисьор Йежи Гротовски, участниците в „Алма Алтер“ – актьори и зрители, търсят т.нар. жив театър – случващ се сега. Вход за представленията няма (освен символична запетая на лявата ръка). Виж програмата тук.

ЧЕРВЕНАТА КЪЩА

Център за култура и дебат „Червената къща“ се помещава в дома на скулптора Андрей Николов. След смъртта му през 1959 г. близките му даряват къщата на улица „Любен Каравелов“ на Министерство на културата. През 2000 г. сградата е дадена на фондацията „Гъливер клиринг хауз“, която я ремонтира и реставрира. Четири години по-късно „Червената къща“ е открита като културен център заедно с постоянната експозиция на скулптури на Андрей Николов „Духът намира тялото“.  Днес в Центъра за култура и дебат можете да присъствате на дискусии, дебати, изложби, срещи, филмови и фестивални събития и все по-често – театрални постановки.

Тук можете да гледате т.нар документален театър, който изследва различни социални, културни и дори политически проблеми, като постановките са изградени върху истински истории или интервюта.

Програмата на „Червената къща“ може да откриете тук.

Мирела те съветва да опознаеш София, за да обикнеш. Виж 5 безплатни софийски активности.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *