ЛЮБОВТА ЕДИНСТВЕНА

За любовта като пъзел от страсти и житейски перипетии, за страданието като нещо прекрасно и подаръците за Св. Валентин под формата на книги

0 коментара Сподели:

За любовта никой нищо не знае. Така завършваше едно мое стихотворение, писано в най-безсрамната възраст. (Ще е било израз на разочарование от нечии ирационални действия.) Но като се замисли човек, пък и да не му мисли особено, всичко друго може да бъде разказано стройно и ясно, ако и да съдържа някаква болка – и зимите, и земетръсите. И обидата, и завистта, дори и смъртта. Любовта все се джафка с нас, докато се опитваме да я победим с думи. И подобно на виното понякога с годините става кисела като оцет, друг път с възрастта разцъфва…

Такива работи. За да не остана по-назад от всички, които мътят сладки приказки за 14 февруари, ви представям няколко книжки с „Оскар” (по презумпция) за ролята си на подаръци. Побързайте, тиражите се изчерпват бързо.

ЛЮБОВ (Колибри, 15 лв.) „На този свят има предостатъчно истории и всички те са безплатни”, категорична е Исабел Алиенде. Тя не се свени да разказва любовта с насмешка, защото хуморът неутрализира сантименталността и кича, които ограбват интимните сцени. Понякога наистина няма по-добър афродизиак от смеха! „Любов” е брилянтна композиция от размисли на авторката, въвеждащи ни тихо, на пръсти, в собствения й любовно-еротичен свят през образите на нейните героини. Ако някога сте попивали тези фрагменти с любопитство, то днес ще ги четете със страст, трупана през дългите години, в които сте залъгвали душата си с блудкави сюжети.


ВЕЛИКИТЕ ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ (Апостроф, 5.99 лв. ) не е роман, а пъзел от страсти и житейски перипетии, от съкровени емоции и гибелни любови. Ще научите любопитни факти за отношенията на Клеопатра и Марк Антоний, за последната кралица на Испания, наричана Хуана Лудата, за Елизабет I, за Сюлейман Великолепни и Хюрем. И ще си припомните трогателната история около възникването на индийския храм на любовта Тадж Махал. От издателството съобщават, че следва продължение на този том, коeто ще разнищва „Великите любовни истории в киното и литературата“.

ЛЮБОВТА ЕДИНСТВЕНА (Колибри, 15 лв.) ни среща с петнайсетгодишната Луиз-Катрин, дете на минал век, рожба на рано починала майка и суров, ексцентричен баща. Госпожица Д’Албрехт израства с бавачката си, със слугите, които се смущават от нея, и със свещеника, комуто се изповядва. Влюбва се необратимо в своя учител, г-н Дьо Рамон, още по времето, когато полите ѝ „шумолят като криле на птица, а срамът я пронизва като кинжал”. И понеже преяждането с обикновено щастие я отвращава, намира утеха само в книгите. Тази мистериозна книга раздира ума като светкавица, родена от шепот: „Всички скърби преминават. Онези, които са ни причинени от мъже, преминават по-бързо от останалите”.


ОБИЧ БЕЗУМНА И СВЯТА ( Персей, 14.99 лв. ) е опит за елегантно вглеждане в отношенията между Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев. Поетичната история на този любовен триъгълник е разказ от първо лице, единствено число, облечен в стихове, писма, мемоарни записки и признания. „Нашите собствени идеи приличат на жените, които обичаме”, твърди Боян Пенев, но не един и двама талантливи мъже са се раздвоявали в чувствата си към двете поетеси. Освен че ни връща към вечния дебат за това легендарно съперничество, книгата се интересува как българската жена през миналия век се осмелява да смени домашната роба с порива на амазонка.

ЛЮБОВ, ОГРОМНА КАТО КАТЕДРАЛА (Колибри, 12 лв. ) е най-нетипичният роман на Катрин Панкол. Вълнуваща епистоларна изповед с неочакван развой, която ще вдъхне увереност и на прясно разбитите сърца. Да, страданието е нещо прекрасно, защото един ден може да се капсулира в бисерни капчици съчувствие. А любовта се ражда само ако си готов да разкриеш пред другия най-съкровените си тайни. Тук Кей Бартолди ще бръкне с нажежено желязо в раните на Джонатан, ще взлезе с взлом в запечатаното му сърце и той ще остане без дъх…


Покрай нашенската дилема за виното и любовта все се сещам за Бодлер: „Човек винаги трябва да е пиян от нещо. От вино, от поезия, от добродетели… Важното е да си пиян.” Лекотата на битието се понася по-приятно. Колкото до нас, жените, омайницата Исабел Алиенде е права – единственият начин да ни накарат да чуем нещо, е като ни го прошепнат на ухото.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *