8 декември – начин на злоупотреба

Мили приятели, уважаеми колеги, скъпи сънародници чаши високо за Негово Величество 8 декември!

0 коментара Сподели:

В началото на декември бихме те посъветвали да обуеш вълнените терлици, да си направиш чай и просто да поспиш няколко месеца, докато целият ужас от студ, сняг, сополиви деца и въжделения за подаръци от съпруги и любовници отмине.

В този случай обаче няма как да ти кажем друго освен изсипи чая, изгори одеялото и съблечи всичко, защото в BG календара има една митична дата, която е налична само по тези географски ширини.

Мили приятели, уважаеми колеги, скъпи сънародници чаши високо за Негово Величество 8 декември!!!

ЗАЩО

Историята на това да празнуваш пребиваването си във ВУЗ не започва с три изпита за двеста марки и едно прасе, а по-скоро първоначалната идея е била следната: за разлика от празнуването на честита баня, което си е традиционно в неделя, това честване се случва от 1916 г. Тогава Софийският университет решава, че това е най-удачният ден за възвеличаване на университетската празничност, като на 8 декември празнуваме и Деня на свети Климент Охридски, което ти обяснява картинката. Купонът обаче е отменен след 1944 г. и е заменен със 17 ноември – Международния ден на студентите, но през приятната 1962 г. 8 декември пак влиза в играта. Според соц книгите учащите използват неучебния ден за „празнични вечери и нощни купони, в които участват студенти от един поток или група“. Всичко хубаво, но както се казва, нещата са too cool to be true и години по-късно не само че потоците са станали дълбоки алкохолни реки, а и цялостната идея лекичко се е извратила до неузнаваемост.

КОГА

На 8 декември обикновено, както в деня на майстора, Международния ден на блондинките и Годината на голите качулати кучета, празнуват всички, независимо дали са във въпросната категория или не. Веселиш се до скъсване на 18, 58 или 84, без значение дали си студент, дали имаш деца студенти, или просто далечната ти прапралеля от Хасково е учила теория на ленинизма преди десет петилетки.

Празникът е всенароден, а по подразбиране за него не са ти нужни заверки и студентски книжки.

Единственото, от което не можеш да се лишиш, е титлата Вечният студент. Тя е като София и парламента в едно – расте, но не старее и съединението не само й прави силата, но и махмурлука и денонощното разцъкване в Студентски, който на празника се превръща в нещо средно между място за раздаване на помощи по време на Голямата депресия и Европа от периода на Великите открития. Тоест всички се раздават на макс, а настрое­нието е победоносно като на Магелан с водка в ръка при откриването на непозната земя. Качените по масата и отдадени труженички на българското образование допълнително разведряват картинката, като всичко се свежда до вселенско веселие и почти никакви задръжки.  И тук обаче, като при всяка забава, дебнат подводни камъни, които сме длъжни да ти покажем, в случай че искаш да злоупотребиш най-качествено със събитията във фаталната вечер.

КАК

Обясняваме ти го точно и ясно, като професор по ядрена физика на първокурсници. Първо облеклото. Истината е, че няма значение как си облечен, защото на никой не му пука особено, но все пак. За дамите основните изисквания са да изглеждат академично достъпни и да са поне трети курс, за да могат да преценят правилно смислово и граматически изрази от типа: дръж си краката на три без петнайсет. Господата студенти могат да избират от всички модни извращения, без да се притесняват, че ще изглеждат странно сред тълпата празнуващи. Гамата варира от пернишки официален анцуг, през бизнес облекло тип костюм и небрежно сако, до последен модел домашно плетен пуловер, пратен от мама Цеци за студените софийски нощи в общежитието. Мястото е ключово и в никакъв случай не го подценявай.

Може да се запътиш към Студентски град, който, както вече казахме, ще ти осигури грехове на квадрат и изобилие от диалекти, които не си си представял и в най-смелите си мечти.

Имаш избор и между доста заведения в идеалния център, които предлагат редица веселби по повода. Те ще ти излязат по-скъпо, но пък ще си в една идея по-цивилизовано обкръжение. Най-накрая идва и най-сладкото

и това са възможностите да се направиш на руска мечка, тоест необятно пиян, в някои от красивите ни курорти.

Банско, Чепеларе, Разлог, Пампорово, Боровец, Велинград и др. още пазят тайните на не една и две студентски вечеринки, а както знаеш, каквото се случва там, си остава там, така че може да си спокоен или поне за малко, преди всичко да излезе наяве в социалните мрежи. Хората са есенцията на прекарването. По принцип, ако си достатъчно отдаден на купона, може и да не ти направят впечатление, но със сигурност избягвай да залагаш на непознати компании със силно съмнителното предложение за празнуване в село Малка трънка или в 503-та стая, за която си чувал странни истории през годините, а и не си виждал никой да се завръща след празнуване там. Накрая е алкохолът, но за него няма какво да ти разкажем, защото вярваме, че този урок най-вероятно си го минал още в училище.

За финал обобщаваме – ако искаш да се слееш с тълпата, трябва да повтаряш до несвяст мантрите: полят изпит – взет изпит

и дай боже тройка, а за смисъла да се празнува точно така ще бъдем лаконични и ще цитираме нашия приятел Стефан Икога: „Неадекватно празнувам. Празнувам ли, или просто е сряда? Егати празника! Ежедневие. „Честит да ви е, колеги, зле ми е!!!“

Приготви се за вселенско изпращане на 2023 – COSMOTEQUE New Year те очаква

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *