ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ НЕ Е ПОЛЕЗНО

Книги и житейски учители ни учат, че ако мислим позитивно, животът ни ще е позитивен. Ние представяме една по-различна гледна точка.

0 коментара Сподели:

Реклами, политици, икономисти – всички прокламират усмивките и позитивното мислене като нещо хубаво и как всички трябва винаги да гледаме положителната страна на нещата. От малки ни учат “да не гледаме с лошо на нещата”, ако искаме да успеем в живота. Но няма нищо лошо в това като те питат “Как си?”, да не отговориш “Добре.”

Защото не трябва да лъжеш никого, най-малко себе си.

Цялата тази идея за материала тръгна от научен труд на двама немски психолози към New York University, които изследват поведението и нагласите на 25 жени в програма за отслабване. Оказва се, че позитивното мислене и представянето на по-добра светлина на момента те отнася дотолкова, че

много често губиш представа за реалността

и вместо положителната нотка да те дърпа, ти всъщност летиш в облаците, докато стоиш на едно място.
Разбира се, един-единствен научен труд няма как да накара хората да спрат да вярват в положителните моменти, затова се разрових по-надълбоко. Да успееш ежедневно да се мотивираш и да търсиш хубавото в сивото ноемврийско ежедневие никак не е лесно и заслужава похвала. Но

ако мислеше по-често как да преодолееш един сив проблем, вместо да рисуваш с розовата боя отгоре,

нямаше да е такава драма. Действията и мислите, които ни съпътстват всеки ден ни определят като хората, които сме. От студенти, които не успяват да завършат образованието си, през деца с неизлечими здравословни проблеми до зрели хора с финансови трудности – всички те са учени да гледат по-ведро на нещата и да се възползват от момента. И тук идва голямата пробойна в цялата философия – започвайки да гледаш с други очи на проблемите в живота, може би не използваш правилната гледна точка и това те кара да се заблуждаваш. И книгите като “Пилешка супа за душата” директно отиват в камината, защото колкото и да ни обясняват, че живота е чудесен и всичко ще се нареди, защото отвъд хаоса всичко си имало ред, спират хората да направят една реална преценка на ситуацията. И може би да се преборят с нея.

Така че следващия път не чети мотивираща литература тип “Ти можеш, ако повярваш”. Прочети някоя биография на успял човек и как той се е справил с проблемите. Да, може да са по-скучни и по-тромави книги, но никой не е преуспял с розови очила на главата.

И все пак, събота е, забавлявай се. Виж как са го правили през 1949 г.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *