МАРКИРАН ЗАВИНАГИ

и как точно работи татуирането

0 коментара Сподели:

На ден отделяш милиони кожни клетки и въпреки този факт татуировките ти остават за цял живот. Не си ли се запитвал:

Защо тенът, който получавам през горещите летни дни, си отива през зимата, а драконът, с който се сдобих преди няколко месеца, не е мръднал!


Медиите често представят татуировките като отличителен белег на опасните и аморалните индивиди в обществото или като прищявка на фешън младежите. Но каквото и да се говори в медийното пространство, татусите ги е имало много преди теб и ме. Следи от рисунки върху човешка кожа са били открити по целия свят. Най-старите тату доказателства са намерени върху перуански мумии, датиращи от 6000 г. пр.н.е.

Това обаче са скучни факти, които едва ли те интересуват. Но да се върнем на цялата магия с беленето на кожата ти… Ние се лющим всеки ден. Доказано е, че човек губи около 30 000 до 40 000 клетки от най-горния слой на кожата си за 1 час. Би трябвало вече да се питаш: “Как татуировката ми не е изчезнала заедно с тях?”

Няма да навлизам в подробности, защото е излишно да те отегчавам. Отговорът е, че мастилото, с което е направен татусът ти, влиза по-дълбоко в пигмента на кожата ти и остава под най-външния слой кожни клетки, който се отделят от повърхността на тялото всеки ден. През всичките тези години различните култури по света са използвали различни методи, за да постигнат днешния вид на татуса.

Първата модерна машината за татуиране е конструирана след машината за гравиране на Томас Едисон. Машините за татуиране, използвани днес, вкарват в кожата ти миниатюрни игли пълни с боя, при честота от 50 до 3000 пъти в минута. Иглите минават през епидермиса, което позволява на мастилото да проникне дълбоко в дермата, където остава за постоянно.

Постоянно, постоянно, колко да е постоянно? Виждала съм прясно направен татус, виждала съм и такъв на повече от година и разликата между тях е огрооомна. Когато си излязъл току-що от студиото за татуиране, набоденото от иглите, пълни с мастило, е много искрящо и зачервено, разбира се… Но да не те разочаровам, след няколко седмици цветовете стават по-матови и татусът не е вече толкова наситен. И въпреки това съм далеч от мисълта, че няма да  си направиш тату или да продължиш да си правиш, ако вече имаш едно. Това си е истинска мания. Без една рисунка може, но с една – не! Искаш още и още.

Освен че с времето татусите избледняват, защото организмът ти започва да реагира на чуждото тяло (мастилото) вкарано в теб, слънчевите лъчи също помагат този процес да се ускори. Ако не искаш татусът ти да избледнее бързо, хубаво е или да ограничиш излагането на пряка слънчева светлина, или обилно да се мажеш със слънцезащитен крем. Ужас, прекрасната ти татуировка ще изчезне?! Не, няма шанс! Don't worry! Тъй като кожните клетки са относително стабилни, голяма част от мастилото ще остане дълбоко в кожата през целия ти живот.

Дано си си татуирал нещо стойностно, което да има смисъл за теб, а не просто за гъзарията, защото да махнеш татус е доста трудно. Технически съществува начин да се изгори с лазер. Той се използва, за да проникне в епидермиса и да премахне основните цветове, използвани при татусите. Черното е най-лесният цвят за отстраняване. Лазерният лъч нарушава структурата на мастилото и го превръща в по-малки частици, които лесно могат да се изчистят от макрофагите. Цветните мастила са по-трудни за отстраняване и може да настъпят усложнения. Поради тази причина отстраняването на татуировките все още е по-труден процес, отколкото направата им, но не невъзможен.

Виж и какво си татуират момичетата според родните татуисти

Тагове:
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *