BASSCATZ И ZAFAYAH ЗА МУЗИКАТА И REAL LIFE-А С ЛЮБОВ

За едно парче, което идва от сърцето и се надява да намери път към вашите

0 коментара Сподели:

Михаил Михайлов

Ама най обичаме в началото на годината да сме заобиколени от усмихнати и талантливи хора. Готината музика пък ни е направо задължителна, ето защо в мразовития януари се видяхме на по бира с двама от любимите ни агенти. Zafayah от години ни докарва слънце и позитивен вайб със специфичното си reggae, dub и soul, а Мартеца редовно ни показва къде точно се спотайва звука с количества качествен bass и dubstep. По този повод, а и защото съвсем наскоро излезе съвместното им парче, което ни скри шапките с дълбоко послание и супер видео, решихме да разпитаме момчетата как ги виждат нещата в музикално отношение. Един филм за бачкането, живота и музиката. От по-добрите с любов. Вижте!

Здравейте! Хладничко, а?! Нахлуват ли спомени за лято в този студ?
Зафа: То моето същинското лято си беше в края на лятото и чак тогава ходих на море.
Марто: Ех, сладур! Аз пък нямах нормално лято. Прекарах го в черната стая, наречена студио, където се роди и този проект. Честно да си призная, малко фанатично е толкова бачкане, но пък септември и октомври имахме силен старт, защото цялото усилие се възнагради и имаше много нов музикален матрЯл.

За матрЯла всички сме щастливи, но кажете как се роди идеята за новото парче Real Life и на кой първо му светна лампичката?
Марто: Тук мога аз да започна, защото като цяло, когато се роди идея за нещо ново, аз си търся концептуално някакъв артист. Към Зафата естествено не съм подходил случайно. Харесва ми, че не си е изхабил името. Не е записвал на случаен принцип с всякакви хора, а нещата са по-различни. Та звъннах му един ден, казах му: Брат, от проекта Basscatz ти се обаждам, искаш ли да направим нещо и така. Той ми се довери, изкефи се на битовете и сътвори текста.

Да, за текста искаме да знаем. Посланието е много силно!
Зафа: Цялата концепция и послание си дойдоха от текста. Видеото покрива голяма част от заложеното в лириката, но не се изчерпва всичко с него. Моята идея беше да загатнем малко или много за проблемите, които всеки един човек го тормозят в ежедневието му.

Как започваме да изчерпваме желанието си за живот и се превръщаме в някакви ненаситни консуматори.

И как не сме доволни, когато нямаме всичко материално. Като цяло не сме открили топлата вода и това не е нещо ново като тема и мега оригинално, но е важно.
Марто: Точно защото е клише и всички го знаем, никой не говори за това, а гениалните и силните неща понякога са най-простите и елементарните. Плюс това, когато се заслушаш в текста, виждаш, че то посланието не е едно. Многопластови са нещата.
Зафа: Идеята ни беше с максимално лесен език да предадем посланието, защото аз имам и други текстове, където нещата са казани по-сложно, но смятам, че (тук ще цитирам и по памет Боб Марли, естествено), за да кажеш нещо важно и голямо, трябва да го кажеш, така че и едно дете да може да те разбере.

Това го подкрепяме с две ръце, а сега минутки за реклама. Как работихте помежду си? Лесен ли беше процесът?
Зафа: О, той Мартеца е машина. Прати ми всичко в рамките на един ден.
Марто: Да, аз така малко откачам и ми идва вдъхновението, когато трябва да се бачка с някого. Според мен се допълваме в много отношения. Абе, нямаше стрес!

Добре, не сме се и съмнявали! В клипа обаче виждаме познати лица и много яка режисура. Той как се случи?
Марто: Историята на клипа е следната. След като правихме за проекта Basscatz един трилър клип, където режисьор беше Йордан Стоянов, аз си запазих много добри контакти с него и естествено му звъннах за клипа със Зафата. Така от една първична идея „аре да правим клип“ се роди това видео, където с наша помощ Йордан е отговорен за събирането на над 90% от екипа и се получи супер приятно.
Зафата: Пълно е с клипове, където вокалистите държат да ги снимат нонстоп и да се кълчат, докато аз не държах даже да присъствам във видеото. Доверихме се изцяло на режисьора и като цяло подходът тук е много различен. В България не се правят много такива видеа.
Марто: Да, когато вокалистът ти не иска да е през цялото време в кадър, идват професионалните актьори, които тук в лицето на Китодар, Башар Рахал, Ралица Паскалева и Антон Григоров правят нещата. Хареса им тракът и искаха да го съпортнат. За мен Китодар е гениален актьор, защото, както е страхотен комедиант, може да изиграе и брутален психопат. Точно тази хармония и ние се опитваме да предадем, защото съчетаваме по-хаплива електронна с по-нежна, по-соул музика.

А сега любимият ни въпрос: бъдещи творчески планове, как си изкарахте Коледа и едно новогодишно пожелание и ви пускаме да си ходите!
Зафа: Аз работя по доста самостоятелни мои проекти. Възобнових работата си с Dub Caravan и се очаква скоро да излезе общо наше парче с работното заглавие Beautiful days. Мисля и да обединя нещата си в албум, чаках да узрея, така да се каже, но е време вече май.
Марто: Аз продължавам да си движа проекта Basscatz, като се очакват още доста колаборации с други артисти. Очаква се и албум, може би в средата на следващата година, а в него ще имаме със Зафата и други неща. Ние се опитваме да пробием на световния маркет, което е почти мисия невъзможна, но си е мисия и така е  по-интересно.
Зафа: Коледа прекарах там, където няма сняг. Летях до Сингапур, там останах малко, а после – Виетнам. Екзотик Коледа. Малко ми липсваше мирисът на камина, но аз успях да си създам коледен дух, развълнувах се. Виждам как хората стават по-благочестиви, по-състрадателни и това ми го създаде – не лампичките. Надявам се така да е и занапред и продължаваме!
Марто: На всички мога да кажа да слушат по-качествена музика, да са по-позитив, защото малко в повечко ни е хейтът, и да се съсредоточат върху нещата, които харесват, а не върху тези, които не харесват. Бъдете здрави, обичайте се!

И от нас бляскава нова година, а ако още не сте си усмихнали сетивата с парчето Real Life, развързвайте елените и пускайте ето тук:

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *